Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Sep Vanmarcke bedankte zijn dierbare supporters en stelde zijn boek voor in zijn supporterscafé De Sportduif waarmee hij een punt zette achter zijn wielercarrière. Op de foto v.l.n.r. Davy Demets, Sep Vanmarcke, cafébazin Rosette Deconinck en auteur Jonas Heyerick. © GV
Gerda Verbeke

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.

De diagnose: littekenweefsel op zijn hart met hartritmestoornissen als gevolg. Het gevolg: fin de carrière. Een douche die kouder was dan die van de catacomben in Roubaix.

Maar Sep Vanmarcke bleef niet bij de pakken zitten. Hij en Jonas stelden hun boek voor aan de hand van een gesprek ter plaatse, doorspekt met anekdotes en verhalen. Het boek laat zien dat hij meer is dan de renner die sneller over kasseien reed dan eender welke generatiegenoot.

Een carrière als een rittenkoers, met toppen zo hoog als Alpencols en jaren waarin hij als absolute topfavoriet aan de start stond van de grootste eendagskoersen op de kalender. Maar ook met diepe dalen en dat weten zijn wielerfans. “De moeilijkere aspecten van de voorbije jaren ga ik niet uit de weg”, aldus Anzegemnaar Sep Vanmarcke (35).

“Het boek geeft een eerlijke inkijk waarbij de lezer de indruk krijgt dat ik aan het vertellen ben, een lach en een traantje wegpinkend. Het was een mooie afsluiter”, vertelt Sep, die vader is van drie kinderen. “We hadden er bewust voor gekozen om er een luchtige en leuke avond van te maken. Iedereen was content.”

Geluksvogel

Bij de naam ‘Sep’ wordt er vaak aan de momenten van ‘net niet’ gedacht. Een zoveelste onzachte landing op het wegdek, ziek op het verkeerde moment, een leegloper bij het binnenrijden van de velodroom.

Sep laat het niet aan zijn hart komen. Sterker nog, hij telt zijn zegeningen die hij in die veertien jaar als profrenner bijeen reed. Wie jarenlang heeft mogen meestrijden op het hoogste niveau in de sport die hem bijzonder nauw aan het hart ligt, knappe overwinningen heeft behaald en bovendien zijn gevaarlijke kwaal kon laten detecteren zonder schade, is geen pech- maar een geluksvogel. Ook al was hij er nog niet klaar mee.

Leven buiten de koers

Het boek beschrijft hoe Sep niet langer in de voorposten van het peloton zit, maar voor het eerst plaats neemt in de volgwagen, nieuwsgierig naar de nieuwe wendingen die het leven voor hem in petto heeft. Hij ontdekt het leven buiten de koers, zonder die helemaal los te laten.

Ook professioneel zijn er opnieuw een aantal inspirerende en ambitieuze pistes. Zijn inspirerende keynotes voordrachten waarbij hij anderen een hart onder de riem steekt en vertelt over veerkracht op momenten dat het leven je uitdaagt, is er een van.

Verder is hij een gelukkige ploegleider bij de ploeg waar hij zelf voor reed en analist/co-commentator voor onder meer Sporza. Binnenkort kan je ook in zijn schitterend feestzaaltje in Kerkhove de belangrijke momenten van ’t leven vieren. “Ik ben blij dat ik er nog ben en er ook kan zijn voor mijn kinderen. Na een moeilijk jaar, waarbij ik van de ene op de andere minuut geen topsporter meer was, voelde ik me er wat verloren bijlopen. Maar ik leef nu weer volop en was er klaar voor om dat met mijn trouwe fans te delen en hen hierbij uitdrukkelijk te bedanken voor hun jarenlange steun. Santé. Op ’t leven!”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier