Moro thuis, het nieuwe kookboek van Sam & Sam Clark
Eenvoudige recepten met een knipoog naar de Spaanse zon, dat is Moro thuis. Van groente-, vlees- of visgerechten tot de zoete trek na de maaltijd. Het nieuwe visitekaartje van foodies Sam & Sam Clark laat je de keuken induiken met verse ingrediënten als basis van hun recepten gecreëerd tijdens de lockdown. Met een veelvoud aan favorieten, van garnaaltjes met gekruide bruine boter tot een toast met langzaam gegaarde zoete courgette, zoute jamón en munt. En foto’s als uitdagende smaakmakers.
Garnaaltjes met gekruide bruine boter
Zo maak je het
Meng de boter en laurierblaadjes in een pannetje en laat de boter op laag vuur smelten. De witte melkbestanddelen uit de boter worden goudkleurig.
Voeg dan de nootmuskaat, cayennepeper, het venkelzaad en de zwarte peper toe en warm 1 minuut mee; roer af en toe om te voorkomen dat zeaan de bodem van de pan kleven.
Knijp wat citroen over de garnalen en roer ze door de boter. Breng ze op smaak met zeezout, warm ze 30 seconden op en schep de garnalen met een schuimspaan uit de pan en in vier ramequins (of een grotere schaal).
Druk ze aan met de achterkant van een lepel, schenk de warme boter erover en laat ze een paar uur in de koelkast afkoelen tot de boter is gestold. Je kunt de potjes van tevoren klaarmaken.
Dit heb je nodig voor 4 personen
150 g boter
2 laurierblaadjes (vers, als dat kan)
snufje versgeraspte nootmuskaat
snufje cayennepeper of pittig paprikapoeder
1/2 tl gemalen venkelzaad
1/4 tl gemalen zwarte peper
kneep citroensap
200 g Hollandse garnalen
geroosterd brood of crackers, voor erbij
zeezout
Courgettesalade met citroen, basilicum en manchego
Zo maak je het
Snijd beide uiteinden van de courgettes en snijd ze met een scherp mes of mandoline in heel dunne plakjes (1 tot 2 mm). Leg ze in een vergiet en schep het zeezout erdoor (masseer dit in de plakjes courgette zodat het zout alle plakjes kan garen). Zet het vergiet op een kom of in de gootsteen en laat 20 minuten uitlekken.
Knijp voorzichtig overtollig vocht uit de courgettes en leg de plakjes in een kom. Meng het citroensap, de olijfolie, de helft van de munt en de helft van het basilicum erdoor.
Leg de salade op een bord en verdeel de kaas, amandelen en de rest van de kruiden erover.
Zonder de kaas is deze salade ook lekker bij gebakken vis of ceviche.
Dit heb je nodig voor 4 personen
500 g kleine tot middelgrote courgettes met lichte/dunne schil, als je die kunt vinden
volle tl fijn zeezout
1,5 el citroensap
3 el extra vergine olijfolie
2 volle el fijngesneden munt
3 volle el in grove stukken gescheurd basilicum
50 g manchego of andere harde schapenkaas, zoals pecorino, met een kaasschaaf of dunschiller in plakjes geschaafd
4 el grof gehakte, geroosterde, gezouten amandelen
‘Moro thuis’, Good Cook, 320 blz., 34,95 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier