2021: hét ‘boerenjaar’ van Els de Schepper met een nieuwe single, theatertour, boek…

Els de Schepper heeft drukke maanden voor de boeg.© PADI/Daniël
Els de Schepper heeft drukke maanden voor de boeg.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Els de Schepper heeft een nieuwe single ‘Extase (Bij jou voel ik mij goed) en dat weet je wellicht al, want je hoort die nieuwe single vaak op de radio weerklinken. Maar dat is niet alles, want Els is ook bezig met een nieuwe theatertour en in het najaar komt er een lijvig boek uit.

Het worden drukke weken én maanden voor je wanneer ik dat allemaal bekijk. Denk je: ik zat genoeg in m’n kot, nu ga ik er weer tegenaan?

Els: “Laat mij duidelijk zijn: het is niet omdat ik in het coronajaar niet in een theater stond dat ik niets hebt gedaan. Het voorbije jaar werkte ik minstens even hard, alhoewel dat nu thuis was. Maar het thuis zijn was ik wel beu, méér dan beu. Tijdens de pandemie maakte ik veel filmpjes. ‘Blijf in uw kot’ heb ik zelf gemonteerd en opgenomen. Nadien begon ik aan het schrijven van mijn nieuwe voorstelling en daarna aan m’n boek. Nu ben ik aan het schilderen en tekenen. Ik zat geen moment stil. Ik hoop dat ik binnenkort eens een week op vakantie kan, want dat heb ik wel eens nodig. Natuurlijk heb ik anderhalf jaar niets verdiend. Ik deed zoveel voorbereidingen dat het nu tijd is geworden dat we bepaalde zaken wel degelijk kunnen uitvoeren.”

Kwam die nieuwe single ook in die ‘rustige’ periode uit?

Els: “We hebben dat nummer geschreven naar aanleiding van onze nieuwe theatervoorstelling, dat is dus al een tijdje geleden. Ik denk dat het vorig jaar in ’t najaar was. Ik maakte de single ‘Extase (Bij jou voel ik mij zo), samen met Stefaan Fernande, bekend van Clouseau. Het is een uptempo nummer met een instant feelgoed-gehalte. In ‘Extase’ draait het rond het heerlijke gevoel van verliefdheid. Ik zorg zelf voor een stunt, want samen met het gezelschap Puur uit Aarschot doe ik een eerste TikTok-moves in de bijhorende videoclip. De single-hoes heb ik zelf geschilderd. Natuurlijk breng ik dat liedje ook in mijn nieuwe theatershow.”

Zijn er nog nieuwe nummers die klaarliggen? Heb je nog gebrainstormd tijdens de corona?

Els: “We hebben natuurlijk nog gewerkt aan de voorstelling ‘Els ziet ze vliegen’, omdat het dit keer een roadmovie is en zonder dat we projectie gebruiken. Ik gebruik al mijn personages in mijn verhaal. Ik sprak Steve Willaert aan voor een samenwerking en die zei ‘ja’. Steve maakte een hele filmscore voor dat verhaal in toneel. Dat maakt het heel bijzonder. We nemen het ook met een symfonisch orkest op. De pandemie zorgde ervoor dat ik meer tijd had om dat nog veel meer dan ooit allemaal uit te werken. Ik keek ook om met scholen samen te werken, omdat ik moest kijken naar de centen, we moeten wat besparen. Ik heb mijn tijd gestoken om samen te werken met scholen en daar moet je veel meer input in steken. De leerlingen moeten nog leren. Kortom, heel veel mensen werkten aan m’n nieuw project mee. Het zal een explosie van vorm en kleur zijn, de muziek en ons verhaal.”

De voorstelling ‘Els de Schepper ziet ze vliegen’ begint in het najaar, correct?

Els: “We zijn nu al bezig met try-outs hoor. Het is nu echter nog niet qua decor of kostuums zoals het moet zijn. Nu kunnen we nog aanpassen, schrappen, enz. volgens de interactie van het publiek. Het is altijd voor kleinere groepjes dat ik speel. Dat zijn ook de groepjes die naar het eindresultaat komen kijken en het kunnen vergelijken. De geboorte van zoiets zorgt voor veel plezier, want je maakt al eens fouten en het gaat al eens verkeerd. Je begint dan te lachen, je lost dat op en de mensen gaan in interactie, dat is dus heel anders. We zijn er al lang mee bezig. Weet je, bepaalde try-outs werden al vijf keren verzet van datum. Ik werd er vaak niet vrolijk van, maar uiteindelijk konden we toch beginnen.”

Voor jezelf is de dag dat je terug voor publiek optreedt ongetwijfeld een hoogdag?

Els: “Ja zeker, ik ben heel blij. Begrijp mij nu niet verkeerd, maar ik heb me ook zo geamuseerd met schilderen en tekenen, dingen bedenken, dingen uitproberen. Op zich is het een logisch gevolg van alles dat ik aan het doen ben. Ik zeg niet: “Nu leef ik terug.” Zo zit ik niet in elkaar.”

Je bent ook bezig met een nieuw boek?

Els: “Mijn nieuw boek heet ‘Jij krijgt een pluim’. Het is een boek voor iedereen en om aan iedereen cadeau te geven. Het zal een zeer mooi boek worden. Het boek heb ik van A tot Z ook helemaal zelf, samen met Steven Boers, geschilderd met de hand. Het is een cadeauboek, een filosofisch boek, een absurd zelfhulpboek… Er zit ook een echte pluim in. Dus daar is het ook een explosie aan kleur, maar ook van diepgang op een heel lichte manier. Het telt 260 pagina’s. Dirk de Wachter schrijft het voorwoord.”

Er komen dus drukke tijden aan voor jou en er zijn ook al heel drukke maanden voorbij. Snak je niet naar een beetje rust, naar échte vakantie?

Els: “Ik doe nu try-outs tot 11 juli, dan werk ik verder aan m’n boek en daarna wil ik toch één of twee weken met vakantie gaan. Na mijn vakantie zijn er dan terug try-outs en begint dan de échte show. Het zal weer leuk zijn, want het plezante is dat de hele ploeg weer bij elkaar is. Die mensen heb ik heel hard gemist. Mijn vertrouwde mensen die ik goed ken en waarmee ik al heel lang samen werk. We maken samen veel plezier, maar werken ook hard. Ik ben blij dat ik heel creatief ben en zoveel dingen heb kunnen bedenken en bezig ben kunnen zijn, maar alles op je eentje doen is echt zwaar.”

Els de Schepper© PADI/Daniël
Els de Schepper© PADI/Daniël

Vertel eens wat meer over die nieuwe theatertour die in het najaar van start gaat?

Els: “Ik beloof dat de show met mijn EDS Airlines een turbulente vlucht uit de realiteit zal worden. Je zal worden meegevoerd in een wereld vol ontroering, glimlachjes en schaterbuien. Je komt binnen in een fictieve luchthaven alwaar je op een bijzondere manier zal worden ingecheckt. Je loopt door de douane, en komt binnen in de wonderlijke wereld van EDS Airlines. Je zet je gsm in vliegtuigstand en dan start een dolle show vol gein en ongein. Laat je dus meevoeren op een expeditie tot in de diepste kern van mijn hoofd. Een zoektocht met als belangrijkste vraag: waar zijn de liefde en de uitbundigheid gebleven? Fasten your seatbelts en geniet van de fratsen van Dikke Rita uit Gent die plotseling stewardess is geworden. Geniet van de wijze naïviteit van Klein Elske en haar denkbeeldig vogeltje. Luister naar de buitensporige Nonkel Richard en hoe graag hij zijn Rita ziet. En leer hoe Sonja de depressieve reisleidster op zoek is naar het grote geluk. Het wordt een volbloed roadmovie op het theater met een soundtrack van Steve Willaert. Een spannend verhaal met een absurde inslag a la Grand Hotel Boedapest en La science des rêves. Èn met een verrassende “vliegende” apotheose. Je zal je innerlijk kind tegoed gedaan hebben en na afloop voel je een bevrijding alsof je werkelijk zelf twee uur hebt gevlogen op eigen kracht. Het zal het hart en de lachspieren deugd doen.”

Even nieuwsgierig zijn, de hoeveelste show is dat die je in ’t najaar brengt?

Els : “Mijn vijftiende! Met elke voorgaande show trok ik op een indrukwekkende tournee door Vlaanderen. Ook nu tour ik van oktober 2021 tot april 2022.” (PADI)

Els de Schepper haar nieuwe single ‘Extase’ kan je downloaden via de grote streamingsplatforms. Haar speeldataum: www.elsdeschepper.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier