Wildplukplezier: 50 smakelijke en eetbare planten

Goedele Verrecas

Van wildplukwandelingen tot uitgesproken tafelgenot? Ben Brumagne plukt en proeft de natuur, met een uitvalsbasis in de Franse Ardennen. Zijn wildplukcollectief Forest To Plate zette als een van de eerste in de Lage Landen het wildplukken op de kaart en zelf ziet hij zijn werk als inspiratie voor anderen. Resultaat? Het Wildplukboek, gevuld met 50 smakelijke en eetbare planten, heerlijke recepten en de nodige plukregels om zelf – met respect voor de natuur – aan de slag te gaan.

Zo maak je het

Stoof een ruw gesneden uitje in boter of olie aan en laat fruiten. Voeg de fijngesneden knoflook toe. Snijd de aardappel klein en voeg toe (het zetmeel zal de soep binden). Snijd het zevenblad klein en voeg toe. Giet het water erbij en breng aan de kook. Voeg gemalen peper en bouillon toe.

Voeg de brandnetels toe wanneer de aardappelstukjes gaar zijn. Blend het geheel na 2 minuten tot een fijne groene soep.

Werk de soep af met de pinksterbloemen.

Receptuur Toos Vergote.


Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote aardappel (of een paar kleine)
  • een mand vol brandneteltopjes en zevenblad (ca. 2/3 brandnetel, 1/3 zevenblad)
  • 1 l water
  • 12 blokjes groentebouillon
  • gemalen peper
  • pinksterbloemen


Tartelette met havermoutkorst en bosaardbeitjes

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). Meng de haverbloem, bloem, bloemsuiker, tijm en het zout door elkaar in een kom. Smelt de bakmargarine en meng alles met de hand of in de keukenmachine. Voeg het citroensap, amandelextract en koud water toe.

Kneed daarna tot een deeg. Verdeel in vier stukken. Maak daarvan platte schijven met de dikte van pizzadeeg met je handen of een deegrol, en leg ze op een bord overdekt met een deksel of folie 30 minuten in de koelkast. Snijd intussen de (bos) aardbeien in stukjes.

Haal na een half uur de deegschijven uit de koelkast en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Bestrooi het midden van elk van de deegjes met een lepel amandelmeel. Leg daar zachtjes gestapeld in twee lagen aardbeien op. Vouw de randen om, bestrijk met sojamelk en bestrooi met rietsuiker. Zet in de voorverwarmde oven gedurende 35 à 45 minuten tot ze goudbruin zijn.

Haal ze eruit, laat afkoelen en serveer eventueel met vegan slagroom.

Receptuur Toos Vergote


Dit heb je nodig

  • 100 g haverbloem (fijngemalen havermout in de blender)
  • 125 g bloem
  • 50 g bloemsuiker
  • 1 el tijmblaadjes
  • snuf zout
  • 100 g plantaardige bakmargarine
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl amandelextract
  • 60 ml koud water
  • 500 g bosaardbeien (of een mix van bosaardbeien en aardbeien)
  • 4 el amandelmeel
  • scheutje sojamelk
  • rietsuiker voor de afwerking
  • optioneel: vegan slagroom


Bramencrumble

© Shutterstock

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Pers de citroen uit en vet een ovenschaal in. Meng een eetlepel citroensap en de suiker voorzichtig door de bramen en schep in de ovenschaal.

Meng de havermout in een kom met de bloem en de bruine suiker. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe. Kneed met koele handen tot een kruimelig deeg. Hak de noten grof en meng door het deeg. Verdeel het deeg over de bramen en bak in een dertigtal minuten tot er een mooie goudbruine kleur tevoorschijn komt.


Dit heb je nodig

  • 1 citroen
  • 100 g kristalsuiker
  • 450 g verse bramen
  • 50 g havermout
  • 75 g tarwebloem
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 50 g gezouten hazelnoten


‘Het Wildplukboek. Plukken en koken uit de natuur’, Uitgeverij Lannoo, 320 blz., 25,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier