Matthé De Leyn strijdt voor eigen volk om driekleur: “Slotrit Keizer der Junioren goeie les”

DE LEYN MATTHE PK RUDDERVOORDE. © Foto Coghe
Redactie KW

Op 26 mei mag Matthé De Leyn (18) voor eigen volk om de driekleur strijden. In het verleden stond hij twee keer op het podium van een BK. Bij de 14-jarige aspiranten (2020) haalde hij in St-Ghislain brons en bij de tweedejaarsnieuwelingen (2022) werd hij in Brasschaat opnieuw derde.

“Ik wil onmiddellijk tekenen voor een nieuwe derde plaats”, lacht Matthé De Leyn. De tweedejaarsjunior van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel haalde dit jaar nog geen topuitslagen. Hij gaat van de ene UCI-wedstrijd naar de andere interclub. “De Klijte en Strijpen zijn tot nog toe de enige kermiskoersen die ik reed. Dit jaar hoop ik zo’n regionale wedstrijd te winnen. Want het is van bij de aspiranten geleden dat ik een koers won.”

Uiteraard kent Matthé De Leyn het parcours van het BK in Koksijde heel goed. Op die omloop reed hij vorig jaar de slotetappe van de Keizer der Junioren. In het uitslagenbord van die UCI-tweedaagse staat DNF (did not finish) achter zijn naam. Vervelend om voor eigen volk de eindstreep niet te halen.

Kleppers

“Mijn eigen fout”, geeft hij toe. “Dat rondje van iets meer dan elf kilometer is redelijk technisch. Wat draaien en keren plus de passage op de Hoge Blekker. Na de start van die slotrit van de Keizer der Junioren was ik een beetje te nonchalant. Ik zat achteraan en geraakte nooit meer in de voorste gelederen omdat de snelheid bijzonder hoog lag en je op dat parcours niet makkelijk opschuift. Positioneren wordt heel belangrijk. Ik heb mijn lesje geleerd.”

In UCI-koersen mogen junioren een grotere versnelling gebruiken. “Dat is een heel groot verschil”, beweert De Leyn. “Met die ‘elf’ kan je veel meer snelheid maken dan met de ‘veertien’ in de wedstrijden op de nationale kalender. Het Belgisch kampioenschap hoort tot die laatste categorie. Het is moeilijk te voorspellen wat het in Koksijde wordt. Het BK vorig jaar in Brasschaat was op een vlak parcours, maar het werd één van de meest spectaculaire koersen van het jaar. De sterke lichting geboren in 2005 is er niet meer bij. Ook bij de junioren van 2006 en 2007 zitten kleppers.”

(HF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier