Bart Herman: “De song ‘Parijs of Barcelona” kwam tot stand op mijn crosstrainer”

Bart Herman. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Iedere twee jaar brengt de gewezen West-Vlaming Bart Herman uit Halle een nieuwe cd uit. Na twee jaar toeren met de cd In mijn element ligt nu de cd Tussen ons gezegd en gezongen in de winkelrekken. Op het album staan tien splinternieuwe liedjes van eigen hand. Op zondag 28 oktober begint om 15 uur de West-Vlaamse première van zijn nieuwe cd in de Cultuurfabriek in Sijsele. Een aanrader voor iedereen die van het betere luisterlied houdt.

Wie Bart Herman als singer-songwriter een beetje kent, weet dat hij als geen ander de luisteraar naadloos van de ene in de andere emotie kan droppen. Zo kan de melancholische glimlach bij het horen van het vrolijke Franke Francine bijna onmerkbaar overgaan in een niet te stuiten krop in de keel bij het beluisteren van de ballade als Ooit. Toch blijft de algemene ondertoon van dit album die van de optimist, de levensgenieter die het leven omarmt en openstaat voor iedere positieve prikkel. Muzikaal is zoals bij elk Bart Herman-album de americana-invloed nooit ver weg en wordt er weer dankbaar gebruik gemaakt van het akoestische country-instrumentarium. Dit gecombineerd met stijlvolle, frisse en originele Nederlandse teksten resulteert weer in de unieke cocktail die zo typisch is voor het repertoire van deze singer-songwriter. Twee jaar lang tourde Bart met de nummers uit zijn vorige cd In mijn element. “Die tournee was super”, bekent hij. “Ik deed tussen de 40 à 50 optredens, da’s toch niet niks.”

Je pakt weer uit met een speciale cd-titel : ‘Tussen ons gezegd en gezongen’. Vertel, hoe kwam dit album tot stand ?

Bart : “Eerst had ik voor Tussen ons gekozen. In West-Vlaanderen zeggen we ook wel eens Tussen ons gezegd en gezwegen. Dat zou kunnen betekenen dat ik iets zeg dat tussen mezelf en het publiek moet blijven. Ik vond dat zelf een heel mooie titel voor een nieuwe theatershow. Tussen ons gezegd en gezongen wordt echter een heel intimistische theatervoorstelling, met toch wel een dubbelzinnige titel. Ik vertel verhalen over mij en haar (hoe zit het tussen ons ?) aan jou, maar het blijft tussen ons, snap je ? Het klinkt ingewikkeld, maar toch wel leuk, niet”

Je hoort de song ‘Parijs of Barcelona’ heel veel weerklinken op de radio. Hoe kwam dit nummer tot stand ?

Bart : “Je zal het niet geloven wat ik nu zeg, maar dat gebeurde op mijn… crosstrainer. Toen ik aan het oefenen was, zat ik constant aan Parijs te denken. Ik zocht verder naar steden met een a als tweede letter. Zo kwam ik bij Barcelona, Madrid, Nagasaki, Havana… Ik vond het een leuk idee om zo’n liedje te maken als zomersingle. Ik ging ook ooit op citytrip naar sommige van die steden. Het is misschien een lachwekkend refrein, maar de boodschap is mooi. Dit lied neemt je overal mee naartoe, zelfs naar Sluis.”

Bart Herman:
© FODI

Ik luisterde eveneens naar ‘Als de weerlicht’. Zag dit nummer ook het licht op je fitnesstoestel ?

Bart (lacht) : “Helemaal niet, dit lied gaat over het artiestenleven. Als artiest ben je heel vaak weg. Ga ik naar een optreden, dan ben ik niet thuis, maar ik ben er wel met mijn gedachten. Heb jij mij echter direct nodig, dan ben ik er wel vlug terug. Graaf je nog dieper in deze tekst, dan kan dit nummer ook gaan over een relatiebreuk tussen een bevriend koppel. Al maakte mijn vriendin een fout, ze zal altijd een vriend blijven. Verlaat je mij als vriend, dan kom ik zeker terug als jij mij nodig hebt. Ik ben echt waar heel trouw wat vriendschappen betreft.”

Hoe moeilijk is het voor je om in je artiestenleven vrienden te hebben ?

Bart : “Ik voel vriendschap direct aan, ongeacht of dat in mijn artiesten- of in mijn privéleven is. Maar zijn het nu collega’s of andere mensen, dat maakt voor mij niet uit. Eens je bekend bent, is het inderdaad wel moeilijker om hechte vrienden te maken. Misschien is die persoon wel iemand die wil profiteren van mijn succes ? Ik heb dat echter vrij snel door. Ik voel dat, zoiets pakt niet vlug bij mij.”

Ik ben echt waar heel trouw wat vriendschappen betreft

‘Tussen ons’ is een liefdeslied met een positieve noot erin. Luisterde ik aandachtig genoeg ? Zit er enkel maar positief nieuws in die song ?

Bart : “Ik nuanceer het. Soms is er ook wapengekletter. Het kan wel eens ferm waaien binnenshuis, maar we regelen dat wel onder elkaar en niet heel de wereld moet dat weten. Er zijn ook dagen dat het niet goed gaat. Ik gooi daar echter zand over en ga verder. Niet iedere relatie is perfect.”

Het nummer ‘Victoria’ gaat dan weer over West-Vlaanderen, waar je tot je tiende levensjaar woonde. Ga je met die song Niels Destadsbader achterna, die ook scoort met zijn West-Vlaamse nummers ?

Bart : “Dat is een speciaal nummer. Die song gaat over àlle regio’s waar ik al ooit heb gewoond (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Brabant). Victoria is in dit geval geen meisjesnaam, maar een naam van een… schip. Ik ben niet vertrokken voor een vrouw, maar wel om te gaan varen. Dat was in 1989. Het is een droom van mij om ooit nog eens een wereldreis per schip te kunnen maken.”

Verklap eens het verhaal achter ‘Vlinder in de sneeuw’ ?

Bart: “Dit is een donker, een zwart nummer. Dit liedje beschrijft hoe je ergens over de schreef kan gaan bij een echtelijke ruzie. Een ruzie waarmee je echt onder de gordel gaat. Is het echte liefde, dan blijft je geliefde toch bij je, maar dat is niet altijd evident. Het gaat over het gevoel van dankbaarheid. Kan je toegeven dat je elkaar niet altijd goed behandelde met woorden, kan je elkaar vergeven ? Dan is dat een grote stap vooruit.”

Bart Herman.
Bart Herman.© FODI

Ik denk dat jij een zanger bent die het liefst rustige nummers zingt. Ben ik correct ?

Bart : “Absoluut ! Wil ik een uptempo brengen, dan heb ik de neiging om iets ironisch te maken. Zing ik teveel ernstige dingen in een uptempo, dan komt dat niet goed over. Maar op mijn nieuwe cd staan er ook enkele vluggere songs hoor, de mensen mogen niet in slaap vallen bij het beluisteren van mijn album.”

Welke toekomstige klassiekers staan er op je nieuwe album ?

Bart : “Er staan twee liedjes op die eruit springen. Eén ervan is Ooit, een lied dat heel intimistisch is. Het gaat over de dood. Het tweede nummer is iPhone Blues. Vroeger moest men telefoneren vanuit een telefooncel. Je moest met munten werken, nu heb je een gsm. Maar het mag niet mislopen met je gsm of je bent alles kwijt, je contacten, je foto’s… Toen ik met mijn partner Liesbeth op hotel ging, had ik een afspraak met iemand. Ik vond die persoon niet direct en dus probeerde ik hem te bellen. Ik had echter geen oplader bij en mijn iPhone-batterij was plat. Ik kon die persoon dus moeilijk strikken. En daar sta je dan met je dure iPhone. Deze song is dus zo geen autobiografisch.”

Jij bent een graag geziene zanger met een vast publiek. Formuleer ik het juist ?

Bart : “Zeker en vast. Ik mag telkens meer publiek verwelkomen. Ik word daar gelukkig van. Ik kan ook een volledig programma maken met eigen liedjes. Hoe meer platen je als artiest maakt, hoe groter je repertoire wordt en hoe gemakkelijker je een repertoire kan samenstellen. ‘t Is een luxeprobleem. Ik moet wel vaak nadenken wel liedje ik zeker niet mag vergeten. Sta je in een theater, dan moet je écht weten wat het publiek precies wilt horen van je.”

Sinds 1990 zing ik uitsluitend nog in het Nederlands

Ik ben nog altijd van gek van je nummer ‘Ode aan de zon’, inclusief de choreografie die je tijdens een show aan de mensen aanleert.

Bart : “Het begon als een grap. Ik dacht dat de mensen het kinderachtig gingen vinden, maar helemaal niet. Ik maakte nog nooit mee dat de mensen de choreografie van Ode aan de zon niet meededen. Zelfs als ze kwamen om enkel te luisteren naar mijn muziek. Iedereen doet de bewegingen mee.”

Hoelang zing je nu al in ‘t Nederlands ?

Bart : “Al 28 jaar. Ik begon op vijftienjarige leeftijd met zingen, weliswaar in het Engels. Sinds 1990 zing ik uitsluitend nog in het Nederlands en ik blijf het plezant vinden.”

Zondag 28 oktober om 15 uur: West-Vlaamse première van zijn nieuwe theatertournee ‘Tussen ons gezegd en gezongen’ in de Cultuurfabriek in Sijsele. Toegang: 20 euro. Info en tickets: 0473 78 28 58 – ticketsbartherman@gmail.comwww.bartherman.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier