Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Hannes Hosten

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.

“Wij zijn verheugd dat wij als stad Oostende dit prestigieuze evenement naar onze stad hebben weten te halen,” aldus burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Het WK in 2021 in Oostende was een echte corona-editie zonder publiek. Nu willen we ook ten volle het publiek laten genieten van onze stad, en tegelijkertijd ook voor een economische boost zorgen voor onze horeca en shopping. Oostende is klaar om het beste van zichzelf te laten zien.”

Het dossier voor de kandidatuur van het WK Cyclocross in 2027 werd gekenmerkt door een sterke inhoudelijke link met de stad Oostende. Het parcours zal niet alleen de sportieve hoogstandjes in het zand benadrukken, maar ook iconische beelden van de stad, zoals de Koninklijke Gaanderijen, in de kijker zetten. Deze unieke combinatie van sport en citymarketing maakt het WK Cyclocross in Oostende een bijzonder evenement.

Bart Boelens, voorzitter Horeca-Middenkust, benadrukt de economische impact: “Dit evenement komt op een heel welkom moment voor de horeca. De verwachte toestroom van bezoekers zal een enorme boost geven aan de lokale economie, vooral in een periode die normaal rustiger is. Wij kijken ernaar uit om de gasten van over de hele wereld te verwelkomen en hen te laten proeven van onze culinaire hoogstandjes.”

Samen met Flanders Classics

Peter Craeymeersch, algemeen Directeur van Toerisme Oostende vzw, voegt toe: “Met dit evenement kunnen we het DNA van onze Stad aan Zee Oostende tonen aan een heel groot publiek. Het WK Cyclocross biedt ons de mogelijkheid om Oostende als een dynamische en sportieve stad te promoten, zowel nationaal als internationaal. We kiezen voor een samenwerking met Flanders Classics omdat ze met een totaalbeleving komen die ook de culturele en culinaire troeven van onze stad benadrukt. Er zullen diverse belevingszones zijn, zoals een familiezone, foodzone en feestzone, om de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics: “We zijn enorm opgetogen de handen in elkaar te mogen slaan met Stad Oostende voor wat hét hoogtepunt van de veldritwinter in het seizoen 2026-2027 moet worden. Het is dan ook uitkijken naar onze eerste samenwerking met de Koningin der Badsteden. Eén waarbij beleving, sportief en cultureel, met stip op één zal staan. Na het WK op de weg in Vlaanderen in 2021 en het komende EK 2024 op de weg in Limburg, staan we te popelen om voor het eerst te bouwen aan een kampioenschap in het veld.”

Met deze aankondiging zet Oostende zich opnieuw stevig op de kaart als dé Stad aan Zee, klaar om het beste van Vlaanderen en het wielrennen aan de wereld te tonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier