2020 zou een écht feestjaar worden voor De Kreuners met ook veel optredens, maar als 'cadeau' kreeg jij corona. Welke impact had dat op uw leven ?

Walter : "Op mijn leven eigenlijk niets. Ik was een paar weken ziek en ik herstelde. Daarna had ik tijd genoeg om te recupereren. Ik ben erna ook fysiek snel in actie geschoten. Tijdens de lockdown had ik eindelijk eens tijd voor mezelf. Dat is eigenlijk wel een hele plezante ervaring geweest."

Een plezante ervaring ?

Walter : "De eerste tien dagen was ik héél ziek, maar daarna was ik helemaal terug."

Hoe bang ben je geworden over het woord 'gezondheid'. Het besef dat je - met alle respect - een jaartje ouder wordt en dat de gezondheid het allerbelangrijkste is. Niet veel optredens zijn belangrijk, maar wél de gezondheid is hét belangrijkste.

Walter : "Dat is ook zo, we weten beiden al heel lang hoe belangrijk onze gezondheid is. Het is wat het is en het is ook niet meer dan dat het is. Ik had geluk - ik ga hout vastnemen - dat ik niet aan een beademingstoestel lag. Ik kijk daar niet zo negatief op terug."

Ben je door corona te krijgen veranderd ? Twee jaar geleden kreeg ik een zware hersenbloeding en ook dat heeft nu nog altijd een grote impact op mijn leven. Is dat ook zo bij U ?

Walter : "Ik leefde al een hele tijd anders. Sinds ik terug kinderen heb, die nu 15, 17 en 19 zijn. Zelfs al vanaf hun geboorte ben ik anders gaan leven. Die hadden dat nodig en dat was de logica zelf. Eénmaal dat dit erbij komt, denk je meer na en geniet je meer van het leven, terwijl ik vroeger meer aan het werk dacht. Vroeger was ik altijd maar bezig, nu neem ik meer vrije tijd. Zeker met de corona, want ik ben terug beginnen met lezen. Ik las vroeger heel vaak. Soms las ik twee boeken tegelijkertijd. Zowel fictie als non-fictie. Als ik goesting had in fictie, dan las ik fictie en omgekeerd ook. Door de kinderen kwam dat er eigenlijk niet meer van. Vroeger mocht ik blij zijn als ik 's avonds al de krant had gelezen."

© Warner Music

Exact 30 jaar geleden brachten De Kreuners het album 'Hier & Nu' uit. Dit jaar besloten jullie van dezelfde cd uit te brengen of toch een remaster van het iconische album. Hoeveel verschil is er tussen beide albums ?

Walter : "Nu gaat het over een remastering. Het album kreeg een upgrade qua sound. Er staan ook vier live nummers op, die we opnamen vorig jaar in december in de AB in Brussel. Dat is eigenlijk het verschil. We hebben het ook uitgebracht op vinyl als dubbel LP. Die LP was al na een paar dagen uitverkocht. De platenfirma had daarop niet gerekend. Fans die nog één exemplaar aankochten, moeten wachten tot in november vooraleer de LP wordt geleverd."

Waren de jaren negentig betere tijden voor De Kreuners, dan nu de muzikale jaren 2019/2020 ?

Walter : "Dat was een heel andere tijd toen we 'Hier & Nu' uitbrachten. Er stonden zeven hits op het album. We speelden in 't jaar 1990 maar liefst 198 concerten in Nederland en Vlaanderen. We zeiden toen tegen onze manager dat we er volgend jaar minder wouden doen. Ondertussen deden we radio, tv, waren we nieuwe nummers aan het maken voor de volgende cd, ... Toen kwam onze manager het goede nieuws vertellen dat we in 1991 een pak minder optredens gingen doen. Het waren er toen toch nog 150 (lacht)."

Ook 'Tien-om-te-Zien is even jong als De Kreuners. Bewaren jullie mooie herinneringen aan deze tijd in Blankenberge, waar we hier nu terug zijn ?

Walter : "Jawel ik bewaar er wel goeie herinneringen aan. Alhoewel wij in Blankenberge niet zo veel geweest zijn, omdat onze singles meestal niet uitkwamen voor de zomer. Onze singles kwamen meestal na de zomer uit. En toen was 'Tien-om-te-Zien' al voorbij. Maar we zijn hier wel een paar keer geweest. 'Tien-om-te-Zien' en Blankenberge zijn mij niet onbekend."

'Ik Wil Je' is een lied dat iedereen enthousiast meezingt. Voelden jullie toen al aan dat dit een échte kanjer van een song ging worden ?

Walter : "Dat konden we wel voelen op de repetitie, maar dan ben je toch nog niet zeker. Wat deden we dan ? Het nummer was klaar voor de zomer van 1989, maar het is pas uitgekomen februari/ maart 1990. We speelden in de zomer op Marktrock in Leuven en het was volledig uitverkocht. Er was 10.000 man aanwezig. We besloten om het nummer eens te brengen tijdens onze liveset. We wilden weten wat dat ging geven en of het nummer effectief aansloeg. Het was heel bizar. Ik zong het nummer één keer en vanaf het volgende refrein ging iedereen uit z'n dak zonder dat ze het nummer kenden. Vanaf dan wisten we dat dit een sterk nummer zou worden."

'Maak Me Wakker', 'Zo Jong', "Verliefd op Chris Lomme' zijn maar enkele van jullie onvergetelijke nummers. Zing je ze nog altijd met evenveel vuur in uw stem of ben je ze nu toch al wat kotsmoe aan het worden ?

Walter : "Jawel ! Wat we gemeen hebben in de groep is dat we allemaal ongelofelijk graag live spelen. We vinden het heel belangrijk. Als we live spelen - ook al is het een jaar of twee jaar geleden, wat regelmatig gebeurde - dan blijft de goesting om te spelen bestaan. Elke keer terug is het zo plezierig om het podium op te komen, te spelen, om die liedjes te brengen."

Houden jouw kinderen van de muziek van de Kreuners ?

Walter : "Ja, ze vinden het heel plezant om live te komen kijken. Ze voelen ook de energie en ze mogen gratis binnen (lacht)."

Zijn jullie als mens veranderd in al die jaren door het succes van De Kreuners ? Of hebben jullie aan De Kreuners veel te danken. Ik denk daarbij Walter, geen Kreuners was misschien voor je geen stap naar vtm én ook geen stap naar het schepenambt in Lier ?

Walter : "TV staat daar los van, want dat kon even goed een voordeel of een nadeel zijn. Ik ben wel altijd bezig geweest met o.a. de televisie. Ik stelde televisiewerk lang uit. Ik heb dat al heel lang niet willen doen, de hele jaren '80 eigenlijk tot in '89. Dan deed ik 'De Drie Wijzen', daarna stelde ik het nog eens uit tot '95, met uitzondering van een special over pop festival in Europa. Toen ben ik alle festivals afgegaan. Het allereerste echte tv-werk was toen bij het voormalige VT4 'Now Or Never'. We deden daar nog een programma, maar ik weet niet meer welke. Ik combineerde VT4 met de VRT, ik wou geen exclusiviteit. Dan begon 'Big Brother'. Mijn vrouw maakte dat als producent, maar zij koos niet wie er presenteerde. Toen klopte ze bij mij aan om het te presenteren. Ze hadden iemand nodig die ervaring had. Ik ben iemand die zelf de redactie mee opvolgt. Ik werkte iedere dag mee, ook achter de schermen. Ik deed ook nog 'Fear Factor', Wie wordt Euromiljonair ?'. Daarna wilde ik ermee stoppen, het was genoeg geweest."

Waarom ?

Walter : "Er kwam niets bij wat ik interessant vond. Er zijn misschien twee programma's die ik opnieuw zou willen doen en dat is 'Fear Factor' en 'Euromiljonair'. We zouden er dan wel een 2.0 versie van maken."

Wat zijn de mooiste momenten van 42 jaar De Kreuners en 30 jaar 'Hier & Nu' ? Misschien West-Vlaamse momenten ?

Walter : "We bestaan 42 jaar ! Het album 'Hier & Nu' bestaat 30 jaar. Wij hebben echt overal gespeeld. Je hebt toch wel verschillen qua de provincies. West-Vlaanderen is de gezelligheid, samen met Limburg. In Antwerpen is er een iets kouder publiek en de Kempen is iets volledig anders. Alhoewel we in Antwerpen ook legendarische optredens hadden, waarbij de mensen op het dak kropen om het concert te kunnen zien. Het was op een parkeergarage op de Groenplaats en het werd toen ook op tv uitgezonden. De mensen kropen letterlijk op de daken. Nu zou dat niet meer mogelijk zijn. Ze zouden eraf geplukt worden door de politie. Toen was dat normaal."

Momenteel tijdens de optredens zijn het allemaal - met respect - oudjes die afkomen of kent de nieuwe generatie ook De Kreuners ?

Walter : "Neen, helemaal niet. Het is gek om te zien. Onze generatie staat aan de toog pinten te pakken. Vooraan zien we meer en meer 16-/18 jarigen. Ze sluiten gewoonweg aan. Dat is al onze vierde generatie die we aanspreken. Onze Jan zegt altijd dat er heel veel jong volk staat mee te brullen met de nummers, die zelf nog voor hun geboorte werden uitgebracht."

Sta jij ook te verlangen naar optredens ?

Walter :"Natuurlijk. Als je op festivals of voor een volle zaal speelt, dan heb je direct de feedback van het publiek. Je ziet of ze hun amuseren. Dat geeft energie. Al onze optredens van dit jaar zijn verplaatst naar volgend jaar. We moeten nog even geduld hebben." (PADI)

2020 zou een écht feestjaar worden voor De Kreuners met ook veel optredens, maar als 'cadeau' kreeg jij corona. Welke impact had dat op uw leven ?Walter : "Op mijn leven eigenlijk niets. Ik was een paar weken ziek en ik herstelde. Daarna had ik tijd genoeg om te recupereren. Ik ben erna ook fysiek snel in actie geschoten. Tijdens de lockdown had ik eindelijk eens tijd voor mezelf. Dat is eigenlijk wel een hele plezante ervaring geweest."Een plezante ervaring ?Walter : "De eerste tien dagen was ik héél ziek, maar daarna was ik helemaal terug."Hoe bang ben je geworden over het woord 'gezondheid'. Het besef dat je - met alle respect - een jaartje ouder wordt en dat de gezondheid het allerbelangrijkste is. Niet veel optredens zijn belangrijk, maar wél de gezondheid is hét belangrijkste.Walter : "Dat is ook zo, we weten beiden al heel lang hoe belangrijk onze gezondheid is. Het is wat het is en het is ook niet meer dan dat het is. Ik had geluk - ik ga hout vastnemen - dat ik niet aan een beademingstoestel lag. Ik kijk daar niet zo negatief op terug."Ben je door corona te krijgen veranderd ? Twee jaar geleden kreeg ik een zware hersenbloeding en ook dat heeft nu nog altijd een grote impact op mijn leven. Is dat ook zo bij U ?Walter : "Ik leefde al een hele tijd anders. Sinds ik terug kinderen heb, die nu 15, 17 en 19 zijn. Zelfs al vanaf hun geboorte ben ik anders gaan leven. Die hadden dat nodig en dat was de logica zelf. Eénmaal dat dit erbij komt, denk je meer na en geniet je meer van het leven, terwijl ik vroeger meer aan het werk dacht. Vroeger was ik altijd maar bezig, nu neem ik meer vrije tijd. Zeker met de corona, want ik ben terug beginnen met lezen. Ik las vroeger heel vaak. Soms las ik twee boeken tegelijkertijd. Zowel fictie als non-fictie. Als ik goesting had in fictie, dan las ik fictie en omgekeerd ook. Door de kinderen kwam dat er eigenlijk niet meer van. Vroeger mocht ik blij zijn als ik 's avonds al de krant had gelezen."Exact 30 jaar geleden brachten De Kreuners het album 'Hier & Nu' uit. Dit jaar besloten jullie van dezelfde cd uit te brengen of toch een remaster van het iconische album. Hoeveel verschil is er tussen beide albums ?Walter : "Nu gaat het over een remastering. Het album kreeg een upgrade qua sound. Er staan ook vier live nummers op, die we opnamen vorig jaar in december in de AB in Brussel. Dat is eigenlijk het verschil. We hebben het ook uitgebracht op vinyl als dubbel LP. Die LP was al na een paar dagen uitverkocht. De platenfirma had daarop niet gerekend. Fans die nog één exemplaar aankochten, moeten wachten tot in november vooraleer de LP wordt geleverd."Waren de jaren negentig betere tijden voor De Kreuners, dan nu de muzikale jaren 2019/2020 ?Walter : "Dat was een heel andere tijd toen we 'Hier & Nu' uitbrachten. Er stonden zeven hits op het album. We speelden in 't jaar 1990 maar liefst 198 concerten in Nederland en Vlaanderen. We zeiden toen tegen onze manager dat we er volgend jaar minder wouden doen. Ondertussen deden we radio, tv, waren we nieuwe nummers aan het maken voor de volgende cd, ... Toen kwam onze manager het goede nieuws vertellen dat we in 1991 een pak minder optredens gingen doen. Het waren er toen toch nog 150 (lacht)."Ook 'Tien-om-te-Zien is even jong als De Kreuners. Bewaren jullie mooie herinneringen aan deze tijd in Blankenberge, waar we hier nu terug zijn ?Walter : "Jawel ik bewaar er wel goeie herinneringen aan. Alhoewel wij in Blankenberge niet zo veel geweest zijn, omdat onze singles meestal niet uitkwamen voor de zomer. Onze singles kwamen meestal na de zomer uit. En toen was 'Tien-om-te-Zien' al voorbij. Maar we zijn hier wel een paar keer geweest. 'Tien-om-te-Zien' en Blankenberge zijn mij niet onbekend."'Ik Wil Je' is een lied dat iedereen enthousiast meezingt. Voelden jullie toen al aan dat dit een échte kanjer van een song ging worden ?Walter : "Dat konden we wel voelen op de repetitie, maar dan ben je toch nog niet zeker. Wat deden we dan ? Het nummer was klaar voor de zomer van 1989, maar het is pas uitgekomen februari/ maart 1990. We speelden in de zomer op Marktrock in Leuven en het was volledig uitverkocht. Er was 10.000 man aanwezig. We besloten om het nummer eens te brengen tijdens onze liveset. We wilden weten wat dat ging geven en of het nummer effectief aansloeg. Het was heel bizar. Ik zong het nummer één keer en vanaf het volgende refrein ging iedereen uit z'n dak zonder dat ze het nummer kenden. Vanaf dan wisten we dat dit een sterk nummer zou worden."'Maak Me Wakker', 'Zo Jong', "Verliefd op Chris Lomme' zijn maar enkele van jullie onvergetelijke nummers. Zing je ze nog altijd met evenveel vuur in uw stem of ben je ze nu toch al wat kotsmoe aan het worden ?Walter : "Jawel ! Wat we gemeen hebben in de groep is dat we allemaal ongelofelijk graag live spelen. We vinden het heel belangrijk. Als we live spelen - ook al is het een jaar of twee jaar geleden, wat regelmatig gebeurde - dan blijft de goesting om te spelen bestaan. Elke keer terug is het zo plezierig om het podium op te komen, te spelen, om die liedjes te brengen."Houden jouw kinderen van de muziek van de Kreuners ?Walter : "Ja, ze vinden het heel plezant om live te komen kijken. Ze voelen ook de energie en ze mogen gratis binnen (lacht)."Zijn jullie als mens veranderd in al die jaren door het succes van De Kreuners ? Of hebben jullie aan De Kreuners veel te danken. Ik denk daarbij Walter, geen Kreuners was misschien voor je geen stap naar vtm én ook geen stap naar het schepenambt in Lier ?Walter : "TV staat daar los van, want dat kon even goed een voordeel of een nadeel zijn. Ik ben wel altijd bezig geweest met o.a. de televisie. Ik stelde televisiewerk lang uit. Ik heb dat al heel lang niet willen doen, de hele jaren '80 eigenlijk tot in '89. Dan deed ik 'De Drie Wijzen', daarna stelde ik het nog eens uit tot '95, met uitzondering van een special over pop festival in Europa. Toen ben ik alle festivals afgegaan. Het allereerste echte tv-werk was toen bij het voormalige VT4 'Now Or Never'. We deden daar nog een programma, maar ik weet niet meer welke. Ik combineerde VT4 met de VRT, ik wou geen exclusiviteit. Dan begon 'Big Brother'. Mijn vrouw maakte dat als producent, maar zij koos niet wie er presenteerde. Toen klopte ze bij mij aan om het te presenteren. Ze hadden iemand nodig die ervaring had. Ik ben iemand die zelf de redactie mee opvolgt. Ik werkte iedere dag mee, ook achter de schermen. Ik deed ook nog 'Fear Factor', Wie wordt Euromiljonair ?'. Daarna wilde ik ermee stoppen, het was genoeg geweest."Waarom ?Walter : "Er kwam niets bij wat ik interessant vond. Er zijn misschien twee programma's die ik opnieuw zou willen doen en dat is 'Fear Factor' en 'Euromiljonair'. We zouden er dan wel een 2.0 versie van maken."Wat zijn de mooiste momenten van 42 jaar De Kreuners en 30 jaar 'Hier & Nu' ? Misschien West-Vlaamse momenten ?Walter : "We bestaan 42 jaar ! Het album 'Hier & Nu' bestaat 30 jaar. Wij hebben echt overal gespeeld. Je hebt toch wel verschillen qua de provincies. West-Vlaanderen is de gezelligheid, samen met Limburg. In Antwerpen is er een iets kouder publiek en de Kempen is iets volledig anders. Alhoewel we in Antwerpen ook legendarische optredens hadden, waarbij de mensen op het dak kropen om het concert te kunnen zien. Het was op een parkeergarage op de Groenplaats en het werd toen ook op tv uitgezonden. De mensen kropen letterlijk op de daken. Nu zou dat niet meer mogelijk zijn. Ze zouden eraf geplukt worden door de politie. Toen was dat normaal."Momenteel tijdens de optredens zijn het allemaal - met respect - oudjes die afkomen of kent de nieuwe generatie ook De Kreuners ?Walter : "Neen, helemaal niet. Het is gek om te zien. Onze generatie staat aan de toog pinten te pakken. Vooraan zien we meer en meer 16-/18 jarigen. Ze sluiten gewoonweg aan. Dat is al onze vierde generatie die we aanspreken. Onze Jan zegt altijd dat er heel veel jong volk staat mee te brullen met de nummers, die zelf nog voor hun geboorte werden uitgebracht."Sta jij ook te verlangen naar optredens ?Walter :"Natuurlijk. Als je op festivals of voor een volle zaal speelt, dan heb je direct de feedback van het publiek. Je ziet of ze hun amuseren. Dat geeft energie. Al onze optredens van dit jaar zijn verplaatst naar volgend jaar. We moeten nog even geduld hebben." (PADI)