Ons proefkonijn in De Traagheid

Michiel Van Colenberghe kookt eigentijds met producten uit eigen streek. © Wouter Meeus
Redactie KW

West-Vlaanderen is bij fijnproevers beter bekend als Het Lekkere Westen. Omdat ook wij genieten van het goeie leven, sturen we elke week een proefkonijn op pad. Daags vooraleer de Belgische horeca op slot ging mochten wij nog tafelen bij Michiel Van Colenberghe van De Traagheid in Tielt.

De Traagheid een restaurant noemen, zou de magische plek oneer aandoen. Het is zoveel meer dan een eethuis. Je kan er ook terecht voor bloemen en boeken. De knusse wijnbar verdwijnt echter door corona. “De ruimte is te klein om iedereen te kunnen plaatsen”, legt Michiel uit. “We zullen er een takeaway voor salades en gezonde gerechten installeren. Die ruimte wordt in de toekomst dan een aperitiefruimte tijdens de openingsuren van het restaurant.”

Daags vooraleer de Belgische horeca op slot ging, mochten wij nog tafelen bij De Traagheid. Het kon bijna niet symbolischer, want net op de plaats waar de tijd een adempauze neemt, hoorden we dat de pauzeknop voor de horeca zou worden ingedrukt. Het interieur is heel bijzonder. Een oud industrieel pand werd met smaak aangekleed zodat je blijft rondkijken naar muren, trappen en plafonds. Naar kunst aan de muur en bijzonder meubilair.

Foodsharing

De jonge Michiel Van Colenberghe kookt er eigentijds en doet dat met passie en producten uit eigen streek. Zo starten we met een kroketje van ossenpoot, gevolgd door noordzeekrab in combinatie met rundvlees. Daarna volgen groene asperges, jonge spinazie, morieljes en hoeve-ei. Die laatste komen van de nabijgelegen kippenhoeve van Heidi in Pittem. De gegrilde secreto (mager stukje varkensvlees, red.) komt ook al van bij een boer in de buurt en in combinatie met rucola en opgelegde rode ui smaakt het vlees heerlijk. Een millefeuille van groenten maakt de maaltijd compleet. Afsluiten doen we met chocolade en bloedsinaasappel.

We kozen voor het concept van foodsharing, waar De Traagheid voor bekend staat. “Samen aan tafel zitten brengt mensen dichter bij elkaar, het ‘delen’ van gerechten zorgt voor extra dynamiek aan tafel”, klinkt het bij Michiel.

(MVM)

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Michiel in De Traagheid? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar http://www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise