Tim Merlier houdt in Baloise Belgium Tour Jasper Philipsen en Olav Kooij achter zich op de Wandelaar in Knokke-Heist: “Ik heb gewacht tot het juiste moment”

Tim Merlier was donderdag de snelste in Knokke-Heist. © BELGA

Tim Merlier, geboren Kortrijkzaan, heeft donderdag de tweede etappe in de 93ste Baloise Belgium Tour (cat. 2.Pro). Na 184,2 kilometer van Merelbeke naar Knokke-Heist was de 31-jarige sprinter van Soudal Quick-Step op de Wandelaar de snelste in een massasprint. Jasper Philipsen werd tweede, de Nederlander Olav Kooij derde.

De Noor Sören Waerenskjold (Uno-X), woensdag winnaar van de openingstijdrit en donderdag zevende in de rituitslag, behoudt de paars-lila leiderstrui. De 24-jarige Noor heeft nog één seconde voor op de Tsjech Mathias Vacek. Rune Herregodts is op dertien seconden derde.

Plaatselijke ronden

Na 40 kilometer koers vormde zich de vlucht van de dag, met Ward Vanhoof, Kay De Bruyckere, Gianni Marchand, Davide Bais, Lars Loohuis, Max Kroonen en Quentin Bezza. Het zevental mocht anderhalve minuut voor het peloton uitrijden.

In de grote groep bepaalden Alpecin-Deceuninck en Uno-X Mobility het tempo. De kasseizone van de Brieversweg in Brugge, op 66 kilometer van de finish, en de wind zorgden voor nervositeit en nog ver voor het aansnijden van de kasseistenen smolt alles samen. Het peloton begon compact aan de twee resterende plaatselijke ronden van 19,3 kilometer.

In de ‘Gouden Kilometer’ pakte Mathias Vacek, tweede in de stand, vier bonificatieseconden, leider Waerenskjold moest genoegen nemen met drie seconden. Vervolgens stond er in de aangekondigde massasprint geen maat op Merlier.

Elfde seizoenszege

Het is al de elfde zege dit seizoen voor Merlier. Eerder won hij twee ritten in de AlUla Tour (2.1), drie in de UAE Tour (WT), Nokere Koerse (1.Pro), de Scheldeprijs (1.Pro), en drie etappes in de Ronde van Italië.

De derde etappe brengt het peloton vrijdag over 188,4 kilometer van Turnhout naar Scherpenheuvel-Zichem. Ook daar wordt een massasprint verwacht, al kunnen enkele korte klimmetjes in de finale de aanvallers inspiratie bieden.

Eerste ritzege in Ronde van België

“Dit is mijn eerste zege in de Ronde van België en dat is dus ook weer iets dat ik kan afvinken”, verklaarde Tim Merlier (Soudal Quick-Step), nadat hij donderdag in een massasprint de tweede etappe in de Baloise Belgium Tour gewonnen had.

Bij het aansnijden van de laatste rechte lijn zal Merlier nog erg ver. “Ik heb gewacht tot het juiste moment om vol door te gaan. Er zat niet echt veel snelheid in en dat kwam wellicht door de tegenwind op de Wandelaar. De laatste kilometers hadden we met de ploeg alles onder controle. Ik kon op het einde mijn positie kiezen zoals ik het wou. Ik speelde wel een beetje casino, maar uiteindelijk bleek het toch de juiste zet te zijn.”

“Ik kan nochtans niet zeggen dat ik de topconditie te pakken heb en had deze zege niet echt verwacht. Ik was zelfs bang dat mijn sprint misschien wat botter zou zijn, in vergelijking met renners die hier frisser aan de start staan. Wellicht zal de slotetappe ook op een groepssprint uitdraaien en misschien is er vrijdag in Scherpenheuvel ook wel kans op een massaspurt, maar ik ben blij dat ik deze al op zak heb.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier