Boekvoorstelling Urbanus in Oostakker: “Humor is nodig om alle spanningen te relativeren”

Urbanus, zijn vrouw Nadine, dochter Liesa, Groep 24 met Cedric Libbrecht (links), zaakvoerder Pieter De Wulf (tweede van rechts) en Corneel Bekaert (rechts). © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Bij Drukkerij Graphius in Oostakker stelde Urbanus, in het bijzijn van zijn vrouw Nadine en dochter Liesa, zijn boek ‘En van waar dit allemaal komt’ voor. Het is een lijvige autobiografie geworden van 512 pagina’s natuurlijk boordevol humor. Aan dit boek werkten ook zijn vrouw en dochter mee om de layout en de correcties uit te voeren. In 37 hoofdstukken, gestoffeerd met gloednieuwe tekeningen en archieffoto’s, neemt Urbanus je mee van zijn geboorte tot ongeveer de dag van gisteren.

Op maandag 7 juni vierde Urbanus zijn 72ste verjaardag. Enkele dagen eerder – dinsdagvoormiddag 1 juni – gaf Urbanus een persmoment op het terras van de watertoren in Lembeek. Daar kondigde Urbanus inderdaad aan dat hij een autobiografie aan het schrijven was en dat dit boek in oktober zou uitkomen.

Pieter De Wulf, zaakvoerder Groep 24, uit Brugge zei tijdens de boekvoorstelling dat ze een Monopoly-spel over Urbanus uitbrachten. “We leerden Urbanus echter kennen omdat we zijn theatervoorstellingen doen met comedyshows.be. We brachten ook rond zijn persoon inderdaad een Monopoly-spel uit. Wij waren goed in de distributie van dit spel, zodat we ook gingen samenwerken voor dat boek.”

Peter De Wulf tijdens zijn voorwoord, samen met Urbanus.
Peter De Wulf tijdens zijn voorwoord, samen met Urbanus. © PADI/Daniël

Voor Urbanus kwam corona goed uit, want dan kon hij schrijven. “Ik zat al enkele jaren met dat boek in mijn hoofd, zoals een kasseisteen in een wasmachine. Ik moest door corona ook stoppen met optreden. Ik zat volop in een tournee en zat nog met optredens in zalen voor 2.100 mensen in Nederland. Om niet in een zwart gat te vallen, begon ik te schrijven. Hoofdstuk per hoofdstuk. Dat was een zoektocht. Ik herinnerde mij nog wel iets, maar ik moest heel veel opzoeken. Gelukkig vond ik dat allemaal terug in m’n archief, dankzij 27 containers met artikels. Maak ik een liveshow, dan werk ik daaraan en voel ik aan waar ik de mensen kan mee doen lachen. Anderen doen 20 à 30 try-outs, maar dat doe ik niet want dan heb ik schrik dat al mijn goede moppen al zijn verklapt tegen dat ik eraan moet beginnen. Ik geef de mensen een show waar ze zich een avond mee kunnen amuseren. Twintig optredens later is dat allemaal meer gefinetuned. Zo is dat ook met dit boek. Eerst staat het allemaal op papier. Daarna wordt dat verfijnd, want soms lees je dan op één blad ook tien keren hetzelfde woord en dan moet je naar andere woorden gaan zoeken of het anders formuleren. Ik weet niet of mijn boek literatuur gaat zijn. Ik hoop dat ik van Herman Brusselmans en Tom Lanoye een dikke twee krijg voor gezelligheid. Mijn boek telt 512 pagina’s. Normaal waren dat er méér dan 900, maar mijn vrouw en dochter haalden er de schrijffouten uit”, lacht Urbanus.

Urbanus is trots op zijn autobiografie.
Urbanus is trots op zijn autobiografie. © PADI/Daniël

“Het bestaat uit 37 hoofdstukken: films, tv, live- en radio-optredens…Mijn carrière bevat tien hoofdstukken. Het gaat ook over veel andere dingen, voor ik artiest was. Ik vertel hoe het begon en vooral hoe het begon te broeden. Vandaar de titel ‘En van waar dit allemaal komt’. Ik leg chronologisch uit van waar dit komt. Ik wou mannekes tekenen… Liedjes maken komt uit dezelfde bron als mannekes tekenen. Een liedje is eigenlijk een tekening dat je maakt met tekst en noten erin, maar dat komt uit dezelfde bron. Ik was al tien jaar theaterartiest vooraleer de strips er kwamen. Door de filmpjes op de vrt – ik speelde graag een jonger manneke – was ik een stripfiguur geworden, terwijl ik striptekenaar wilde worden. Dat viel allemaal mooi in de plooi. Als kind word je met een bepaald talent geboren. Een beetje kunnen tekenen is scherper dan normaal waarnemen en iets scherper kunnen weergeven dan je zag of iets erbij steken. Daar gaat het over. Ik ging van mijn vijftien jaar werken in de bakkerij. Na mijn legerdienst begon ik als magazijnier bij Philips. Later werd ik artiest. Het rebelse zat altijd bij mij erin. Ik was geen constante terrorist hoor, maar de drang om te doen – nu al 30 jaar – vertel ik graag aan andere mensen.”

Urbanus gaf toe dat hij het moeilijk had tijdens het schrijven om alles chronologisch te plaatsen. Hij gaf ook toe dat het niet meer gemakkelijk is om met humor uit te pakken. “De tijden veranderen hé. Vroeger kon je met alles lachen, nu is het niet meer gemakkelijk. We moeten nu meer rekening houden met alles dan vroeger. Ik vind dat okee. In de jaren zeventig en tachtig kon je moppen maken over van alles dat bij de mensen leefde. De mensen die gekwetst waren, konden nergens terecht op een platform om daar tegen te protesteren. Gingen ze toen ergens naartoe omdat ze werden uitgelachen, dan werden ze nog meer uitgelachen. Humor is en blijft echter nodig om alle spanningen te relativeren”, bekent Urbanus. “Sommige zaken worden in de pers wel opgeblazen, sorry. Ik zal proberen braver te zijn op het podium. Vroeger had ik zoveel succes dat kritiek mij niet kan schelen. Nu heb ik misschien als 72-jarige minder fans, maar het kan mij eveneens niet meer schelen. Ik ben dus een vrije vogel. Ze zeggen dat ik veel tegen heilige huisjes trapte, maar dat maakte niet veel uit. Die heilige huisjes zijn vervangen door duizend wolkenkrabbers. Het zou tof zijn moesten we allemaal met elkaar kunnen lachen en relativeren. Gisteren zat ik bij Petra De Sutter van Groen. Een mopje: Dankzij de klimaatarchivisten wordt de volgende oorlog uitgevochten in de frisse lucht. Het is bewezen dat het klimaat de aarde aan het opwarmen is. Maar de machtsverhoudingen binnen de grote wereldmachten warmt ook op. ‘t Kan zijn dat het daar vlugger ontploft dan van de zon.” (PADI)

De autobiografie van Urbanus kost 30 euro. Je kan die bestellen via comedyshows.be/urbanus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier