“Mauri mag sowieso de ambitie hebben om een rit te winnen”: assistent-bondscoach Serge Pauwels gelooft in Giro-kansen van Vansevenant

Mauri Vansevenant werd in Luik-Bastenaken-Luik knap zesde. (foto Getty) © Soccrates Images Getty Images
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

In Turijn start zaterdag de 107de editie van de Giro d’Italia. Mauri Vansevenant wil er na de uitstekende Ardennenklassiekers een gooi doen naar een ritzege. En volgens assistent-bondscoach Serge Pauwels is de Torhoutenaar allesbehalve kansloos in die queeste. “Hij zal in Italië kunnen verder surfen op de goede moraal en de goede vorm van de laatste weken.”

Vierde in de Amstel Gold Race, zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Mauri Vansevenant was de afgelopen weken in héél goeden doen. Het hoofddoel van de Torhoutenaar is evenwel de Giro, die zaterdag (morgen) van start gaat in Turijn. Daar mikt Vansevenant op een ritzege. Met de benen waarover hij de afgelopen weken beschikte zeker een realistische doelstelling, vindt ook Serge Pauwels. “Als hij de vrijheid heeft binnen de ploeg om daarvoor te gaan – en ik denk wel dat dat het geval zal zijn – zie ik Mauri zeker en vast meespelen voor etappesucces”, klinkt het bij de assistent-bondscoach. “Wat hij in Luik en in de Amstel heeft laten zien was echt top. Het is niet evident om zowel in de Amstel, als in Luik zo dicht te eindigen, maar dat Mauri daarin slaagde, bewijst dat hij momenteel echt een heel hoog niveau haalt. Hij mag dan ook met heel veel vertrouwen naar Italië afreizen, want met die benen kan hij ook daar mooie dingen realiseren.”

Terug op de voorgrond

Pauwels, die zich na de schrapping van de Italiaan Leonardo Bertagnolli officieel ritwinnaar in de Giro van 2009 mag noemen, is hoe dan ook aangenaam verrast door het niveau dat Vansevenant opnieuw haalt. “Ik had het nochtans niet meteen zien aankomen”, geeft Pauwels toe. “Uiteraard was Mauri de voorbije twee jaar nog steeds een goede renner, maar die steile groeicurve van zijn eerste anderhalf jaar bij de profs, waarbij hij zelfs mee mocht naar de Spelen van 2021 in Tokio, is nadien toch wat gestagneerd.” Hoe dat kwam? “Het is dubbel om over te praten, maar Mauri gaf indertijd aan dat hij na zijn coronavaccinatie moeite had om weer op hetzelfde niveau te geraken. Gelukkig lijkt dat nu voorbij. Hij is echt wel opnieuw op het niveau dat we hem toen al toedichtten.”

En dat lijkt net op tijd, want hoewel Vansevenant zich nog niet meteen zorgen moest maken om een nieuw contract – hij ligt immers nog tot 2025 vast bij Soudal Quick-Step – leek hij wel stilaan wat naar het achterplan te verdwijnen. “Mauri verdween inderdaad misschien wat meer naar de achtergrond, maar dat lag niet alleen aan zijn mindere prestaties. Want zelfs al reed hij even goed, er is gewoon zoveel jong klimgeweld bijgekomen. In 2021 ging Mauri nog als de Belgische klimhoop mee naar Tokio, maar nog geen drie jaar later zijn daar in ons land alleen al met Lennert Van Eetvelt, Maxim Van Gils, Ilan Van Wilder en Cian Uijtdebroeks – om van Remco Evenepoel nog maar te zwijgen – vijf à zes namen bijgekomen. Er is gewoon heel wat klimtalent opgestaan met een gelijkaardig profiel als Mauri. Dat is dus misschien wel de voornaamste reden waarom hij de afgelopen twee jaar wat meer naar de achtergrond verdrongen was. Toch vind ik het vooral heel straf dat hij nu opnieuw dat niveau haalt.”

“Mauri’s grote vormpiek moet ondanks zijn prestaties in Amstel en Luik nog komen” Serge Pauwels

Maar kan Mauri die goede vorm ook verzilveren in de Giro? Aan de voorbereiding zal het alvast niet liggen, ziet ook Pauwels. “Aangezien hij pas vlak voor de Amstel Gold Race teruggekomen is van hoogte, denk ik eigenlijk dat zijn absolute vormpiek nu nog moet komen. Belangrijker is evenwel dat hij nu mentaal ook al in een goede flow zit. Als hij zelf zegt dat de Giro zijn hoofddoel is, dan is het heel fijn dat je ook al presteert in de koersen daarvoor. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat je zonder twijfels naar je grote doel kan toeleven. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat hij in Italië zal kunnen verder surfen op de goede moraal en de goede vorm. Hij zal klaar zijn. Daar geloof ik in.”

Verstoppen in de eerste week

Een andere vraag is hoe Mauri het in de Laars dan het best aanpakt. Tadej Pogacar is immers torenhoog favoriet en zal bij gebrek aan échte concurrenten de strijd om het roze misschien wel snel in een beslissende plooi willen leggen om op die manier zo economisch mogelijk de Giro te winnen. Niet onbelangrijk, aangezien hij in juli ook de Tour de France wil winnen. Het rittenschema leent zich daar ook relatief goed toe, want al in de eerste etappes moeten de nodige hoogtemeters bedwongen worden, waardoor er zowel voor de rittenkapers, als voor de klassementsmannen meteen al kansen liggen. Niettemin houdt Vansevenant zich in de eerste week best koest, aldus Pauwels. “Met de ervaring die ik heb in grote rondes zou ik Mauri de raad geven om zich tot aan de eerste rustdag zo gedeisd mogelijk te houden en zoveel mogelijk energie te sparen. Het mag zelfs een beetje saai zijn.”

Evident wordt dat evenwel niet. “Je verstoppen terwijl je over uitstekende benen beschikt, is heel moeilijk”, lacht Pauwels. “Ook omdat dat betekent dat je aan iedereen – ook aan de pers die elke dag zal vragen hoe het met je gaat – de indruk moet geven dat je niet meer over die goede benen van de afgelopen weken beschikt. Mauri zal dus een beetje strategisch en sluw moeten zijn in die eerste week om dan vanaf die tweede week de knop om te draaien en het verschil te maken als er bij de anderen al wat vermoeidheid ingeslopen is. Alleen weet ik dat de verleiding heel groot zal zijn om zich ook de eerste dagen al eens te tonen. Het enige probleem is dat hij dan ook tegen ene Tadej Pogacar zal uitkomen, die zoals gezegd waarschijnlijk snel het verschil zal willen maken. En als Pogacar meedoet voor de ritzege, dan wordt het voor Mauri moeilijk. Dus daar zal hij een keuze moeten maken. Ik ben er evenwel van overtuigd dat hij dat goed zal doen, want Mauri beschikt over heel wat koersintelligentie en leest de koers ook goed.”

“Ik zou Mauri aanraden om zich tot aan de eerste rustdag gedeisd te houden” Serge Pauwels

En dat zal nodig zijn, want Pauwels verwacht heel wat concurrentie voor ritzeges. Ook van klassementsmannen die misschien al snel een kruis zullen moeten maken over hun klassementsambities. “Er zijn veel factoren die het koersverloop zullen bepalen. De belangrijkste: hoe groot is de voorsprong van Pogacar in het klassement, hoe groot is zijn honger om etappes te blijven winnen en wat gebeurt er voor de rest met de klassementsmannen? Hoe dan ook denk ik dat er in deze Giro genoeg ruimte zal zijn voor ontsnappingen die tot aan de streep dragen. Ook omdat er volgens mij inderdaad al heel vroeg in de Giro een heel deel renners zal beslissen om het ruime sop te kiezen op zoek naar etappesucces.”

Op juiste moment meeschuiven

“Sowieso is het de laatste jaren ook een trend dat de klassementsmannen in de Giro durven meeschuiven in een vroege ontsnapping. Het is geen uitzondering dat er dan al eens vluchten van een man of dertig kunnen wegrijden. Al zal dat volgens mij net in het voordeel spelen van Mauri. Want als je in Luik of in de Gold Race bij de beste drie à vier procent van het peloton zit, zal je dat in de Giro bergop ook zijn. Zeker omdat de beklimmingen daar ook nog eens langer zijn. Het komt er voor Mauri dus gewoon op aan van op het juiste moment mee te schuiven en zijn energie goed en op de juiste momenten te spenderen. Zeker omdat hij ongetwijfeld ook wel eens zal ingeschakeld worden in functie met de ploeg. Een echte klassementsman is er bij Soudal Quick-Step dan wel niet – al hebben ze met Jan Hirt wel een man die ongetwijfeld goed zal zijn in de derde week – toch hebben ze met Tim Merlier wel nog een man mee met wie de ploeg maar wat graag etappes wil winnen. Al zie ik Mauri’s rol daarin eerder beperkt.”

“Ik kan niet voor Mauri bepalen wanneer zijn Giro geslaagd zal zijn, maar ik denk wel dat hij sowieso de ambitie mag hebben om een rit te winnen. En als hij daarin slaagt, dan is zijn Giro uiteraard geslaagd.”