Het is bitter koud. Het vriest en daarna sneeuwt het. Koning Albert is ziek en moet het bed houden. Hij zal pas op 6 januari opnieuw naar De Panne gaan. Onderluitenant Raoul Snoeck schrijft op de laatste dag van het jaar: ‘Morgen start een nieuw jaar. Hopelijk komt er een eind aan de nachtmerrie…’
‘Ik zit op een graanzolder en door de kou heb ik moeite om mijn pen vast te houden. Niettemin is iedereen aan het schrijven. We halen herinneringen op, bekijken foto’s en herlezen brieven om ons te verstrooien. Aan het front is een oudejaarsavond niet zo denderend!’.
Raoul sneuvelt tijdens het Bevrijdingsoffensief op 28 september 1918 in het zicht van Vancoillies molen tussen Klerken en Terrest.
Boven Veurne hangt omstreeks 18 uur een Duits vliegtuig in de lucht. Enkel Belgische vliegtuigen stijgen op. Het geronk verdwijnt en het wordt rustig. Tot rond 23 uur honderden lichtkogels in alle kleuren het luchtruim kiezen boven de Duitse loopgraven. Het is een echt nieuwjaarvuurwerk volgens dokter Paul de Backer. Voor de Duitsers is het al middernacht, want ‘Duitsche ure’.
Na een lichte dooi begint het opnieuw te vriezen. De wegen zijn spiegelglad en voertuigen en paarden kunnen de weg niet op.
Streuvels noteert een uitspraak van de Duits-Joodse schrijver Heinrich Heine (1888 – 1856) in zijn dagboek. ‘Noch ein kleiner Fusstritt, und das alte böse Jahr rollt hinunter in der Abgrund der Zeit… Das neue steht vor der Türe. Möge es minder grausam sein als sein Vorgänger.’
De Groote Oorlog Dag op Dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier