Vanaf maandag 29 januari pakt VTM uit met een nieuw seizoen van ‘Blind Getrouwd’. Het team van experten krijgt versterking van seksuoloog Wim Slabbinck uit Brugge. Hij focust op partnervoorkeur en relatiegeschiedenis. “We verwachten soms te veel van de ander.”
Bruggeling Wim Slabbinck heeft als seksuoloog een praktijk in Gent, maar werkt ook vanuit Roeselare. Zijn kennis goot hij enkele jaren geleden nog in een boek over mannelijke seksualiteit. Zijn expertise mag hij nu gebruiken voor het feelgoodprogramma Blind Getrouwd. “Ik was net op reis toen ze mij belden. Voor mij was het respect voor de deelnemers een belangrijke voorwaarde om ja te zeggen. De andere experten Alexander (Witpas, red.) en Sybille (Vanweehaeghe, red.) kende ik al persoonlijk, dus was het snel in kannen en kruiken. Ik had het tweede seizoen gezien en vond het best boeiend omdat het een andere manier is om naar koppelvorming te kijken. In het Westen beschouwen we onszelf als enorm rationele mensen, maar toch laten we onze partnerkeuze – wat toch de belangrijkste beslissing in ons leven is – afhangen van ons buikgevoel. In Blind Getrouwd zoeken we eerder raakpunten, zoals bij een verstandshuwelijk. Het programma maakt ook duidelijk dat de ware niet altijd bestaat, maar als er een voldoende basis is om op voort te bouwen, kan daar een goeie relatie uit voortkomen.”
Wat is de beste raad die je de koppels gaf?
“Laat de ander jou ontdekken. Het heeft weinig zin om al op de eerste huwelijksdag een lijstje boven te halen met al je negatieve kanten. Als je onzeker of stuntelig bent, dan hoef je dat niet meteen als iets negatiefs te bestempelen. Zo ontneem je de ander de kans om dat als iets positiefs te zien. Misschien vinden anderen dat wel iets hebben, dus laat hen naar jou kijken, zoals je misschien nog niet naar jezelf hebt gekeken. Vlak voor hun huwelijksreis maak ik de kandidaten dat ook duidelijk: dat ze moeten genieten van elkaar, maar dat er voor de rest niets móét. Als ze een dag thuis willen zitten, dan is dat ook goed, zolang het goed aanvoelt voor allebei.”
Seks is bij een huwelijk al even vanzelfsprekend als het feest of de huwelijksreis, maar in het programma is dat niet zo. Rust er dan geen te grote druk op de kandidaten?
“Als experten moeten wij die druk net wat verlichten. Het is heel belangrijk dat als het gebeurt, dat op het goede moment is. Of dat nu tijdens het programma of daarna komt… mij kan dat niets schelen. En de kijker heeft daar geen zaken mee. Dat is een vorm van exhibitionisme die bij een Temptation Island wel geschikt is en ook enigszins verwacht wordt, maar bij ons niet. Je hoeft niet alles te doen voor de kijkcijfers.”
In je boek besteedde je een interessant hoofdstuk aan monogamie en waarom dat heel vaak niet werkt. Hoe past dat in dit verhaal?
“Ik denk dat monogamie een bewuste keuze is die je moet maken in je leven. Hoe sta je tegenover jezelf? Wat vind je zelf belangrijk in een relatie? Oké, het huwelijk is niet meteen de grootste ‘voorvechter’ van nog andere relaties erbinnen, maar toch zijn er mensen die binnen hun huwelijk wel degelijk een open relatie hebben. In mijn praktijk zie ik dagelijks mensen die getrouwd zijn en buiten de lijntjes van het kerkelijke huwelijk kleuren. Het is vooral een kwestie van het bespreekbaar te maken. Het is belangrijk, zeker hierbij, dat de ander die openheid deelt.”
Uit je boek bleek ook dat monogamie niet standaard is bij zo’n 77 procent van de culturen wereldwijd.
“Wij kiezen voor monogamie als een soort standaard, maar bij veel andere culturen is dat inderdaad niet zo. Veel mensen denken dat het in onze natuur ligt, terwijl monogamie nog maar 300 of 400 jaar de standaard is. Het huwelijk komt trouwens voort uit een economische verbintenis, waarbij twee leden van twee families die elkaar goed aanvoelden, trouwden. Dat is ook een vorm van een verstandshuwelijk. Onderzoek heeft overigens ook uitgewezen dat als je het geluk gaat meten, je na twee jaar verstandshuwelijk op dezelfde hoogte zit als bij een klassiek huwelijk.”
“Mensen weten vaak beter wie ze willen dan wie ze zelf zijn”
Maar zo’n verstandshuwelijk heeft wel een slecht imago.
“Ja, omdat het weggaat van onze vrije keuze. In onze maatschappij zijn we wel vrij om te kiezen, maar ik heb soms het gevoel dat we vooral heel veel lijstjes maken over mensen. Dat zorgt voor een zekere beperking. Het moet allemaal nieuw zijn, het moet bruisen… een huwelijk is ook gewoon de basis onderhouden. De verwachtingen liggen op vandaag hoog. Onze partner moet niet alleen een man of vrouw zijn, maar ook iemand die goed kan koken, lief is voor de kinderen, familiaal, sociaal en grappig. We verwachten uiteindelijk wat een heel dorp doet van één mens. Dat is onhoudbaar. Dat is iets wat ik ook merk tijdens gesprekken, dat mensen enorm veel gaan verwachten.”
Wat heb je zelf uit het programma geleerd?
“Professioneel vond ik het interessant omdat je er een doorsnede krijgt van single Vlaanderen en zo ziet wat mannen en vrouwen belangrijk vinden. Wat ik heb geleerd is dat mensen vaak beter weten wie ze willen, maar minder beseffen wie ze zelf zijn, of zichzelf onderschatten qua mogelijkheden. Dat we enorm goed lijken te weten wat we zoeken in de ander, maar dat dat nu vaak net níét is wat we nodig hebben.”
Als je liefde en seks beroepshalve technisch bekijkt, blijft er dan nog veel plaats over voor romantiek in het dagelijkse leven?
(lacht) “Je kan nog perfect geloven in de liefde, absoluut. Ik ben supergraag samen met mijn vriendin en mijn job helpt mij ook relativeren. Als je eens een mindere dag hebt, dan probeer je het groter geheel te zien. Wat heb je wél in je relatie? Dat is een vraag die ik heel weinig mensen hoor stellen. Ze sommen op wat ze níét hebben, maar dat helpt je niet vooruit. Voor mij is ondersteuning heel belangrijk in een relatie of huwelijk, in goede tijden, maar ook in slechte tijden. Dat is de essentie van samen zijn.”
“Ik ben een paar keer omvergeblazen, ja” h2>
p>
In de eerste aflevering van Blind Getrouwd komende maandag zien we hoe Lieve Vanoverschelde (28) uit Brugge in het huwelijksbootje stapt. In het dagelijkse leven is ze maatschappelijk werkster bij het OCMW in Gent. “Ik had me samen met een vriendin ingeschreven voor het programma, maar het was eerder een soort uit de hand gelopen grap. Al snel werd duidelijk hoe serieus het wel was.” Lieve is naar eigen zeggen sociaal, sportief en zet graag een stapje in de wereld. Naaien, reizen en lachen doet ze ook heel graag. “Ik sta wel sterk in mijn schoenen, ja. Als je weet wie je zelf bent, dan scheelt dat al veel. Al werd ik evenwel af en toe omvergeblazen de afgelopen maanden.” (lacht) Lieve was voor haar deelname aan het programma ongeveer een drietal jaar single. “En best gelukkig ook”, verduidelijkt ze. “Al dacht ik natuurlijk ook: het mag al eens komen. Maar ik was niet aan het panikeren, nee.” Al overviel het haar wel toen ze meedeelden dat er een match was gevonden. “Ik kreeg een gigantische zweetaanval. Echt, mijn bloesje… het was niet proper. (giert het uit) Vlak daarna ben ik op weekend vertrokken met de Chiroleiding. Ik heb nog dagen op adrenaline geleefd.” p>
Lieve moest het dus allemaal even laten bezinken, net als haar familieleden. “Spijt heb ik niet, nee. Maar als je de trouwzaal binnenstapt, dringt de realiteit toch stevig door. In die periode word je geleefd, dat is echt zot. Je komt in een soort andere wereld terecht en hebt amper tijd om stil te staan bij alles wat er aan het gebeuren is. Ik weet ook echt niet wat ik moet verwachten nu het programma op antenne gaat. Ik hoop dat de reacties meevallen, vooral op de sociale media. Wie mij kent, weet dat ik niet zozeer in the picture moet staan, dus dat wordt wel wennen, ja. Absoluut.” p>
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier