Van vakanties aan zee tot de Molenspurters: 20 West-Vlaamse weetjes over Tourdebutant Remco Evenepoel

In de Dauphiné mocht Evenepoel al eens de gele trui dragen. Straks opnieuw in de Tour? © Dario Belingheri Getty Images
Redactie KW

Dit weekend is het zover: Remco Evenepoel begint in Firenze aan de eerste Ronde van Frankrijk in zijn carrière. De Vlaams-Brabander is de nationale hoop in bange dagen om de eerste Belgische Tourwinnaar sinds Lucien Van Impe in 1976 (!) te worden. Twintig West-Vlaamse weetjes over het 24-jarige fenomeen.

1. Op reis naar Blankenberge

Als peuter en kleuter ging Evenepoel met zijn grootouders tijdens de schoolvakanties naar een camping in Blankenberge, waar de intussen overleden Romain Evenepoel en Suzanne Desmecht een caravan hadden. De activiteiten: op de dijk wandelen, met de gocart rijden, het Dolfinarium bezoeken, fietsen op de Lustige Velodroom, zandkastelen met zijn opa bouwen, een ijsje eten…

2. Debuut bij Rode Duivels onder Waregemse coach

Evenepoel maakte eind 2014 zijn debuut bij de U15 van de Rode Duivels onder coach Joric Vandendriessche, nu sportief coördinator bij SV Zulte Waregem.

3. Ex-keeper van KSV Waregem als bondscoach

In het seizoen 2015-2016 kwam Evenepoel bij de U16 van de Rode Duivels onder de hoede van bondscoach Bob Browaeys terecht, een Oost-Vlaming die eind de jaren 80 bij KSV Waregem de doublure van Wim De Coninck en Hans Galjé was.

4. Ploegmaat van Openda

Thierry Lutonda (RKC Waalwijk), Cody Gakpo (Liverpool FC en Nederlands international), Jay Idzes (Venezia FC), Cyril Ngonge (SSC Napoli)… Het aantal huidige profvoetballers dat ooit de kleedkamer met Evenepoel deelde, is talrijk. Loïs Openda, die tussen 2015 en 2022 voor Club Brugge uitkwam en nu voor RB Leipzig speelt, was zijn ploegmaat bij de Rode Duivels.

5. Tieltse trainer

In 2017 en 2018 werd Evenepoel getraind door Fred Vandervennet, een Tieltenaar die na zijn studie lichamelijke opvoeding in Leuven in Vlaams-Brabant is blijven wonen. Vandervennet is een ex-marathonloper die triomfeerde in Barcelona, Melbourne (2x) en de 20km van Brussel (2x). Hij heeft een persoonlijk record van 2u.12’09” (Tokio 1984). Onder Vandervennet veroverde Evenepoel in 2018 als tweedejaarsjunior de Belgische, Europese én wereldtitel in zowel het tijdrijden als op de weg.

6. West-Vlaamse profploeg

Op 1 januari 2019 maakte Evenepoel zijn profdebuut bij Deceuninck-Quick-Step. Nu rijdt hij nog altijd voor Soudal-Quick-Step, de West-Vlaams getinte ploeg van Patrick Lefevere. Met Yves Lampaert, in deze Tour zijn slaapkamergenoot, ploegleider Klaas Lodewyck en verzorger Rob Merchie heeft Evenepoel het altijd goed kunnen vinden.

7. Zijn ‘eerste’ West-Vlaamse ploeg: De Molenspurters

Op 27 augustus 2017 vierde Evenepoel in Ieper de vijfde zege uit zijn prille carrière: de Route des Géants, een UCI 1.1-koes voor junioren met beklimmingen van de Baneberg, Monteberg en Kemmelberg. Evenepoel reed de koers in een trui van De Molenspurters Meulebeke, de West-Vlaamse ploeg waarvoor hij die dag als gastrenner uitkwam. Zijn ploegmaats: Vito Braet, Lucas Cornette, Andres Verdonck, Loeka Verdonck en Kevin Vandendriessche. “Ik ben de Molenspurters heel dankbaar voor deze kans”, aldus Evenepoel na afloop.

Evenepoel wint de Route des Geants. Op de foto staat hij tussen Ilan Van Wilder en Daan Hoole.
Evenepoel wint de Route des Geants. Op de foto staat hij tussen Ilan Van Wilder en Daan Hoole. © VDB/ Margaux Capoen VDB

8. Nieuwpoortse ploegleider

Patrick Verschueren, een Vlaams-Brabantse ex-prof van Lotto, werd in 2017 Evenepoels eerste ploegleider bij Forte Young CT. Intussen woont Verschueren al vijf jaar aan de Belgische kust in Nieuwpoort.

9. Proefexamen in Avelgem

Op 25 mei 2017 rijdt Evenepoel zijn eerste belangrijke koers als junior: de Omloop der Drie Provincies in Avelgem over de Kluisberg, Oude Kwaremont en Paterberg. Evenepoel brak zijn ketting en eindigde zesde.

10. Bergprijs in Kooigem

Op 24 juni 2017 werd Evenepoel vierde in de juniorenkoers in Kooigem na een sprint met drie West-Vlamingen: winnaar Thibaut De Smet, Greg Luyssen en Aaron Stockx. Vijf jaar later werd Waregemnaar De Smet wereldkampioen duatlon. Troostprijs voor Evenepoel: winst in het bergklassement op de 46m hoge Kooigemstraat.

11. Solo van 60km in Kuurne

Op 25 februari 2018 won Evenepoel na een solo van 60 km (!) in de vrieskou Kuurne-Brussel-Kuurne voor junioren. Aan de aankomst stak Evenepoel zijn fiets in de lucht. “Ik ben fier op deze knalprestatie die de wereld wel zal rondgaan. Kuurne-Brussel-Kuurne is toch een aansprekende naam.”

12. Beter dan Eddy Merckx

Op zondag 25 maart 2018 won Evenepoel de Guido Reybrouck Classic voor junioren in Damme. Zijn voorsprong? 3’17”. Na afloop zei Guido Reybrouck, ex-ploegmaat van Merckx bij Faema, op het podium: “Jij bent beter dan Merckx. Wat jij nu doet, heeft hij op die leeftijd nooit gekund.”

13. Zwevezeelse kamergenoot

Vito Braet was Evenepoels kamergenoot bij de nationale ploeg tijdens de Trophée Morbihan voor junioren in mei 2018. “Zorg dat je volgende week op het BK bij de start vooraan staat, want ik ga er meteen een lap op geven. Alleen dan kan je op het podium eindigen”, vertrouwde Evenepoel Braet toe. Een week later werd Evenepoel na een solo van 91km Belgisch kampioen. En Braet? Die veroverde zilver, op … 4’38” van Evenepoel. 2.085 dagen later, op 10 februari 2024, mochten de twee nog eens samen op het podium: Evenepoel als winnaar van de Figueira Champions Classic, Braet als tweede op … 1’48” van zijn ex-roomie.

14. Volkstoeloop in Heestert

Op 6 oktober 2018 reed Evenepoel zijn eerste (en laatste koers) in zijn regenboogtrui van wereldkampioen op de weg bij de junioren: de kermiskoers in Heestert. Het gevolg? Een ongeziene volkstoeloop voor een 18-jarige. In een sprint moest Evenepoel de duimen leggen voor Fabio Van Den Bossche, nu prof bij Alpecin-Deceuninck.

15. Knokke-Heist boven

Kort en krachtig: Knokke-Heist ligt de Evenepoels. In juni 2021 won de 21-jarige Remco er de tijdrit in de Ronde van België en veroverde hij drie maanden later brons op het WK tijdrijden met start in Knokke-Heist. Op 24 juni 1990 stond papa Patrick, toen 21 jaar jong, ook al eens op het podium in Knokke-Heist: als bergkoning van de Ronde van België voor amateurs.

Remco viert zijn wereldtitel in 2022 samen met zijn West-Vlaamse ploeggenoot Yves Lampaert.
Remco viert zijn wereldtitel in 2022 samen met zijn West-Vlaamse ploeggenoot Yves Lampaert. © POOL LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA

16. De Ket van Pauwels

Op het WK tijdrijden van 2021 tussen Knokke-Heist en Brugge behaalde Evenepoel brons. Tijdens de tijdrit moest assistent-bondscoach Serge Pauwels hem vanuit de volgwagen aanspreken met Ket.

17. Trainen in Gullegem

Op 31 mei 2022 verscheen Evenepoel aan de start van Gullegem Koerse. Een cadeautje van Patrick Lefevere, peter van de kermiskoers, voor de 75ste verjaardag van organisator Carlos Demeulemeester. Evenepoel viel meteen aan en reed het deelnemersveld in stukken en brokken. “Ik dacht om er een goeie, intensieve training van te maken, maar het voelde veel lastiger aan.” Evenepoel deed met zijn triomf in Gullegem beter dan zijn vader Patrick, tweede in de editie van 1992 na Rik Van Slycke.

18. BK in Izegem 2023: vierde keer, goede keer

Al vier keer stond Evenepoel in West-Vlaanderen op het podium van een Belgisch kampioenschap. Na een derde plaats op het BK tijdrijden in Middelkerke in 2019 (achter Wout van Aert en Yves Lampaert), een tweede plek op het BK tijdrijden in Ingelmunster in 2021 (achter Lampaert) en een derde plaats op het BK op de weg in Waregem in 2021 (achter Van Aert en Edward Theuns) was het op 25 juni 2023 in Izegem na een bloedstollende finale eindelijk prijs in een sprint met twee tegen neoprof Alec Segaert uit Lendelede.

19. Revalidatie bij de vriend van Axelle Dauwens

Na zijn dramatische valpartij in de Ronde van Lombardije in 2020 en zijn crash in de Ronde van het Baskenland in april 2024 revalideerde Evenepoel bij kinesist Thijs Hertsens in Antwerpen. Hertsens is de vriend van ex-400m hordeloopster Axelle Dauwens uit Lapscheure. Zij nam in 2016 deel aan de Olympische Spelen in Rio.

20. Hij won 41,7 % van zijn koersen in West-Vlaanderen

Tot op vandaag reed Evenepoel 24 koersen met een finish op West-Vlaamse bodem. Tien keer won hij, goed voor een duizelingwekkend winstpercentage van 41,7 procent. Zijn tien zeges: La Route des Géants in Ieper (junioren, 2017), Kuurne-Brussel-Kuurne (junioren, 2018), Guido Reybrouck Classic in Damme (2018), Ingooigem (2018), Arend der Juniores in Rekkem (2018), nationale testtijdrit Memorial Igor Decraene in Waregem (2018), Herfstcriterium Oostrozebeke (profs, 2019), tijdrit Baloise Belgium Tour in Knokke-Heist (2021), Gullegem Koerse (2022) en BK op de weg in Izegem (2023).

“Remco Evenepoel ongeremd: de jonge jaren van een lefgozer” van Frank Van de Winkel telt 288 pagina’s en wordt uitgegeven door Lannoo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier