Bioboer verzoent landbouw met groene maatregelen: “Windturbine past in ons verhaal”

Frank Lambert in zijn koeienstal. © Benny Proot
Redactie KW

De Vlaamse regering stopt twaalf West-Vlaamse ondernemers subsidies toe voor het plaatsen van een kleine of middelgrote windturbine. Daartoe behoren maar liefst drie Gistelse landbouwers. “We hebben al 270 zonnepanelen”, zegt bioboer Frank Lambert. “Dan past ook een windturbine in ons ecologisch verhaal.”

Frank Lambert (41) en Kristina De Backer (40) runnen hun landbouwbedrijf in de Steenstraat al sinds 2000. “Daarvoor waren mijn ouders, grootouders en zelfs overgrootouders op deze boerderij actief. Als ik er een geschiedenisboek zou bijnemen, gaat het familieverhaal terug tot diep in de jaren 1800. Wij zijn de vijfde generatie die hier actief is.” De boerderij telt enerzijds 1.100 varkens – waaronder het ras Seigneur de Vidaigne – en nog eens een tachtig runderen. Acht jaar geleden startten Frank en Kristina met hun hoevewinkel Milki, waarbij ze onder meer melkproducten als ijs en yoghurt verkopen – het bekende verhaal van de korte keten. “Onze koeien hebben een biologisch label”, zegt Frank. “We gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmeststoffen of geïmporteerde voeding, en dienen enkel antibiotica toe als het écht moet. Onze biokoeien produceren misschien ietsje minder melk, maar we houden van onze dieren en dragen er ook zorg voor.”

Zonnepanelen

Het bioverhaal gaat naadloos over in een ecologisch hoofdstuk. Op de varkensstal liggen 220 zonnepanelen, op het melkverwerkingsgebouw nog eens vijftig. “Tien jaar geleden lieten we zonnepanelen installeren. Helemaal nieuw was dat toen niet, maar we waren wel een van de eerste landbouwers die hierin investeerden. Die zonnepanelen voorzien ons van vijftig kilovoltampère, goed voor de helft van onze energiebehoefte. Omdat we maar met ons tweetjes op de boerderij werken, hebben we bijvoorbeeld een melkrobot. Ook de ventilatie en automatisch voedersysteem vergen veel elektriciteit. En dan is er nog de koeling en zuivelinstallatie. Onze energiefactuur bedraagt zo’n 1.400 euro per maand, dan ga je al eens nadenken over groene stroom, hé. Energie is er alleen maar duurder op geworden.”

15 meter

Frank was een van de eersten om in te tekenen op de oproep van de Vlaamse regering, die een subsidie voorziet voor een kleine of middelgrote windturbine. Twee jaar geleden al nam hij contact op met EAZ Wind, de Nederlandse ontwikkelaar van de turbine. Die opwekkers van windenergie zijn helemaal niet te vergelijken met de mastodonten langs de snelweg of op zee, maar het principe blijft uiteraard hetzelfde.

De windturbine zal zeker 60.000 euro kosten, maar is in zes jaar terugverdiend

“De windturbine die hier zou komen, heeft een ashoogte van vijftien meter, de wieken zijn elk tot zes meter lang. Da’s iets anders dan die grote turbines van 120 tot 180 meter, hé. Ons toekomstig model kan je vergelijken met een grote, oude boom. Niemand – zelfs wij niet – zal hier zicht- of geluidshinder van ondervinden. De turbine zal naar schatting 30.000 kilowattuur per jaar opwekken. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt zo’n 5.000 kilowattuur per jaar. Let wel, het is niet de bedoeling dat wij energieleverancier zullen spelen voor het hele dorp. De opgewekte energie mag enkel en alleen door ons worden gebruikt. Zo’n windturbine installeren – van plaatsing tot aansluiting – zal ons tussen de 60.000 en 70.000 euro kosten. Een flinke investering, maar de terugverdientijd ligt op zes jaar. De toelage van de Vlaamse regering is goed voor een derde tot een vierde van de prijs. Dat scheelt alvast een heel stuk. Maar goed, er wordt wel eens gesteld dat landbouw en groene energie niet altijd samen gaan. Ik ben het daar niet mee eens en dat bewijzen we hier.”

Windmeter

Dat de boerderij in een windrijk gebied ligt, bewijst een windmeter die op het erf staat. De as van de meter staat zelfs lichtjes krom van het buikwerk van de voorjaarsstormen. “Op initiatief van de provincie werd hier een windmeter geïnstalleerd, die trouwens zo groot is als onze toekomstige turbine. De bedoeling was om data te verzamelen over wind in deze streek. Normaal zal ze hier een half jaar staan, maar al na drie maanden zijn de onderzoekers overtuigd van de meetgegevens.”

Ook landbouwers Dirk Devreese uit Zevekote en Dominique Dehaemers uit Gistel krijgen een subsidie. “Wij zullen dezelfde turbine van EAZ Wind installeren, zoals Frank”, vertelt Dominique, al 25 jaar actief in de sector. Hij heeft 2.000 varkens in Gistel en nog eens 1.500 in Beerst bij Diksmuide. “De windturbine komt bij mijn bedrijf in Beerst. Via het Innovatiesteunpunt van de vakvereniging werden we ingelicht over dit project. Uiteraard onderschrijven wij het gedachtegoed van hernieuwbare energie – zo liggen er tachtig zonnepanelen op mijn bedrijf in Gistel en twintig in Beerst. Je mag ons drieën gerust als pionier beschouwen, omdat wij de eersten zijn die in dit project zijn gestapt.” De ondernemers moeten voor de turbines nog een omgevingsvergunning indienen.

De Vlaamse oproep voorziet uitsluitend investeringssteun, tijdens de looptijd van de windturbine is er geen productiesteun meer in de vorm van groenestroomcertificaten. In onze regio kregen ook een landbouwbedrijf in De Haan en Koksijde groen licht. Intussen is een nieuwe oproep gelanceerd die loopt tot eind mei. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier