Within Temptation pakt eindelijk uit met nieuw album ‘Resist’

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Fans van Within Temptation zijn ongetwijfeld meer dan gelukkig, want de Nederlandse metalband pakte eindelijk terug uit met een nieuw album Resist. Zangeres Sharon Den Adel vertelde enthousiast over het nieuwe album.

Op de cd Resist staat er ook een liedje Firelight, samen met Jasper Steverlinck. Een mooi nummer, al mogen we misschien onze voorkeur niet bekend maken. “Ik ben blij dat je het mooi vindt, het is een nummer die niet echt geschikt is om als single uit te brengen, het is niet echt een typische single maar ik had het eigenlijk graag gebracht op ons optreden in de Lotto Arena. Dat ging uiteindelijk niet door omdat Jasper ziek was. We doen het later nog wel een keer. Het is één van mijn favoriete liedjes”, bekent Sharon. “Het moest eigenlijk op mijn soloplaat My Indigo staan; maar omdat het te zwaar was, te zwaar van emotie hebben we het op Within Temptation geplaatst. Daar past het op dit moment beter bij dan bij My Indigo. Ik had het graag vanavond willen live spelen, ik heb er heel de week zitten op oefenen. Het is echt heel jammer.”

Kwam de samenwerking met Jasper tot stand dankzij het VTM-programma Liefde Voor Muziek?

Sharon : “Ze hebben mij destijds benaderd voor het programma, maar ik hou eigenlijk helemaal niet van tv-programma’s of het moet echt heel serieus met muziek te maken hebben en dat ik dan de kans krijg om iets op een positieve manier te doen. Ik ben al heel vaak gevraagd om mee te doen, maar ik heb altijd neen gezegd, ook als jurylid. Het is gewoon niet echt mijn ding, ik maak liever zelf muziek. Misschien is dat wel de reden. Ze kwamen naar mij toe en zeiden: we weten dat jij nooit tv-programma’s doet. Het is zo dat Jasper Steverlinck meedoet en we weten dat jij fan bent van Arid. Oh dat was echt gemeen van hen. Ze zeiden ook nog: én K’s Choice. Ik zei wat? K’s Choice? Ja, dan moet ik meedoen. Dan hebben ze geen enkele andere naam meer genoemd. Ik kreeg enkel die twee namen door. Puur om mij over de brug te trekken en het was oké. Ik deed mee!”

Het was bij momenten heel emotioneel voor je, zoals we konden zien op de beelden?

Sharon : “Ja, mijn vader was toen heel erg ziek. Ik had natuurlijk al toegezegd om mee te gaan, maar ik wou eigenlijk geen enkele week van huis zijn. Niet dat het zo slecht ging op dat moment, maar ik wou gewoon zoveel mogelijk bij mijn ouders zijn. Gewoon het feit dat je wist dat de tijd op zou zijn, en dan wil je elke dag even langsgaan, een koffie drinken, eventjes met hem praten, een knuffel geven. Hij heeft geleefd tot dit jaar april toen My Indigo uitkwam. Hij is één week daarvoor overleden, een week later werd hij gecremeerd. Net op die dag kwam de plaat uit, een samenloop van omstandigheden die heel triest was. Heel bizar, want ik had de plaat opgedragen aan mijn vader. Daarmee heb ik ook geen promotie kunnen doen, omdat het te heftig was. Ik was gewoon bezig met mijn moeder om de begrafenis te regelen.”

Dit album “Resist” staat voor: zelf bepalen wat je wilt doen?

Sharon : “Ik maak mij zorgen om de wereld waarin we leven. Ik heb niet zozeer het idee dat mensen zo betrokken zijn bij de teksten. Sommigen vinden het heel leuk, ik vind het zelf ook wel leuk om andermans teksten te lezen, maar mensen weten nooit waar het eigenlijk om gaat omdat het of meestal een beetje metaforisch is of dat je de tekst naar je eigen idee uitlegt. Door middel van interviews kan ik het wel uitleggen, vind ik wel heel fijn. Wij zijn opgegroeid in een digitaal tijdperk, ik kom uit de tijd dat we op een Commodore 64 spelletjes speelden, in een tijd waar we geen besef hadden hoe groot het internet zou worden, ook niet dat ‘social media’ zou bestaan. De computer was toen een veilig iets, nu ben je op elk moment “checkable & traceable” zoals ik het tegen de mensen zeg. Best wel geen fijn gevoel, ik vind dat we een stuk vrijheid kwijtraken door het feit dat je altijd maar te monitoren bent. In zo een geval is het heel nuttig voor de politie voor terrorisme op te sporen en zo een dingen. Aan de andere kant vind ik het dan ook weer eng als je in een ander land woont waar geen democratie is, maar een dictator die aan de macht is, en dan wordt dit heel erg tegen je gebruikt. Je wordt serieus monddood gemaakt, je kan bijna niets meer, je moet eigenlijk terug met postduiven werken – grapje hoor – maar het is supergevaarlijk gewoon.”

“We leven nu in een democratie, maar in de Tweede Wereldoorlog was het ook anders, tijden veranderen. De geschiedenis herhaalt zich constant, alleen nu met moderne technieken. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren en dat is wel een doemscenario maar het is wel iets dat zou kunnen gebeuren. We weten nu al dat politieke partijen beïnvloed worden van het buitenland. We hebben het met de “Brexit” gezien, met Amerika. Het is niet 100% bewezen, het is redelijk aannemend dat het gebeurd is. Door dit soort dingen zijn we heel erg geïnspireerd. Weet je, de laatste keer dat Nederlanders hebben geprotesteerd was in de jaren tachtig tegen de kruisraketten. Nu gaan ze niet meer de straat op, niet voor het algemeen belang, niet voor veiligheid, niet voor rechten, niet voor….eigenlijk heel weinig weet je wel. Als iemand omgebracht wordt met geweld, dan willen we wel een tocht gaan doen, maar voor de rest zijn we niet uit ons huis te lokken om ergens boos over te zijn, we zijn ingeslagen en dat vind ik wel een kwalijk iets. Er zijn haast geen wetten om ons te beschermen, onze privacy te beschermen en dat is wel belangrijk denk ik. Ik vind dat niet iedereen hoeft te weten wat mijn DNA is, wat ik altijd doe op internet, niet dat ik wat te verbergen hebt, daar gaat het helemaal niet over, het is mijn recht om anoniem te zijn.”

Jij gaat dus figuurlijk op straat met jouw album?

Sharon : “Neen, niet op straat met mijn album, dat zou heel kinderachtig zijn. Het is meer van: word es wakker met z’n allen weet je wel. Ik vind het gewoon een belangrijk onderwerp om over te zingen. Nederland heeft op een bepaald moment een heel woelige tijd meegemaakt met Pim Fortuin. Destijds heb ik daar ook wel wat liedjes over geschreven. Stand My Ground ging daar ook wel een beetje over, dat je moet opkomen voor degene die het minder goed hebben en ook dat je niet heel de tijd in een hoek gedrukt hoeft te worden. Vrijheid is altijd wel een onderwerp geweest, ook met het liedje The Heart Of Everything dat gebaseerd is op William Wallace, de oorlog met Schotland en Engeland. Deceiver Of Fools van ook een andere plaat gaat over dictatorschap. We zijn dus altijd daardoor wel beïnvloed geweest maar ik maak mijn nu echt wel serieus zorgen, wat voor wereld laat ik achter voor mijn kinderen ? Je denkt dat je in een democratie leeft maar dan toch word je in een doosje gestopt door algoritmes die er zijn, door overheden, door grote bedrijven. Ik denk dat mensen niet beseffen hoeveel dingen ze gratis weggeven aan sociale media. Als je naar een website gaat – en tegenwoordig moet je cookies accepteren -, dan weet je gewoon waar je woont, welk postadres, enz.”

Op een paar nummers vind je een heel kwetsbare Sharon: “In Vain” “Holy Ground” “Mercy Mirror”, het voelt precies aan als een relatiebreuk?

Sharon : “De liedjes zijn allemaal verschillend, maar het klopt wel qua tekst. Het is zo dat je op meerdere manieren gekwetst kan worden als je van mensen houdt. Liefde betekent vaak gekwetst worden en je kan alleen maar gekwetst worden omdat je van iemand houdt. Het is een soort van aaneenschakeling. Mercy Mirror gaat over het feit dat je jarenlang heel boos op iemand kan zijn. Achteraf denk je dan van : je was echt wel boos, maar je verliest zoveel tijd om weer wat op gesprekken te komen. Waarom is het toch gebeurd, want het is niet wat ik wil. Je kan jarenlang boos zijn op iemand, en dan is het te laat, dan kijk je terug en denk je: Jezus, wat een zonde van onze tijd, we hadden gewoon veel eerder tot elkaar moeten komen want we hebben kostbare tijd verloren.”

Je hebt drie dochters, hoe combiner je in godsnaam dat allemaal?

Sharon lacht :”Kijk, ik heb een fantastische man, iemand met engelengeduld. Vooral dan met kinderen, met volwassenen een stuk minder (lacht luid). Wij houden elkaar wel scherp maar zijn wel een geheel. We hebben wel jaren geleden onze relatiebreuk gehad, maar dat is allemaal goed gekomen, gelukkig. Daar zijn we ook heel sterk uitgekomen. Je verwerkt wel en je neemt alles wel mee. Niet op deze plaat, maar wel op een andere plaat. Soms heb je stukjes van de puzzel nodig en dan kan je daar dan wel van gebruiken om een gepaalde emotie weer te geven, maar niet op deze plaat.

Er zitten een paar typische Within Temptation nummers bij zoals “Endless War” en “Mad World”. Best wel stevige nummers. Kunnen we nu eindelijk zeggen dat jullie een metal-band zijn?

Sharon(lacht terug luid) :”Ja, we hebben de gothic band gehad, de symfonische rockband, laten we ons maar lekker een metal-band noemen, prima.”

Op jullie vrachtwagens buiten staat Within Temptation – Resist toer 2018, wanneer komt het album uit?

Sharon : “Later dan we eerst hadden gedacht. Nu wordt het 1 februari 2019. Tussenin gaan we wat meer singles vrijlaten. Deze keer komt het niet door ons, wij hebben ons best gedaan, wij waren wel op tijd, met alles J.”

Fans werden wel onrustig door jullie statement: als dit album er niet was, was dat waarschijnlijk het einde van Within Temptation.

Sharon : “Omdat ik in een moeilijke periode zat, met mezelf weet je wel een beetje. Ik wist niet welke kant ik op moest met de plaat en dat was niet alleen ik, maar ook de rest van de mensen die erbij betrokken waren. Ik had er ook helemaal geen zin meer in, ik was moe. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar op podium staan, wat eigenlijk mijn passie is. Vooral liedjes schrijven, dat is mijn allergrootste passie. Al het andere is allemaal randbijzaak als het ware. Ik vind het best leuk om in een interview te praten over mijn plaat, maar soms zit ik gewoon vijf uur na elkaar te praten en da’s best wel lastig.”

Oei, sorry hoor Sharon.

Sharon : “Neen, je hoeft geen sorry te zeggen, want ik ben heel blij dat je er bent. Het is een soort noodzakelijk kwaad zeg maar. Fotosessies vind ik helemaal pieeeeeeeeep (Sharon doet censuurtoon na). Ik haat dat. Ik heb straks een fotosessie met een fotograaf en ik doe het wel. Hij is fantastisch, ‘t is een lieverd en ik gun het hem ook een beetje weet je wel, maar in Nederland zitten er ook vijf fotografen en in Duitsland weer en in Frankrijk nog meer. Ik moet wel zeggen door weer te toeren en door die vip-arrangementen kom je in gesprek met mensen die tegen je zeggen wat de muziek voor hen betekent. Soms vraag je jezelf af waar je het voor doet, maar dan bewijst dat z’n nut.”

Sharon, het is onze taak om de mensen warm te maken voor jullie album, en dat gaan we ook doen.

Sharon : “Dankjewel daarvoor.”

(PADI)

Within Temptation pakt eindelijk uit met nieuw album 'Resist'

Resist is te koop in de platenzaak. Within Temptation is te gast op 21 juni op Graspop Metal Meeting in Dessel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier