Carmen bevalt in bad in living: “Met gedimde lichten en muziek, lekker intiem”

Carmen Mihalcu en baby Ana-Félice: "Ik heb nu een heel rustige baby. Misschien komt dat wel door mijn rustige bevalling." © GLO
Redactie KW

Wie een kindje ter wereld zet, doet dat in het ziekenhuis, omringd door verpleegkundigen en de gynaecoloog, toch? Voor Carmen Mihalcu uit Mariakerke verliep dat even anders. Zij koos er bewust voor haar baby thuis te krijgen, in een veilige omgeving, in haar eigen woonkamer.

Op 22 februari werd Ana-Félice geboren, een eerste kindje voor Carmen Mihalcu (24) en haar vriend Alex Mitran. Het verhaal van haar geboorte is ietwat ongewoon. Ana-Félice zag namelijk het levenslicht in een bad in de woonkamer van Carmen en Alex.

Natuurlijk

“Ik ben zelf vroedvrouw”, opent Carmen. “Ik ben nog niet zo lang geleden afgestudeerd en werk als projectverpleegkundige bij X-care. Dat betekent dat ik overal kan ingezet worden als verpleegkundige. Ik zou niet enkel als vroedvrouw willen werken, want hier in België is die jobinhoud niet zoals in de buurlanden. Hier moet je het mooiste moment afgeven aan de gynaecoloog”, vertelt Carmen.

“In onze huidige maatschappij wordt een bevalling als iets medisch gezien, en af en toe gebeurt het natuurlijk. Terwijl dat net omgekeerd zou moeten zijn.”

Goede begeleiding

Door haar ervaring in de verloskamer, besloot Carmen dat ze haar bevalling veel bewuster wilde meemaken. “Ik wilde zo weinig mogelijk op controle gaan. Ik heb drie echo’s gekregen bij de gynaecoloog en dat was voldoende. Daarnaast ging ik wel op controle bij een vroedvrouwenpraktijk, om naar het hartje te luisteren en dergelijke. Toen ik het idee van thuis bevallen opperde bij de gynaecoloog, kreeg ik heel veel tegenstand. Het werd me meteen afgeraden, zeker voor een eerste kindje. De dokter was erg bruut, zelfs mijn vriend schrok ervan.”

Carmen trof toch voorbereidingen voor haar thuisbevalling, in samenspraak met de vroedvrouwenpraktijk De Oever en de huisarts die daaraan verbonden is. “Ik wist natuurlijk wel wat ik allemaal nodig had uit mijn ervaring, maar zelfs al weet je dat niet, je krijgt een hele goede begeleiding.”

Op woensdagavond twee dagen voor de baby is geboren kreeg Carmen haar eerste weeën. “Die waren erg onregelmatig. Ik heb de hele nacht pijn gehad en toen ik ‘s morgens naar de huisarts ging, bleek dat er nog maar één centimeter opening was. Ik was zo teleurgesteld! Ik was moe, uitgeput… De volgende dag had ik weer de hele dag weeën. Gelukkig ging het vanaf ‘s avonds vooruit. Rond 22 uur hebben we het zwembadje opgeblazen en gevuld met warm water. Eenmaal in het water, was mijn pijn meteen gehalveerd!”

Geboren worden is niet niks, ook voor de baby is dat erg stresserend

Om 00.48 uur zag Ana-Félice uiteindelijk het levenslicht. “De bevalling is enorm vlot gegaan”, vertelt Carmen. “Ik was heel ontspannen, viel zelfs een beetje in slaap (lacht). Het was een heel mooie en intieme ervaring. Naast mijn vriend waren enkel nog de huisarts en de vroedvrouw aanwezig. Het was heel sfeervol; met muziek, gedimde lichten en lekker warm. Ook voor mijn vriend was het een prachtig moment. Hij heeft onze dochter opgevangen en was heel erg onder de indruk. In het ziekenhuis is de man er ook bij en mag hij de navelstreng doorknippen en zo, maar het kan wel echt schokkend zijn om je vrouw op die verlostafel te zien.”

De bevalling van Carmen was heel intiem en natuurlijk. “En ook heel veilig”, benadrukt ze. “Mochten er risico’s geweest zijn, dan zouden we uiteraard meteen naar het ziekenhuis geweest zijn, daar bestaat geen twijfel over. Je wordt ook echt op voorhand gescreend, geïnformeerd en enorm goed opgevolgd. Er zijn niet meer risico’s verbonden aan een thuisbevalling, dat is wetenschappelijk bewezen. Ik weet niet precies hoeveel thuisbevallingen er zijn, maar het zit zeker in de lift.”

Carmen wil graag dat mensen geïnformeerd zijn over de mogelijkheden van een thuisbevalling. “Ik vind het belangrijk dat je weet dat er naast een bevalling in het ziekenhuis nog opties zijn. Bij een bevalling in het ziekenhuis gebeuren er vaak onnodige ingrepen, een knip bijvoorbeeld is bijlange niet altijd nodig. Er wordt ook snel overgegaan tot epidurale verdoving terwijl de vrouw niet altijd geïnformeerd is over de risico’s hiervan. Er zijn ook alternatieve vormen van pijnbestrijding.”

Rustige baby

“Het is misschien bijgeloof”, gaat Carmen verder. “Maar ik heb nu een heel rustige baby. Misschien komt dat wel door mijn rustige bevalling. Geboren worden is niet niks, ook voor de baby is dat erg stresserend. Mijn kindje heeft niet geweend toen ze geboren werd, ze ademde wel maar was gewoon rustig. Pas toen we uit het water gingen en het fris was, begon ze te huilen.”

“Ik wil zeker niet pleiten voor enkel thuisbevallingen en heb geen probleem met een kraamkliniek”, benadrukt Carmen. “Ik wil gewoon dat vrouwen weten welke opties er zijn. En ik droom er nog altijd van om écht vroedvrouwwerk te kunnen doen”, glimlacht Carmen. (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier