Jan Van Snick, een horecamonument in Oostende, is op vrijdag 30 augustus overleden. Hij werd 77 jaar. Jan is al sinds eind 2010 met pensioen, maar zijn vroegere restaurant Jans Café draagt nog altijd de naam van de joviale horecaman.
Midden april kreeg Jan Van Snick te horen dat hij aan darmkanker leed. Eind juli besliste hij zelf om de behandeling te stoppen. “Hij had gehoopt nog wat van het leven te kunnen profiteren en te reizen”, vertelt dochter Stefanie. “Begin augustus waren we samen in de Provence, maar we zagen daar al dat hij sneller achteruitging dan verwacht. Papa had graag nog wat langer kunnen genieten, maar hij stierf vorige vrijdag thuis in Oostende.”
Jan Van Snick werd op 22 oktober 1941 in Etterbeek geboren, maar verhuisde in zijn jeugdjaren naar Gent. “Hij werkte er met een leercontract bij een patissier”, weet Stefanie. “Op zijn 19de ging hij bij de para’s. Twee jaar was hij onder de wapens in Congo, waar hij hielp met de evacuatie van de Belgen in 1960. Vervolgens begon hij als garçon in een zaak op de Gentse Kuiperskaai, die toen een rijk uitgaansleven had.”
Langestraat
“Later ging ik in een discotheek in Menen werken”, zo schetste Jan zelf het vervolg in een interview met De Zeewacht bij zijn afscheid in 2010. “De baas daarvan was ook de baas van de Versailles op de zeedijk van Oostende. Zo ben ik hier rond 1965 terechtgekomen. Later ging ik aan de slag in de Sloopy’s in de Langestraat, werd ik gerant van de Soulboat in het Europacentrum en daarna van de Samantha’s in de Langestraat. In 1975 werden we onze eigen baas en begonnen we een discotheek in Sint-Martens-Latem. Daar was het van de eerste dag volle bak. We bleven wel in Oostende wonen, maar wilden hier geen zaak starten om de Oostendse discotheken geen concurrentie aan te doen. In 1980 gingen we toch weer in Oostende aan de slag en starten de Bistro op het Monacoplein, die we vanaf 1983 combineerden met de discotheek Gimmyz in het Kursaal.”
Dagschotel
Jan en Nicole waren in 1970 getrouwd en kregen in 1975 hun enige dochter Stefanie. In 1989 vestigden ze zich in het pand in de Van Iseghemlaan waar nu nog Jans Café is gevestigd. Nog eens Jan zelf hierover: “We begonnen er eerst de discotheek Matuvu, die we op 1 april 1994 omvormden tot Jans Café. Aanvankelijk waren we echt een café, waar ook wel spaghetti en croques geserveerd werden. Later serveerden we ook een dagschotel en zo evolueerden we tot een echt restaurant.”
Entertainer
“We werkten een tijd in Gent, maar misten Oostende enorm“, bevestigt echtgenote Nicole. “Daarom zijn we toch weer hier gestart. We bleven wel altijd in Oostende wonen. In 1994 kozen we voor een café en later restaurant, omdat dat beter bij onze leeftijd paste dan een discotheek. We wilden het gezapiger aan doen.”
“Jan was een echte entertainer. Ik zie het nog voor me in de Matuvu, de tijd van de Lambada. De toog stond vol dansende mensen. Een toffe tijd”, zegt Nicole. “Jan kon met iedereen overweg. Hij was erg sociaal. In de Bistro kregen we regelmatig Marvin Gaye over de vloer. In Jans Café ging hij graag eens bij de mensen zitten voor een babbel, maar hij hielp ook in de keuken. Hij had kooklessen en een wijncursus gevolgd.”
“Jan was graag op zee“, weet Nicole nog. “Hij had destijds een boot waarmee hij ging lijnvissen. Na ons pensioen zijn we beginnen golfen bij de Wellington Golf. We beleefden er veel mooie uren en leerden veel nieuwe vrienden kennen. Ja, Jan was een levensgenieter.”
Jan Van Snick laat naast zijn vrouw, dochter en schoonzoon Klaus Van Isacker ook twee kleindochters na.
De uitvaart van Jan Van Snick vindt plaats op zaterdag 7 september om 11 uur in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier