Zanger Rudy Meyns : “Lissewege blijft mijn dorp, waar ik trots op ben”

Rudy Meyns in ‘De Soete Paepe’.© PADI/Jens
Rudy Meyns in ‘De Soete Paepe’.© PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Rudy Meyns woont al vijftien jaar in Zeeuws-Vlaanderen, maar toch is hij tijdens het seizoen praktisch iedere dag – wanneer hij niet moet optreden – te vinden in de snoepwinkel ‘De Soete Paepe’ in de Walram Ramboudtstraat 9 in Lissewege. Rudy woont op 30 minuten rijden van Lissewege, maar toch zal hij altijd een Lissewegenaar blijven. Al 36 jaar zet Rudy zich in voor ‘zijn’ dorp. Hij is er toeristisch manager en fungeert als gids voor verenigingen. Met de hulp van een comité en vooral met vallen en opstaan kon hij Lissewege toeristisch op de kaart plaatsen. Tijdens het seizoen komen toeristen langs voor de Beeldenroute, maar ze gaan ook naar het Heiligenmuseum, bezoeken de Toren, enz. Rudy maakt ook programma’s bij MENT TV én staat op de bühne als zanger. Zijn nieuwe single heet ‘Na regen komt altijd zonneschijn’. Een leuk nummer, maar misschien wordt het tijd om ook eens uit te pakken met een single rond ‘De Soete Paepe’ met z’n 60 soorten snoep of over ‘zijn’ Lissewege.

Benny Scott zal altijd verbonden blijven met het nummer ‘k En Brugge in m’n herte . Praat je met Rudy Meyns, dan stopt hij niet meer wanneer je over Lissewege babbelt. De zanger woont er weliswaar niet meer, maar hij ‘ademt’ Lissewege uit. Hij promoot Lissewege zoals Donald Muylle zijn keukens promoot. Zoals we al schreven, een lied door iemand die Lissewege door-en-door kent zou zeker ook een grote hit worden. En de enige die dat écht zou kunnen is Rudy Meyns.

Je bent geboren in Blankenberge, maar Lissewege is al vele jaren belangrijk voor je. Groeide je hier op, woonde je hier vele jaren?

Rudy: “Ik ben geboren in het oud moederhuis in Blankenberge dat al lang niet meer bestaat, maar mijn familie zijn Lissewegenaars, zowel mijn overgrootouders, grootouders en mijn ouders. Onze generatie is al lang van origine Lissewegenaars. Ik groeide hier op, ging naar school, was er misdienaar. Toen ik 12 jaar was, was ik hier al gids. Ik stond aan de uitgang van de kerk, wachtte tot er mensen binnen kwamen en vroeg aan de mensen of ze uitleg wilden. De mensen vonden het sympathiek dat een blond kereltje van 12 jaar zoiets vroeg. Ik vertelde wat ik toen al wist over Lissewege. Ik kreeg dan wat zakgeld.”

Nu woon je toch niet meer in Lissewege, wel in Zeeuws-Vlaanderen?

Rudy : “Ik woonde een tweetal jaren in Lissewege. We maakten van een huis een kunstgalerij. Aan de ene kant was er een café, de andere kant was een feestzaal. Ik had nooit rust. Ik woonde eveneens een tweetal jaren in Brugge. Nu woon ik al zo’n vijftien jaar in Zeeuws-Vlaanderen, waar het heel rustig is en waar ik graag woon. Dat is op ongeveer 30 minuten rijden van Lissewege. Mijn mama woont in Zeebrugge, dat is ook dichtbij Lissewege.”

Is Lissewege een dorp met veel inwoners?

Rudy: “Sinds 1971 is Lissewege een fusiegemeente van Brugge. Hier wonen 2.600 inwoners. Hier wonen ook mensen met een tweede verblijf. Er wonen ook veel nieuwe gezinnen op de nieuwe wijk Zeewege, gelegen aan de overkant van de N31, de Zeebruggelaan. Lissewege draait ook vanaf het voorjaar voor een stuk op toerisme.”

Lissewege staat gelijk met inderdaad toerisme, restaurants én kunst. Juist toch?

Rudy: “Nu bemerken we hoe belangrijk toerisme is. Als dat weg valt, dan is het niet veel. De vijf restaurants en vier cafés moeten hier leven van de mensen die een bezoek brengen om lekker te eten. Iedereen wil ons super mooi dorpje leren kennen. Wij weten dat al lang. Toen Lissewege fusioneerde met Brugge keek stad Brugge daar nooit naar om. Ik heb 20 jaar van mijn leven ervoor geknokt om toch maar Lissewege op de kaart te kunnen zetten. Dat is lobbyen, werken, verzamelen, ideeën uitwerken, enz.”

Hoelang bestaat de snoepwinkel De Soete Paepe al? Wat is hier uw specifieke taak of is die zaak eigendom van jezelf en je mama?

Rudy: “Ik begon met de uitbouw van het Heiligenmuseum achter de kerk, een bezoekerscentrum. De snoepwinkel zelf bestaat dan weer al negen jaar. Deze winkel stond hier leeg. Ernaast stonden er nog twee panden leeg : Bpost was verhuisd en ook een krantenwinkel verdween. Dat was geen goed teken. We dachten om met dat leeg pand iets te doen, maar wat? Ik dacht aan toeristische plaatsen in Nederland, waar er een snoepwinkel is. In Lissewege zou dat ook perfect passen in een pittoresk dorpje. Ik besloot gebak te verkopen, want mijn opleiding is banket, brood, suiker en chocolade. Op die manier maakten we een leuk winkeltje en dus ook een attractie. De mensen komen zelfs van de kust om het snoepwinkeltje te bezoeken. Ik maak hier appelflappen, confituurtaart, rijsttaart… Ik maak ze op de ouderwetse manier, met goede bladerdeeg. We verkopen ook ouderwetse snoepsoorten, die je in andere zaken niet aantreft. We hebben ongeveer 60 soorten in ons assortiment. Het seizoen begint met Pasen en eindigt in oktober. Tijdens de wintermaanden is het hier gesloten.”

Waarom is Lissewege zo’n aantrekkingspool voor toeristen?

Rudy: “Omdat het bekend is voor z’n kunst en talrijke bezienswaardigheden, inclusief goede restaurants. Een rondleiding voor een groep of groepje duurt twee uren. Dat is zeker niet eentonig. Het is heel vlot en interessant. We doen een wandeling in het dorpje zelf. Ik sta stil bij belangrijke figuren, bezoek de gotische kerk, trek naar het museum met ruim 130 beelden uit kloosters en kerken die ik verzamelde en restaureerde. Rondleidingen met groepen worden vooraf vastgelegd. Het zijn meestal heemkundige kringen, OKRA’s, enz. Ik kan dat probleemloos combineren met mijn opnames bij MENT TV.”

Een moeilijke vraag: hoeveel toeristen komen er per jaar naar Lissewege?

Rudy: “Dat zijn er zo’n 30.000 op jaarbasis. Ieder jaar is er een kunstroute. We doen dat al 26 keer. Dat is heel gespreid. De mensen slenteren hier rond, zelfs tijdens de week.”

Je hebt hier al uw handen vol en je werkt nog voor MENT TV, maar toch ben je opnieuw beginnen zingen. Je nieuwe single heet ‘Na regen komt altijd zonneschijn’. Waarom zette je terug de stap, want vorig jaar besloot je toch even niets meer uit te brengen.

Rudy : “Ik maakte een single omdat mensen die mij volgen, vroegen om toch nog iets uit te brengen. Weet je: na twee jaar stilstand met die corona zal het heel moeilijk worden om de showbizz opnieuw op te starten. Ik denk dat het nooit meer zal worden zoals voordien. Waarom? Omdat het al in een neerwaartse spiraal zat. Het boeiendste is eraf voor veel mensen. De showbizz is niet meer zoals in de periode van Tien-om-te-Zien, die ik ook meemaakte. Maar het is leuk om één of twee singletjes per jaar uit te brengen. Zo weten de mensen dat je nog ermee bezig bent. Ik heb de muziek nooit adieu gezegd. Ik zette het gewoon even on hold omdat je in volle pandemie geen nieuwe muziek moet uitbrengen. De nieuwe single met een leuke clip is nu uit en iedereen is er heel enthousiast over.”

Vertel eens iets meer over je nieuwe nummer?

Rudy: “De single heet ‘Na regen komt altijd zonneschijn’. Het originele nummer is precies 50 jaar oud en is één van de top-hits van The Fortunes. Ik maakte een tekst, zonder corona erin te vermelden want ooit zal corona toch verdwijnen. Ik maakte een tekst op een vrolijke toffe swingende melodie over dat alles in ’t leven op en neer gaat. Je hebt zeven goede jaren en zeven minder goede jaren of zeven vette en zeven magere jaren. Na droefenis en na tegenslag komt er altijd licht te voorschijn. Dat wilde ik meegeven in dat liedje: Het blijft niet donker/het gaat ooit wel een keer weer goed komen..”

Rudy met zijn zelfgebakken confituurtaart op ‘ouderwetse wijze’.© PADI/Jens
Rudy met zijn zelfgebakken confituurtaart op ‘ouderwetse wijze’.© PADI/Jens

Goed nieuws, binnenkort mag er terug méér gebeuren. De toeristen zullen terug beginnen toestromen.

Rudy: “Maar nu valt het al mee hoor. Bij mooi weer komen de mensen ook al terug af, alhoewel nu de restaurants nog niet zijn geopend. Maar de terrassen staan er al terug en dat is ook al een pluspunt. De mensen lopen verloren, weten soms niet meer waar naartoe. De mensen moeten echter hier kunnen op restaurant komen. De Beeldenroute begint op 15 juni in plaats van 15 juli. Eén maand vroeger, omdat er geen kermis of geen avondmarkt is. Vandaar dat de beelden er wat vroeger wordt geplaatst.”

Ik hoorde je praten over al méér dan 20 jaar lang inzet voor Lissewege. Deed je dat met een comité of alleen?

Rudy: “Met een comité, ook nu nog altijd, maar iedereen in Lissewege weet dat ik de trekker ben. Dat is een werk van lange adem geweest. Het was ook onbegrijpelijk dat het stadsbestuur van Brugge niet naar ons omkeek. Gelukkig steunde de media mij altijd. Het duurde tot 2002 tot dat de toenmalige burgemeester Moenaert van Brugge toegaf dat er hier iets moest gebeuren. Ik schreef zelfs ooit een brief naar de Koning. Zag ik ergens de Gouverneur, dan informeerde hij altijd bij mij of er al iets bewoog of stad Brugge al aan Lissewege dacht. Iedereen wist dat ik ermee bezig was, maar niemand luisterde. Eens de kar aan het rollen was, ging het beter maar het was wel degelijk een werk van lange adem. Maar ik ben trots met wat we hier hebben bereikt.”

Toen we van de grote baan indraaiden, kwamen we precies in ‘een andere wereld terecht’ met kasseien, smalle baantjes. ’t Precies of de tijd hier is stilgestaan.

Rudy: “Ze vergelijken Lissewege wel eens met Bokrijk. Men schrijft ook in de toeristische folder van de stad dat Lissewege een dorp is waar de tijd trager tikt . Hier gaat het minder snel vooruit, dan in de rest van de omgeving. Een groot probleem is de snelheid en het aantal voertuigen die door het dorp voorbij rijden. Ze rijden aan 50 à 60 km per uur. Dat is niet verantwoord. Dat rijdt hier door, omdat de A11 voor een deel verkeerd werd aangelegd, zonder afrit naar Dudzele. Al dat verkeer moet dus hier voorbij passeren. Erg hé.”

Vertrek je vanuit toeristische Lissewege naar Zeeuws-Vlaanderen vol stress en word je dan terug vlug zen?

Rudy: “Ik kom nog altijd heel graag naar hier, omdat dit ‘mijn kind’ is. Ik werkte er al 35 jaar aan, zag het evolueren en weet dat het goed is gekomen. De mensen komen hier graag. Mensen die hier de eerste keer komen, spreken vol lof over ons dorp. Rij ik van hieruit de grens over van Sint-Anna ter Muiden, dan heb ik direct de rust van het platteland. Dat is op zo’n 30 minuten rijden van hier. Ik rij de A11 op, kom uit in Knokke, rij Sluis de grens over en een kwartier later ben ik thuis.”

Heb je nog Lissewege-dromen?

Rudy: “Ik heb er meerdere. Vroeger stonden hier zes windmolens, maar die zijn allemaal weg. Ik liet al zoveel dromen uitkomen. De Beiaard die hier hangt, kwam er door mij. Het museum, het standbeeld van Willem van Saeftinghe, de vlaggen op de markt… zijn allemaal eigen realisaties. Die molen zou ik nog willen. Maar ik hoop vooral dat de stad het verkeer aanpakt. Dat het dorp deels wordt heraangelegd. Er zijn plannen voor. Lissewege moet een wandeldorp worden, maar geen dorp waar de chauffeurs voorbij razen. Het mag verder een dorp blijven met kasseien. Dat is mogelijk, zoals in Brugge. Maar wel een straat waar het verkeer wordt geremd. Het mag geen doorgangsstraat worden, maar een bestemmingsstraat met een bord ‘Uitgezonderd plaatselijk verkeer’. “ (PADI)

Info via www.lissewege.be – De nieuwe single van Rudy Meyns is te downloaden via alle grote streamingsplatforms.

In de winkel hangen er ook heel wat foto's van Rudy met artiesten, die al ooit een bezoek brachten aan ‘De Soete Paepe’.© PADI/Jens
In de winkel hangen er ook heel wat foto’s van Rudy met artiesten, die al ooit een bezoek brachten aan ‘De Soete Paepe’.© PADI/Jens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier