10.000 euro buit na gijzeling Milan (15) uit Deerlijk na één weekend opgesoupeerd

Milan stond plots oog in oog met twee inbrekers. © gf
Redactie KW

Twee jongeren van 19 en 20 uit Menen en Harelbeke worden verdacht van de inbraak bij en de gijzeling van de 15-jarige Milan Derammelaere uit Deerlijk op 5 juli. Zij riskeren voor de rechtbank in Kortrijk twee jaar cel. De 19-jarige jongeman uit Waregem die twee dagen voordien samen met twee minderjarigen al ongemerkt de woning was binnengedrongen, stond mee terecht en riskeert 12 maanden cel. Ze hadden op een Parkiesconcert in Waregem enkele dagen voordien gehoord dat er bij het gezin van de jongen geld te rapen zou zijn.

Op 5 juli 2019 lag Milan de dag voor zijn verjaardag nog wat op zijn bed in de slaapkamer van zijn woning langs de Beverenstraat in Deerlijk. Zijn ouders waren aan de slag in hun bistro. Plots stond hij oog in oog met twee inbrekers. De daders namen zijn gsm af, vroegen herhaaldelijk om geld, grepen hem bij de nek, bedreigden hem met een schaar en sloegen hem met drumstokken. Een uur lang gingen ze in de woning op zoek naar geld. Uiteindelijk gingen ze er met 4.850 euro, een gsm, bankkaart en horloges vandoor. Vooraleer ze vluchtten, sloten ze Milan in een berghok op de eerste verdieping op. De jongen kon via het kattenluikje ontsnappen en zijn opa verwittigen.

Daags nadien al kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Toen een vriend van Milan het nieuws van de home-invasion en gijzeling hoorde, herinnerde hij zich dat een andere vriend hem eerder op de week had gevraagd of er aan de woning van Milan camera’s hingen. Een andere tiener uit de vriendenkring van Milan belde naar de politie omdat hij op Snapchat een foto had zien passeren van een pak eurobiljetten en een Festina-uurwerk. De foto was afkomstig van iemand die het thuis niet zo breed had.

Al snel bleek dat de kiem van de inbraakplannen op 1 juli op het Parkiesconcert in Waregem was gelegd. Jongeren bazuinden er rond dat er in de woning van Milan geld te rapen zou vallen én de deur vaak niet op slot zou zijn. Abdessamad K. (19) uit Waregem en Amine K. (19) uit Menen waren bij dat gesprek aanwezig. Het bleek voor hen de inspiratie om op zoek te gaan naar dat geld. Uit onderzoek bleek immers dat al op 3 juli – twee dagen voor de inbraak en gijzeling van Milan – Abdessamad K. samen met twee minderjarigen de woning in Deerlijk was binnengedrongen en aan de haal was gegaan met ruim 6.000 euro.

10.000 euro buit na gijzeling Milan (15) uit Deerlijk na één weekend opgesoupeerd
© LSi

Twee dagen later was het dan de beurt aan Amine K., die op zijn beurt vertelde dat ook Ahmed A. (20) uit Harelbeke hem had vergezeld. Beiden zitten al vijf maanden in voorhechtenis. “Ik had na een ongeval met de wagen van een vriend schulden en zag een kans om die voor de start van het nieuwe schooljaar af te lossen”, aldus Amine K. “Een domme fout, dat zie ik nu wel in na al die maanden tussen vier muren. Ik heb er al vijf maanden verspild. Maar ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en alles terugbetalen.”

Ahmed A. bleef ontkennen dat hij bij de inbraak en gijzeling betrokken was. “Het is schandalig dat ik hier bij betrokken ben. Ik zou zoiets nooit doen”, schreeuwde hij zijn onschuld voor de rechter uit. “Ik heb een auto, werk als pizzakoerier, geen geldproblemen,… Ik gaf Amine onderdak, maar kreeg er enkel stank voor dank voor. Ik heb hem geholpen. Ik weet niet waarom hij mij als mededader aanwijst.” Volgens zijn advocaat is er bij huiszoekingen niets gevonden, waren er geen vingerafdrukken of DNA-sporen van hem in de woning in Deerlijk, is hij op geen enkele foto of filmpje op sociale media te zien,… Op het ogenblik van de inbraak en gijzeling bleek zijn gsm-toestel wel in de buurt te zijn. “Ik herken beiden met absolute zekerheid”, klonk het dapper bij Milan op de rechtbank. Hij was er samen met zijn ouders Hilde en Luc om zich burgerlijke partij te stellen en een schadevergoeding te eisen. Amine heeft me met de vuist in de maag geslagen, Ahmed was agressiever, dreigde met de schaar en sloeg met de drumsticks. Dat ik zogezegd niet onder de indruk ben van de overval? Ik ben toch niet verplicht om me in een hoekje weg te stoppen. Het maakte allemaal wel degelijk indruk.”

Van de buit van ruim 10.000 euro betaalde Abdessamad K. al 1.000 euro terug. 1.950 euro werd in beslag genomen en is ook al aan het gedupeerde gezin terug bezorgd. “De rest van de buit bleek na één weekend al schaamteloos opgesoupeerd aan dure kledij, horloges en feesten. De rechter velt op 27 november een vonnis.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier