Waarom verdient een schrijver zo weinig?

Ann De Craemer mocht onlangs op tournee in Duitsland. © foto WME
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Op Twitter had ik een discussie over hoeveel auteurs aan een verkocht boek verdienen, naar aanleiding van een grafiek in de Volkskrant waarin wordt getoond hoeveel geld van een boek dat u koopt naar wie gaat. Voor veel mensen shockerend, maar voor mij helaas al lang niet meer: aan een boek van 24,99 euro verdient de auteur 2,35 euro, of zo’n 10 procent. De boekhandel verdient het meest: 10,32 euro. En dan is er nog de uitgever: 2,35 euro.

Als u dit rechtvaardig vindt, dan vind ik u ongelooflijk onrechtvaardig. Net degene die het meest en hardst werkt aan een boek, krijgt er het minst voor terug. Je werkt jaren aan een boek, en stel dat je 5.000 exemplaren verkoopt, in Vlaanderen een bestseller, dan verdien je 11.750 euro.

“Wie het hardst werkt aan een boek krijgt er het minst voor terug”

Waarom moet de boekhandel zoveel aan ons verdienen? Akkoord, zij verkopen onze boeken, maar als je weet dat een keten als Standaard Boekhandel ‘recht op retour’ heeft voor onverkochte exemplaren zonder dat ze die moeten betalen, stel ik me toch vragen. Dat recht op retour geldt niet voor zelfstandige boekhandels, dus nu begrijpt u meteen waarom die het zo moeilijk hebben. Er zijn dus twee onrechtvaardigheden: de schrijver en de uitgever verdienen te weinig, en de boekhandels verdienen te veel.

Ik zei op Twitter dat een oplossing zou zijn om het boek duurder te maken. Al heel lang kost een boek rond de 20 euro. Waarom is een boek niet aan inflatie onderhevig? Van mij zou het gerust 25 euro mogen kosten. Ja, zeiden mensen op Twitter, maar dan gaan mensen minder boeken kopen. Dat geloof ik niet. Wie graag en veel boeken koopt, zal met plezier die 5 euro extra betalen.

Maar akkoord: mensen die minder frequent in een boekhandel te vinden zijn, zullen daardoor misschien niet meer kopen. Blijft er maar één oplossing: de winst moet anders verdeeld worden, en daar zou de Vlaamse Auteursvereniging moeten voor ijveren. Maar van hen horen we helaas heel weinig.