“Nu is het tijd voor iets anders”: Krist Devisch, mecanicien bij profploeg Lotto Dstny, gaat met pensioen

Krist Devisch. © Facepeeters
Tom Vandenbussche

Krist Devisch (60) gaat met pensioen. De Waregemnaar was sinds 2003 als mecanicien in de koers aan de slag en werkte de voorbije jaren bij Lotto Dstny. “Ik heb dit altijd met veel passie gedaan.”

Devisch groeide op in Koolskamp, maar woont sinds 2000 in Waregem. “Eigenlijk ben ik heel toevallig in de wielersport beland. Ik was jarenlang beroepsmatig aan de slag bij Cras-Collstrop in Waregem, een firma die in die periode als sponsor heel actief was in de koers. Ik was toen zelf net als recreant beginnen te fietsen. Toen mijn kopserie los stond, loste mijn fietsenmaker dat probleem binnen de kortste keren op. Ik dacht: dit kan ik ook. Ik ben daarvoor zelfs speciaal een opleiding gaan volgen in de wielerschool van Ronse bij Eric Van Lancker. Op een bepaald moment, tijdens de voorjaarsklassiekers, kwamen de renners van het team Collstrop-Cras (ook wel gekend als Palmans-Cras, red.) zich omkleden in een zaal van de firma.

“Wat een goeie mecanicien is? Nooit iemand voortrekken!”

Ik ging een kijkje nemen bij hun fietsen, waar de mecanicien van de ploeg, Dominique Landuyt, me vroeg of ik dat ook ooit wilde doen? Ik weet niet hoe hij aan mijn nummer is geraakt, maar na het seizoen kreeg ik plots een telefoon van Dominique. Hij vroeg of ik wielen kon maken, waarop ik antwoordde dat ik dat in de wielerschool had geleerd. Ik mocht meteen komen helpen en tegen het einde van de winter was ik er helemaal in gerold. Op een bepaald moment zei Dominique: als je je rijbewijs C hebt, mag je mee naar de Ster van Bessèges. Tien dagen later – we waren in het jaar 2003 – ben ik met de ploeg Mr. Bookmaker naar Zuid-Frankrijk vertrokken. Het is sindsdien nooit meer gestopt.”

Quick-Step én Lotto

De voorbije twee decennia werkte Devisch onder meer voor Unibet, Topsport Vlaanderen, Quick-Step en Lotto. “Tot 2019 ben ik altijd mecanicien in bijberoep gebleven, want tot dan had ik mijn vaste job bij Cras. Al die jaren gingen alle vrije dagen en overuren die ik kon recupereren naar de koers. Bij Unibet kreeg ik ooit het voorstel om in vaste loondienst te komen werken, maar mijn vrouw was er geen 200 procent voorstander van. Na mijn periode bij Topsport had ik er even genoeg van, maar toen werd ik opgebeld door iemand van Quick-Step.

Vervolgens ben ik een jaar of zeven als freelancer met die ploeg meegegaan. Intussen veranderde ik van werk en werd ik aankoper bij Thermote-Vanhalst. Daar kon ik minder overuren opnemen, waardoor ik plots maar 40 dagen per jaar naar de koers meekon. In 2019 kwam er een plaats vrij bij Lotto. Toen zei ik tegen mijn vrouw: de laatste jaren dat ik werk, wil ik dit fulltime doen.”

Krist Devisch werkte sinds 2019 voor de Lotto-ploeg.
Krist Devisch werkte sinds 2019 voor de Lotto-ploeg. © Facepeeters

In twee decennia tijd zag Devisch de wielersport veranderen. “In de beginjaren was de koers een echte familie. Nu is alles geëvolueerd naar een echte kmo. Het is zoveel grootser geworden.” Tal van herinneringen blijven voor altijd in het geheugen gegrift. “Ik was erbij toen Geert Omloop Belgisch kampioen op de weg werd. Met Geert Steurs wonnen we een etappe in de Ronde van Qatar. We reden de Ronde van Polen met Michal Kwiatkowski als wereldkampioen.

In de Giro wonnen we de witte trui met Bob Jungels en de paarse trui met Fernando Gaviria, die ook enkele dagen het roze droeg. In San Sebastian was ik erbij toen Julian Alaphilippe won. Een ander speciaal moment was vorig jaar de eerste WorldTourzege van Arnaud De Lie in Canada. Ook de ritzeges van Tim Wellens in de Vuelta, Caleb Ewan in de Tour en Thomas De Gendt in Catalonië blijven bij. Al waren er ook mindere momenten. Ik was er in Polen in 2019 bij toen Bjorg Lambrecht verongelukte. Ik zat in de volgwagen en maakte alles van dichtbij mee. (stilte) Dat wil je nooit meer meemaken.”

Elke coureur is gelijk

We vragen Devisch wat in zijn ogen een goede mecanicien is. “Nooit een coureur voortrekken. Dat heb ik zelf nooit gedaan. Voor mij is Mathijs Paasschens, die momenteel bij Lotto Dstny rijdt, even belangrijk als Philippe Gilbert, die enkele jaren geleden voor de ploeg uitkwam. Een coureur is een coureur. Ik heb mijn werk altijd graag en met veel passie gedaan, maar nu is het tijd voor iets anders. Vanaf nu ga ik een beetje van het leven proberen te genieten. Ik fiets zelf nog redelijk veel. Ik heb thuis trouwens ook paarden, want mijn dochter doet aan jumping. En thuis zullen ze blij zij dat ik vanaf nu wat minder vaak weg zal zijn. (grijnst) Dat denk ik toch.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier