Brugse cafébazen krijgen tips van politie over hoe ze druggebruikers en -dealers kunnen herkennen

© Benny Proot
Redactie KW

De uitbaters van horecazaken in het centrum van Brugge kregen deze week in het Politiebureau aan de Coiseaukaai info over illegale middelen.

Experts gaven uitleg over aanpassingen in je zaak, over het herkennen van gebruikers en dealers,… De uitbaters hadden de meeste aandacht tijdens het betoog van Bjorn Saelens van de Brugse lokale recherche. De politie van Brugge heeft immers elk weekend een ploeg in burger rondlopen in het Brugse nachtleven. Rechercheur Bjorn Saelens van de Unit Drugs van de Lokale Opsporingsdienst loopt regelmatig mee.

“Joint raken op een bankje, met de buggy met peuter naast hen”

“Het is een illusie te denken dat er in jouw zaak niet gebruikt wordt”, waarschuwde hij bij de start. “In elke zaak komen druggebruikers.” En het Astridpark heeft ook al geen goeie reputatie, zo blijkt. “Deze zomer hebben we bij een gewone actie overdag in de verschillende parken en buurten heel wat gebruikers betrapt. In het Astridpark klisten we in een uur tijd zeven groepjes gebruikers met wiet op zak. Ook op de trappen voor de zaak Saturn zat iemand openlijk wiet te roken. In een geval zaten ze gewoon op een bankje te ‘smoren’ met naast hen een buggy met daarin een peuter. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.”

Dealer van 12 jaar oud

Toch ligt de focus niet op gebruikers, maar op de dealers. “Via kleine dealers proberen we grote vissen te vangen. Soms vind je bij die kleine dealers ook een schrijnende situatie van sociaal zwakkeren die erin meegesleurd worden door hun omgeving. We hebben zelfs al een twaalfjarige dealer opgepakt.”

(IN)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier