28 april 2017, 05:00Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 16:06
Genieten van desserts zonder je schuldig te voelen? Het kan perfect volgens Laura Verhulst, die met haar alter ego Madam Bakster nu ook een eigen boek uit heeft. En dat nauwelijks drie maanden nadat de blogster uit Knokke-Heist haar eigen taartenwinkel in hartje Gent opende.
In Gent en omstreken is Madam Bakster al een hele tijd hip and happening. Het is steevast een drukte van jewelste in haar koffiehuis op de Brabantdam. Heel wat jonge mensen schuiven maar wat graag aan om een bestelling op te pikken of om hun stuk taart te vereeuwigen op Instagram. Het gaat hard voor Laura Verhulst, die van dit succes nooit had durven te dromen. Zeker niet toen ze als tiener worstelde met haar gewicht en zelfbeeld. In het Zeepreventorium in De Haan viel ze maar liefst 25 kilo af. Die periode heeft haar naar eigen zeggen gevormd tot wie ze op vandaag is. Toen ze er de deuren achter zich dichttrok, besloot ze zich te verdiepen in suikervrije desserts. “Want dat is het eerste dat je gaat schrappen als je op dieet gaat of waarover je je schuldig gaat voelen. Maar bakken staat voor de gezelligheid uit mijn jeugd.” Enter Madam Bakster, het alter ego waaronder ze blogde en allerlei recepten op de wereld losliet, van desserts waar de mensen zich niet langer schuldig over moesten voelen.
“De Pascale Naessens van de desserts? Nee, bedankt!”
En of het aansloeg. Het leverde haar duizenden volgers op en ze begon een onlinebakkerij, waar ze op den duur aan de lopende band koekjes bakte. Dat leverde de masterstudente taal- en letterkunde vorig jaar de titel van Gentse student-ondernemer 2016 op. “De mensen willen warmte en passie voelen in elk detail.” Met haar vriend begon ze enkele maanden geleden ook een fysieke bakkerij, naast het onlineverhaal. “Ik dacht dat we met twee de boel konden runnen”, lacht ze. “Maar dat is utopisch gebleken. Alles moet oprecht blijven en ik wil blijven waken over de kwaliteit.”
Elke dag een stuk taart
Laura ging dan ook niet over één nacht ijs, toen verschillende drukkerijen bij haar aanklopten voor een receptenboek. Eentje dat uiteindelijk bloed, zweet en tranen heeft gekost. “Ik spreek een heel breed publiek aan. Jonge mensen, ja, maar ook veel mensen met allergieën of lactose-intolerantie en ook grootouders die iets gezonds willen voorschotelen. De Pascale Naessens van de desserts? (lacht) Ik pas vriendelijk voor die titel. Toen ik begon met mijn blog, hoopte ik om mijn ideeën te kunnen verspreiden en anderen positief te kunnen beïnvloeden. Al was het maar één iemand, dan was ik tevreden. Dat is nog altijd zo. Ik wil mensen gewoon bewuster maken en hen vooral laten genieten zonder zich schuldig te voelen.”
“Ik probeer consequent te zijn in mijn manier van leven omdat ik er een beter gevoel bij heb en het beter is voor het milieu”
En laat Madam Bakster zich ook wel eens gaan aan een guilty pleasure? “Goh, ik tel geen calorieën meer, maar ik let er wel op dat het geen ‘lege’ zijn. Ik eet dagelijks een stuk van een van onze taarten. Ik ben overigens vegetarisch. Eigenlijk voor zo’n 80 procent veganistisch. Ik probeer consequent te zijn in mijn manier van leven omdat ik er een beter gevoel bij heb en het beter is voor het milieu. Die keuze maakte ik al in het vijfde middelbaar. Ik droom er ook van een sociale werkplaats op te richten waar er gebakken wordt. Televisie? Wie weet. Maar er zijn geen concrete plannen.”