Cleymans & Van Geel over hun derde studioalbum ‘Morgen Beter’: “We zijn elkaars grootste fans, maar we kunnen ook kritisch zijn tegenover elkaar”

Cleymans & Van Geel © Koen Bauters
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdag 1 maart brengen de beste vrienden Jelle Cleymans en Jonas Van Geel hun gloednieuw album ‘Morgen Beter’ uit. Eén dag later – zaterdag 2 maart – trappen ze hun nieuwe gelijknamige theatertour op gang in het Cultuurcentrum De Werf in Aalst. Op vrijdag 15 maart zijn ze present in Het Perron in Ieper, maar dat optreden is gelukkig voor het muzikale duo maar spijtig voor laattijdige fans al uitverkocht. En een band met West-Vlaanderen? Die is er zeker, want de papa Jan van Jelle woont al drie jaar in Oostduinkerke.

In 2020 brachten Cleymans & Van Geel hun debuutalbum met hun familienamen uit, waarmee ze op nummer 1 stonden in de Ultratop Album Charts. Ook hun deelname aan het VTM-programma ‘Liefde Voor Muziek’ ging niet onopgemerkt voorbij. ‘En Route’, een cover van Tourist LeMC, is intussen al goed voor goud en méér dan 3,2 miljoen streams op Spotify. In 2022 stelden Cleymans & Van Geel hun tweede album ‘We Kunnen Ons Redden’ voor. Die kende een piek met een tweede plaats in de Ultratop Album Charts. Op vrijdag 1 maart wordt nummer drie ‘Morgen Beter’ boven de doopvont gehouden. Voor ons het ideale moment om even met hen te babbelen bij hun platenfirma CNR Records in Niel.

De opener op het album heet ‘Tijd Voor Ons Alleen’. De eerste zin brengt me al bij mijn eerste vraag: “Soms gaan we harder dan nodig/we zijn elkaar even kwijt.” Hebben jullie de indruk dat jullie méér bezig zijn met jullie carrière dan met jullie vriendschap? Jullie spelen in heel veel producties samen en touren nog eens. Als beste kameraden denken jullie soms niet van: “Goh, laat ons meer tijd nemen om samen eens een goede pint te gaan drinken?”

Jonas: “Een pint drinken? We doen dat wel. We moeten soms tijd nemen om dat niet te doen (lacht). Onlangs zijn we samen gaan skiën. Recent waren we in het buitenland, maar om te werken. We maken wel genoeg tijd voor elkaar om samen iets te doen.”

Jelle: “Om het even voor wat het ook is. Skiën, aan de piano zitten of om een pint te drinken. Ik denk dat we dat genoeg doen, tijd vrijmaken.”

In de song ‘Anders’ gaat het over samen zijn. Dat je elkaar aanvult. Kunnen jullie kritiek op elkaar geven en er productief mee aan de slag gaan?

Jelle: “Dat leerden we zeker en vast. We kunnen dat nu beter dan vijftien jaar geleden, toen we intensief samen begonnen te werken. We zijn elkaars grootste fans, maar we kunnen ook kritisch zijn tegenover elkaar zodat we elkaar nog naar grotere hoogtes kunnen tillen. Dat is wel nodig, wanneer je samen op een podium staat, samen in musicals speelt, enz. Je moet dat van elkaar kunnen verdragen. Dat gaat wel heel goed.”

De tekst bij ‘Sfinx’ is echt iets dat me raakt. De sleur in een relatie is anno 2024 echt een begrip geworden. Veel mensen vechten niet meer voor elkaar en geven het rap op. Mensen denken altijd dat het gras groener is aan de overkant. Kan je soms gewoon zand erover doen zoals jullie het in deze tekst zingen?

Jelle: “De song stelt die vraag. In onze omgeving hadden we daar natuurlijk ook al mee te maken en dat ze spontaan zelf die vraag stelden: kunnen we er zomaar zand over gooien wanneer er iets gebeurde in een relatie? Maar onze cd heet ‘Morgen Beter’ en dus gaan we ervan uit dat dit moet kunnen. Dit is misschien de enige song op de plaat die ruimte over laat voor geen happy end, maar dat is ook de enige song. Het is een vraag stellen in een relatie: het gaat niet goed in de relatie. Hebben we het uitgepraat of niet? Daarover gaat die song.”

“Tot Ik Je Weer Zie”: Ik ken het gevoel dat je met iemand uren hebt staan praten. Opeens vertrekt die persoon en kom je ze spontaan weer tegen. Is dat iets wat bij jullie zelf is gebeurd? Een autobiografisch iets?

Jelle: “Autobiografisch? Ik denk dat je dat eerder anders moet zien… Altijd wanneer wij een cd maken, hebben we zo’n momenten van bv. gaan we nog iets eten? Die avonden duren dan tot heel vroeg in de ochtend. Dat zijn van die momenten dat we naar elkaar kijken en dat we dan zeggen dat het wel lang duurde vooraleer we dat nog eens deden. Maar we weten dat het altijd wel weer eens zal voorvallen dat we blijven ‘plakken’ tot ‘s morgensvroeg en dat we het licht zien worden. Dat is een deel van de charme dat erbij hoort. Het is telkens weer aftellen naar dat moment, maar het is niet omdat het nu niet direct komt dat de vriendschap tussen ons daarom minder is.”

Jonas: “Wij zien elkaar heel veel, maar er zijn vrienden die elkaar misschien niet vaak zien maar die weten dat wanneer ze elkaar zien het altijd heel gezellig is. Ik denk wel dat iedereen wel zo iemand heeft. Dat er zo’n momenten zijn en dat je altijd naast elkaar aan de toog zal zitten.”

© Koen Bauters

Kunnen jullie van elkaar zeggen: is mijn échte vriend, mijn beste vriend, een soort familielid?

Jonas: “Absoluut! Wij zeggen ook ‘broer’ tegen elkaar. Ik durf dat gerust zeggen dat Jelle mijn béste vriend is.”

Jelle: “Er zijn maar twee mensen in mijn leven die àlles van mij weten. Jammer genoeg is Jonas daar één ervan (lacht).”

Een vriendschap van horen, zien én zwijgen?

Jelle: “Natuurlijk, maar dat is bij iedere goede vriendschap zo.”

Jonas: “Wij hebben dat al vaak gezegd. We kennen elkaar van ons twaalf jaar. We hebben alle belangrijke levensfases in ons leven met elkaar meegemaakt en dat zorgt automatisch voor een heel speciale band. Wij zijn ervan overtuigd dat die altijd zal blijven, maar dat is niet altijd gezegd dat dit bij andere mensen zo zal zijn. Wij beleefden al zoveel belangrijke momenten in elkaars leven. Dat is mooi én duurzaam.”

‘Morgen Beter’ is de titelsong. Een duidelijke soort noodkreet dat het morgen hopelijk beter wordt in onze samenleving? Schrik voor de toekomst? Want vaak staat nu het negatieve centraal…

Jonas: “Er heerst algemeen uiteraard een bepaalde soort angst van wat er nog zal komen, maar deze plaat ‘Morgen Beter’ is gestart binnen de angst van waarin we leven en dat het de moeite is om optimistisch te blijven voor wat er morgen zal komen. En laten we proberen om iets eraan te doen dat het misschien morgen beter wordt. Dat kunnen we bekijken naar het groot geheel in de maatschappij: het leven, de vriendschap, de liefde. Laat ons wel durven of proberen optimistisch te kijken van wat de dag morgen brengt en ervan uitgaat dat we iets kunnen eraan doen hoe die er morgen kan uitzien. Angst voor de toekomst? Het zou naïef zijn om daar niet bang voor te zijn en gewoon te denken dat het wel goed zal komen. Dat weten we niet, maar we kunnen wel proberen om onze mindset open te zetten naar iets positief.”

Minnie Mouse kan niet zonder Mickey Mouse. Samson kan niet zonder Marie. Maar kan Cleymans zonder van Geel? Die vraag stel ik omdat ik denk dat daarover het lied ‘Op Ons Tweeën’ gaat. Ben ik juist?

Jonas: “Dat klopt, Van Geel kan niet zonder Cleymans. Binnen onze muziek is dat zo. Stop ik morgen, dan zal de band er niet meer zijn en ook bij Jelle zal dat zo zijn. Ook hij zal geen vervanger zoeken. Maar binnen de vriendschap geldt dat ook zo. We zijn al langer samen dan we niet samen zijn. En het goede is: vriendschap kan blijven bestaan! En dat lied gaat natuurlijk ook over dat zelfs een vriendschap niet altijd een idealistisch verhaal is. In een vriendschap ga je ook wel eens door een moeilijk moment, maar er komt daarin altijd een moment waarin je samen de plooien glad strijkt. Toch als je goede vrienden bent!”

Jelle: “Bij ons waren het gewoon momenten dat we elkaar minder zagen door de werkomstandigheden. We zatten wel eens niet samen in producties, die heel intensief waren. Maar sinds wij elkaar kennen is onze vriendschap wel geëvolueerd. Je hebt een andere vriendschap met elkaar wanneer je 12, 18 of 25 jaar bent. Nu zijn we bijna 40 en dat is eveneens een andere vriendschap.”

© Koen Bauters

Het is een prachtige plaat. Tekstueel zo sterk. Het zal moeilijk worden om te gaan selecteren welke nummers jullie zullen brengen tijdens jullie nieuwe tour. Hoe ga je eigenlijk aan de slag om te selecteren uit het nieuwe repertoire. Wie neemt er de leiding? En hoelang wordt bij manier van spreken iets ‘uitgetest’ vooraleer het in de tour wordt opgenomen?

Jonas: “We nemen daar allebei de ‘leiding’ in. We hebben onze plaat, gaan in première op zaterdag 2 maart en dus spelen we de hele plaat. De tour heet ‘Morgen Beter’ net zoals de plaat en dus spelen we alle nummers. Natuurlijk brengen we ook songs die de mensen kennen, zoals ‘En Route’, ‘Olivia’, enz. Dan voel je al direct aan hoe het publiek daarop reageert en misschien moeten we wel eens een nummer in een andere volgorde plaatsen. Dat komt voor doorheen de tour. Iedere avond is voor ons anders. Iedere avond komen er andere dingen tussen en passen we ons aan. We spreken ook niet af wat we gaan zeggen en houden enkel over wat er goed was. Het blijft dus altijd een proces in beweging.”

Hoe moeilijk is het voor jullie om telkens een bepaalde sound en gevoel te creëren bij het schrijven van een nieuw album?

Jelle: “Dat is altijd weer beginnen met een wit blad. We zijn nu vertrokken vanuit de titel ‘Morgen Beter’. Het was onze bedoeling van een hoopvolle boodschap te brengen en liedjes te verzamelen. Wanneer je zelf schrijft, we weten wat we graag zingen, wat we graag doen. We gaan niets opnemen wat we niet graag horen. We zijn dus zelf fan van die nummers die we brengen. Zo gaan we aan de slag. De ene dag heb je meer inspiratie dan de andere dag. De songs zijn niet enkel van ons beiden. Onder andere Tom Helsen schreef drie liedjes voor onze cd. We werkten dus niet alleen aan de CD, maar de filosofie rond die plaat was dat hoopvolle en ik denk dat we daarin zijn geslaagd.”

Jullie hebben elk bloeiende carrières. Zowel samen als apart. Maar welke grote dromen hebben jullie nog als jullie al zo befaamd zijn bij het publiek.

Jonas: “Nu we toch hier samen zitten, dan zou het fijn zijn dat we samen kunnen doordoen met Cleymans & Van Geel. Dat we nog wat groter kunnen spelen. Dat zou heel mooi zijn.”

Wat begon als een coverband eindigt nu met een derde studioalbum met eigen nummers. Hoe kijk je zelf terug op het parcours dat jullie al hebben afgelegd met Cleymans & Van Geel?

Jelle: “De basis blijft ongewijzigd. We willen gewoon graag met twee op een podium muziek maken. Op een bepaald moment vonden we dat de tijd van de covers genoeg was geweest. We zijn met eigen muziek begonnen. Dat is een gevecht. Soms gaat dat een dag minder. We denken dan: waren we maar ‘Ik Wil Je’ en ‘Iedereen Is Van De Wereld’ aan het zingen. Maar het meeste van de tijd zijn we heel blij dat we de stap hebben gezet naar eigen muziek. Als mensen nu onze muziek meezingen is dat onze muziek en niet van iemand anders. Daar willen we iedere dag blijven aan werken en ervoor te vechten.”

We zijn een West-Vlaams weekblad, zoals jullie al wel weten. Ik vraag ook altijd: een bepaalde band met onze provincie? Een speciale herinnering?

Jelle: “Die heb ik wel! Mijn vader Jan woont al drie jaar in Oostduinkerke. Hij is een échte Antwerpenaar, één uit Puurs, maar die is nu een West-Vlaming geworden. Stel je voor! Natuurlijk kom ik geregeld naar West-Vlaanderen. We drinken wel eens een pintje in Oostduinkerke, maar rustig hé.”

Jonas: “Ik heb geen specifieke band met West-Vlaanderen. Enkel de mooie herinneringen wanneer we daar met Cleymans & Van Geel spelen. Nu spelen we er maar één keer. Spijtig hé! Maar de laatste keer dat we groots uitpakten was in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke.” (PADI)

Op 1 maart ligt het album ‘Morgen Beter’ in de winkel. De cd is ook digitaal te downloadenviahttps://lnk.to/ALBUM_MorgenBeter . Optreden: vrijdag 15 maart in CC Het Perron in Ieper (uitverkocht). Andere data via www.cleymansenvangeel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier