Sinds eind augustus worden de Hofstedestraat en de Vlinderstraat volledig heraangelegd en voorzien van nieuwe riolering. Deze werken, uitgevoerd door aannemer RTS uit Zedelgem, verstoren de nachtrust in de buurt zodanig dat sommige buurtbewoners op hun tandvlees zitten. Onze man die in de Hofstedestraat woont probeerde deze week uit te zoeken hoe het kan dat een bouwfirma ‘s nachts zomaar met graafmachines door een residentiële buurt dendert.
Om de frustraties van de buurt volledig te begrijpen, moeten we even terug in de tijd. Tijdens de bewonersvergadering van 8 maart 2018, waarin de werken worden toegelicht, maken schepen van Openbare Werken Jean Vandecasteele en Farys-projectleider Kris Derveaux een opvallende belofte: de werken zullen pas vanaf 8 uur ‘s morgens beginnen. Die belofte herinner ik me nog helder; het is het eerste dat ik bij thuiskomst aan mijn vriendin vertel. Met twee jonge dochters is een goede nachtrust immers cruciaal. Met 7 uur waren we ook al tevreden geweest.
Een tweede belofte gehoord tijdens de bewonersvergadering betreft de startdatum: nog zeker voor de zomer. Dit is minder goed nieuws voor mijn gezin. Op het moment van de vergadering wonen we nog maar een paar maanden in ons nieuwe huis en de tuin ligt er als een puinhoop bij. Om het risico te vermijden dat de straat wordt opengelegd terwijl er werken in onze tuin bezig zijn, besluiten we te wachten met de heraanleg van het verzakte terras en enkel grasmatten te leggen.
Maanden verstrijken, in de straat gebeurt niets. Ik contacteer de bevoegde stadsdienst. “Wanneer de werken beginnen, kunnen we op dit ogenblik niet zeggen. Dat kan nog voor het bouwverlof zijn, maar even goed erna”, aldus de medewerkster. Ik vraag hoe dit valt te rijmen met de beloftes gedaan tijdens de bewonersvergadering. “Op het moment van de vergadering was er nog geen aannemer gevonden.”
De nachtmerrie begint
Uiteindelijk is het wachten op de bewonersbrief van 27 juni tot de werken officieel worden aangekondigd: op 16 augustus start de eerste fase, half februari 2019 is de laatste fase voltooid. Duur: zes maanden.
Wanneer de werken eind augustus ook daadwerkelijk aanvatten, blijkt dat van de belofte om pas vanaf 8 uur ‘s morgens te beginnen niets overblijft. ‘s Nachts om 3 uur wordt de eerste graafmachine om het wegdek open te breken geleverd. Het lawaai van de stalen rupsbanden op het betonnen wegdek bonkt door merg en been. Het gewicht van de machine doet de aarde beven, in die mate dat er deuren in huis uit hun slot schudden. Felle schijnwerpers en zwaailichten vallen door de gordijnen onze slaapkamers binnen. Mijn dochters worden wakker en beginnen uit schrik te huilen. Wanneer na een halfuur de rust terugkeert, lukt het maar net om de kinderen te kalmeren zodat ze nog even kunnen slapen. Die overgebleven rust blijkt van korte duur.
Zes uur, en vroeger
Het wordt al snel duidelijk dat de werken zo goed als elke dag om 6 uur zullen beginnen. Dat wil zeggen: stipt om 6 uur worden de graafmachines ingezet. Ik, van nature een lichte slaper, ben op dat moment al wakker. Ruim voordien rijden vrachtwagens aan en bereiden werklieden luidruchtig hun werkdag voor.
Ook de nachtelijke aan- en afvoer van graafmachines blijkt een constante. Soms is er een extra graafmachine nodig, soms mag die weer worden opgehaald. Dit gebeurt telkens in het midden van de nacht. Ik bel de politie. “Volgens de politieverordening omtrent werken in het openbaar domein is het inderdaad toegestaan om vanaf 6 uur te beginnen. Wanneer er echter lawaai wordt gemaakt voor dat tijdstip, raad ik u aan om via het nationaal noodnummer melding te maken van nachtlawaai. Wat betreft de nachtelijke leveringen van graafmachines: die zijn enkel toegestaan mits een speciale vergunning.” Ik beslis om deze raad op te volgen en telkens het noodnummer te bellen. Waar ik de eerste keren mijn naam en adres moet doorgeven en de situatie uitleggen, volstaat vandaag het vermelden van de trefwoorden ‘nachtlawaai, Oostende, Hofstedestraat’. Ik ben niet de enige buurtbewoner die opbelt, vertelt men mij.
De nachtelijke aan- en afvoer van graafmachines blijkt een constante
Ondanks de vele meldingen van nachtlawaai is er tot op vandaag niets veranderd. De werken zijn ondertussen een zestal weken bezig en nog altijd begint de aannemer vaak voor 6 uur met het opschrikken van de buurt. Tot mijn ergernis moet ik vaststellen dat op de werf die mijn straat geworden is, de machines soms in de (vroege) namiddag al terug zwijgen. De opgestapelde vermoeidheid binnen mijn gezin begint ondertussen zo hard te wegen dat ik besluit om me beter te informeren.
Ik wil in de eerste plaats weten wat die, in mijn ogen wereldvreemde, politieverordening precies inhoudt. Zijn er voorwaarden aan verbonden, of geldt die automatisch voor alle openbare werken in de stad? Wordt die verordening beperkt in tijd, of is ze sowieso geldig voor de volledige duur van de werken? Ondanks handenvol telefoontjes slaagt niemand erin een bevredigend antwoord te formuleren. Ook achterhalen of RTS over een vergunning beschikt om ‘s nachts machines te leveren, resulteert in rondjes draaien tussen verschillende stadsdiensten en de politie.
Wat zegt de buurt?
Begin deze week ga ik rond in de buurt. Eén vraag komt vaak terug: “Waarom om 6 uur beginnen als er al om 16 uur gestopt wordt. Is 7 tot 17 niet mogelijk?” Al gauw blijkt dat de klachten verder gaan dan enkel het beginuur, het systematisch schenden ervan en de nachtelijke leveringen. Bewoners wijzen op het gebrek aan aandacht voor de bereikbaarheid van hun woning. Zo heeft het tot vorige week vrijdag geduurd om het hoogteverschil tussen uitgegraven straat en deuren en poorten weg te werken. En toen het vorige week regende, zakten de bewoners van de Vlinderstraat tot hun knieën in de modder.
Verklaringen
Wanneer ik begin deze week Farys-projectleider Kris Derveaux opbel op zoek naar antwoorden, stuurt hij me door naar de interne communicatiedienst. Omdat ik daar telefonisch aanvankelijk niet binnen geraak, stuur ik een e-mail. Later lukt telefonisch contact wel en wordt een officieel antwoord per mail beloofd, dezelfde dag nog, na overleg met Kris Devreaux en de stad. Bij het ter perse gaan van deze krant heb ik, na opnieuw aandringen de dag nadien, nog geen antwoord gekregen.
Ook naar schepen van Openbare Werken Jean Vandecasteele stuur ik een zelfde email met daarin de vraag die voor mij ondertussen de essentie vormt van dit verhaal: ‘Vindt de stad dat zes maanden aan een stuk om 6 uur gewekt worden hoort bij wat van een burger mag verwacht worden qua verdraagzaamheid, of steunt de stad de bewoners van de wijk Meiboom in hun smeekbede om de aanvang van de werken met een uur te verlaten?’ Ook aan die mail of aan bijkomend telefonisch verzoek om commentaar, werd nog geen gehoor gegeven.
(Jan Goeminne)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier