Klaar? Bakken maar!
Vanaf woensdag 29 augustus krijgen we een nieuw seizoen van Bake Off voorgeschoteld, waarbij ze op zoek gaan naar de beste bakker van Vlaanderen. Tien kandidaten strijden wekenlang voor de felbegeerde titel. Vier van hen zijn West-Vlamingen. Benieuwd of ze er wat van, haha, bakken?
Presentator Wim Opbrouck: “Bakken is emotie”
Wim Opbrouck beleefde als presentator al heel veel plezier aan het programma, ook achter de schermen. “Bakken is de belangrijkste bijzaak ter wereld, net als voetbal.”
“Voor mij is dit programma niet zomaar een uitstapje tussen film, theater en tv. Nee, ik doe dit echt met veel plezier, inzet en gedrevenheid. Want bakken is de belangrijkste bijzaak ter wereld, naast voetbal. Want wat er ook gebeurt, of het code oranje is of Trump die de oorlog verklaart aan Poetin… iedereen blijft hier bakken. Voor die titel. Voor de eer. Geweldig is dat. Die nieuwe bakkers, met elk hun eigen talent, temperament en karakter… En het fantastische is dat ze al na de eerste proef meteen verbonden zijn met elkaar. Ik vond dat altijd vreemd als deelnemers aan een programma op tv zeiden dat ze meteen een hechte groep vormden, maar hier zagen we dat ook écht gebeuren. Van de vreugde als iets lukt tot de ontgoocheling als een ganache mislukt of een biscuit instuikt. Op een gegeven moment hadden we hier iemand die nog nooit pralines had gemaakt. Als dat dan lukt, dan geeft dat een fenomenaal gevoel. Bakken is echt emotie.” Ook fijn voor Wim was dat hij acht weekends lang op het kasteeldomein waar de opnames plaatsvonden kon blijven slapen. “Héérlijk, ik kon gewoon te voet naar het werk!”
Kenneth Strubbe (36) uit Loppem: “Er alles uit halen wat erin zit” h2>
p>
Kenneth zit om geen stunt verlegen. Voor de eerste proef van de wedstrijd haalde hij al meteen zijn… barbecue boven! p>
In het dagelijkse leven werkt Kenneth als treinbestuurder. De papa van twee kleine kinderen heeft een aanstekelijk enthousiasme en kan het meer dan goed uitleggen. Iets wat de jury in het programma aan den lijve kan ondervinden. Hij is immers niet snel van zijn stuk te brengen, zelfs al zijn zijn methodes vaak eerder ongewoon. “Ik ga vooral voor de perfectie. Bakken doe ik voornamelijk voor mezelf, om me te bewijzen en voortdurend te verbeteren.” p>
Aan zijn technische kennis valt niet te twijfelen. De bakfoodie houdt naar eigen zeggen van experimenteren en neemt graag risico’s. “Op veilig spelen is niets voor mij. Ik wil smaken proberen te combineren die op het eerste gezicht niet te combineren lijken. Ik wil uit dit programma alles halen wat erin zit, ik ga dan ook voor een plaats in de finale.” p>
Lucas Maes (16) uit Blankenberge: “Ik hoop op aandacht van regisseurs”
De jongste kandidaat ooit bulkt van de ambitie om naar eigen zeggen ook na het programma jonge mensen aan te sporen om zich uit te leven in de keuken.
Lucas is pas 16, maar spreekt als een volwassene. “Dat krijg ik vaak te horen, maar voor mij is bakken serious business. Ik vind het fantastisch om te doen. Ik sta al van mijn vierde in de keuken. Toen bakte ik pannenkoeken. Vanaf mijn twaalfde is die hobby echt een passie geworden.” Het culinaire zit hem duidelijk in het bloed. “Mijn vader heeft een brasserie in Blankenberge en mijn neef, Timothy Goffin, behaalde dit jaar een Michelinster met zijn restaurant in Brugge.”
“Vorig jaar wilde ik mij al inschrijven voor Bake Off, maar ik was toen nog te jong. Toen ik hoorde dat ik er deze keer bij was, kon ik mijn oren niet geloven. Ik kan nu nog altijd niet geloven dat ik in het programma zit, zelfs al zitten de opnames erop. Voor mij is dit een droom, net als acteren. Stiekem hoop ik met dit programma op aandacht van regisseurs.”
Ondanks zijn passie volgt Lucas geen hotelschool, maar… sportschool. “Vroeger was ik wat mollig en werd ik vaak gepest. Zo ben ik beginnen te sporten en ik doe dat echt graag. Bovendien levert het mij ook nieuwe ideeën op, net omdat ik eens weg ben van de keuken. Zo bedacht ik een recept, waarbij ik de smaak van een Snickers-snoepreep naboots. Wat ik hoop te bereiken? Andere mensen inspireren om ook te koken en niet te wachten om het te leren tot ze alleen gaan wonen.”
‘Bake Off’, vanaf woensdag 29 augustus om 20.35 uur op Vier.
Georges Bloem (59) uit Oeselgem: “Grote fan van het programma” h2>
p>
De ondernemer met Oost-Vlaamse roots slaat elk weekend aan het bakken en gaat voor niets minder dan de overwinning. p>
Georges woonde jaren in de buurt van Gavere, maar sinds een viertal jaar woont hij in Oeselgem. Hij kent er naar eigen zeggen weinig mensen, door zijn drukke job. Hij is immers, samen met een vennoot, ceo van een bedrijf dat de uitbating voorziet van verscheidene Shell-tankstations in Vlaanderen. “Ik ben veel op pad, ja. Ik leg zo’n 60.000 kilometer per jaar af en mijn auto is mijn bureau. Maar vergis je niet: dagelijks stap ik ook flink wat kilometers af.” p>
Georges volgde hotelschool in Anderlecht en is sindsdien een gepassioneerde bakker gebleven. “Zaterdag is mijn enige vrije dag en ‘s voormiddags sta ik vaak in de keuken iets uit te proberen. Ik heb zelfs een eigen ruimte, speciaal om te bakken. Zelf een bakkerij uitbaten? Nee, je moet daarvoor al heel wat investeren én ook volk zien te vinden. Dan hou ik het liever bij een hobby.” p>
“Ik schreef mij voor Bake Off in omdat ik grote fan ben van de Nederlandse en Britse versie ervan en ook vorig jaar zat ik aan de televisie gekluisterd. Zelf in het programma staan, was heel spannend. Ik schrok ervan hoeveel er kwam bij kijken.” p>
Veerle De Cramer (55) uit Ruiselede: “Die bakgeur in huis is zó gezellig”
Veerle is de typische moederkloek van de groep deelnemers. “Ik hou vooral van de klassiekers.”
“Een vriendin, die bij mij in het KVLV-bestuur zit, schreef mij in. Dat was wel eventjes schrikken. Ik zou het misschien nooit zelf gedaan hebben, maar nu ben ik wél heel blij dat ik erbij was.” In het dagelijkse leven is Veerle kinderverzorgster. “Dat doe ik aan huis, bij een gezin. Eten klaarmaken, de kindjes afhalen van school, poetswerk… een soort huishoudelijke nanny, ja. Ik heb jarenlang kinderopvang gedaan in Ruiselede. Kinderverzorgster worden was altijd een kinderdroom. En toch heb ik hotelschool gevolgd aan Spermalie, samen met mijn zus. Op aanraden van mijn vader, die vond dat we moesten kunnen koken voor een man. (lacht) Op vandaag ben ik heel blij met die opleiding en mijn ouders zijn heel trots. Vooral omdat ik de enige in de familie ben die regelmatig bakt met de recepten van mijn oma. Ik heb hele fijne herinneringen aan haar, zoals aan haar oliebollen die we op vrijdag meekregen naar school.”
“Eerlijk: ik word echt gelukkig van bakken. Taarten bakken staat voor mij gelijk aan gezelligheid. Die geur alleen al maakt het echt huiselijk. Dat vind ik het belangrijkste: dat het supergezellig is in huis.”
Kenneth Strubbe (36) uit Loppem: “Er alles uit halen wat erin zit” h2>
p>
Kenneth zit om geen stunt verlegen. Voor de eerste proef van de wedstrijd haalde hij al meteen zijn… barbecue boven! p>
In het dagelijkse leven werkt Kenneth als treinbestuurder. De papa van twee kleine kinderen heeft een aanstekelijk enthousiasme en kan het meer dan goed uitleggen. Iets wat de jury in het programma aan den lijve kan ondervinden. Hij is immers niet snel van zijn stuk te brengen, zelfs al zijn zijn methodes vaak eerder ongewoon. “Ik ga vooral voor de perfectie. Bakken doe ik voornamelijk voor mezelf, om me te bewijzen en voortdurend te verbeteren.” p>
Aan zijn technische kennis valt niet te twijfelen. De bakfoodie houdt naar eigen zeggen van experimenteren en neemt graag risico’s. “Op veilig spelen is niets voor mij. Ik wil smaken proberen te combineren die op het eerste gezicht niet te combineren lijken. Ik wil uit dit programma alles halen wat erin zit, ik ga dan ook voor een plaats in de finale.” p>
Lucas Maes (16) uit Blankenberge: “Ik hoop op aandacht van regisseurs”
De jongste kandidaat ooit bulkt van de ambitie om naar eigen zeggen ook na het programma jonge mensen aan te sporen om zich uit te leven in de keuken.
Lucas is pas 16, maar spreekt als een volwassene. “Dat krijg ik vaak te horen, maar voor mij is bakken serious business. Ik vind het fantastisch om te doen. Ik sta al van mijn vierde in de keuken. Toen bakte ik pannenkoeken. Vanaf mijn twaalfde is die hobby echt een passie geworden.” Het culinaire zit hem duidelijk in het bloed. “Mijn vader heeft een brasserie in Blankenberge en mijn neef, Timothy Goffin, behaalde dit jaar een Michelinster met zijn restaurant in Brugge.”
“Vorig jaar wilde ik mij al inschrijven voor Bake Off, maar ik was toen nog te jong. Toen ik hoorde dat ik er deze keer bij was, kon ik mijn oren niet geloven. Ik kan nu nog altijd niet geloven dat ik in het programma zit, zelfs al zitten de opnames erop. Voor mij is dit een droom, net als acteren. Stiekem hoop ik met dit programma op aandacht van regisseurs.”
Ondanks zijn passie volgt Lucas geen hotelschool, maar… sportschool. “Vroeger was ik wat mollig en werd ik vaak gepest. Zo ben ik beginnen te sporten en ik doe dat echt graag. Bovendien levert het mij ook nieuwe ideeën op, net omdat ik eens weg ben van de keuken. Zo bedacht ik een recept, waarbij ik de smaak van een Snickers-snoepreep naboots. Wat ik hoop te bereiken? Andere mensen inspireren om ook te koken en niet te wachten om het te leren tot ze alleen gaan wonen.”
‘Bake Off’, vanaf woensdag 29 augustus om 20.35 uur op Vier.
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier