In ‘De Klas’ op Eén mag wekelijks een bekende Vlaming lesgeven aan een groep vijfdejaars. Maaike Cafmeyer trok naar het KTA in Brugge, waar ze sprak over de man-vrouwverhoudingen. Een makkie voor Maaike, die voor regentes studeerde? “Je kon mij bijeenvegen ‘s avonds!”
“Mijn respect voor de leerkrachten was al groot, maar als ik zie hoe ze zich elke dag uitsloven om hun leerlingen mee te trekken… En ik weet zelf hoe belangrijk een leerkracht kan zijn, er zijn er altijd die jou bijblijven”, aldus Maaike.
Zelf stond ze ook bijna voor de klas. “Maar ik bleek eerder een verhalenverteller dan een pedagoog te zijn. Ik heb wel een tijdje toneelles gegeven en dat lag mij beter omdat het mijn vakgebied was. Ik heb dat trouwens heel graag gedaan, maar het viel uiteindelijk niet meer te combineren met mijn acteeropdrachten.”
Dus toen ze Maaike vroegen om een dagje les te geven in het KTA in Brugge, voor ‘De Klas’ op Eén, ging ze daar graag op in. “Het viel heel goed mee, maar het was superintens. Ik was kapot ‘s avonds, je kon mij bijeenvegen. Ik had het geluk dat het net voor de kerstvakantie was.”
Ik weet zelf hoe belangrijk een leerkracht kan zijn, er zijn er altijd die jou bijblijven
Maaike mocht dieper ingaan op rolpatronen en het verschil tussen mannen en vrouwen. “De leerlingen stonden erg open voor dat thema. Vergelijken met vroeger had weinig zin, want je voelt dat de jongeren vooral bezig zijn met vandaag en hoe ze naar elkaar kijken. Hoe jonger, hoe strenger ook, vind ik. Ze zijn ook idealistischer. Ze zijn nog niet veel geconfronteerd met tegenslag, waardoor ze sneller stellingen durven te poneren. Ik ben wel geschrokken van hoe ze omgaan met sociale media. De nadruk ligt vooral op zichzelf, terwijl het in mijn tijd veel meer rond de groep draaide. Toen we daar dieper op ingingen, bleek ook dat er heel wat eenzaamheid was. Dat pakte mij wel. Achter hun computer creëren ze vooral een beeld van zichzelf. Al moet ik wel zeggen dat ze niet allemaal zo waren. Er zaten ook kinderen bij die zich bijvoorbeeld in jeugdverenigingen engageerden. De meesten willen hun zwakte niet tonen.”
Ik merk dat die jonge gasten enorm op zoek zijn en moeilijk contact leggen
Die gedachtegang staat haaks op het vak van Maaike, waarin ze zich haast móét blootgeven. “Zonder al te veel de Phil Bosmans-toer op te gaan: ik ben ervan overtuigd dat je, ondanks je beperkingen, altijd trouw moet zijn aan jezelf. Ik merk dat die jonge gasten enorm op zoek zijn en moeilijk contact leggen. Ze zullen het ook eerder neerschrijven op internet, dan het openlijk zeggen. Daar merk ik wel dat er een generatiekloof is. Ik dacht dat ik mee was.” (lacht)
Weer voor de klas staan, daar past Maaike wel voor. “Al denk ik dat ik vooral een empathische juf zou zijn, proberen mee te surfen op die golf van hormonen en daar zoveel mogelijk begrip voor tonen.”
‘De Klas’, op dinsdag 7 maart om 20.40 uur op Eén. p>
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier