“Wat is de meerwaarde voor onze stad?”: Diksmuids stadsbestuur stelt zich vragen bij fusieproject tussen KV Oostende en KSV Diksmuide

Burgemeester Bart Tommelein en voorzitter Frederik Willaert reiken elkaar de hand. © KVO
Anton Peene Reporter

Stad Oostende en KSV Diksmuide hebben een intentieovereenkomst afgesloten als officieel startpunt voor de verdere uitwerking van de samenwerking, die intussen is omgedoopt tot KVDO. Stad Diksmuide heeft echter wel enkele bezorgdheden rond het fusieproject.

Een volgende stap in de samenwerking tussen Oostende en Diksmuide is dus gezet. “Via een intentieverklaring gaan we nu in exclusief overleg om een samenwerkingsovereenkomst uit te werken en samen KVDO te vormen, Koninklijke Voetbalclub Diksmuide-Oostende”, klinkt het. De jeugdspelers van het voormalige KVO kunnen hierdoor blijven trainen en voetballen op De Schorre in Oostende, die van KSV Diksmuide blijven op hun vertrouwde campus De Pluimen. “Bij een definitieve overeenkomst komt juridisch heel wat kijken, maar we vinden het belangrijk om nu al het vertrouwen in elkaar uit te spreken”, laat Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) optekenen. “We gaan samen een mooi project opzetten dat een win-win is voor Oostende én Diksmuide en dat op vlak van jeugd én eerste ploeg. De jeugd kan alvast ingeschreven worden.”

Dat jeugdverhaal wordt ook benadrukt door Frederik Willaert, voorzitter van KSV Diksmuide. “De jeugd is bij ons de rode draad van het succes. We kijken hoopvol naar de toekomst en hopen voor de Diksmuidse en Oostendse voetballiefhebber een mooi, realistisch en duurzaam verhaal te schrijven zonder financiële risico’s.” Zowel Rik Coucke, jeugddirecteur bij KV Oostende, als Frederik Decoutere van het jeugdbestuur van Diksmuide willen de kennis tussen beide clubs verenigen. “Zo kunnen we de mooiste en grootste academie van Vlaanderen maken. Vanuit de basis bouwen richting fanionploegen en voetbalmogelijkheden aanbieden voor ieder niveau is wat we al jaren doen en gaan blijven doen.”

Waakzaam

Stad Diksmuide heeft echter wel enkele bezorgdheden rond het fusieproject. “We hebben het nieuws vernomen via de pers”, zegt schepen van Sport Marc De Keyrel.

“Het stadsbestuur heeft daarna zelf contact opgenomen met het bestuur van KSV Diksmuide om een overleg te krijgen. Vorige donderdagmorgen was er een overleg met het bestuur. KSV Diksmuide is een autonoom bestuur, waardoor we als stadsbestuur geen inspraak hebben en de beslissing niet kunnen tegenhouden. Op de overeenkomst zelf kunnen we niet reageren, want we kennen de inhoud van deze overeenkomst niet. We blijven echter waakzaam en wensen op de hoogte te worden gebracht van het bestuur van KSV Diksmuide vooraleer er beslissingen worden genomen. Het blijft voor ons als stadsbestuur onduidelijk wat de meerwaarde is voor onze stad en voor KSV Diksmuide, zeker voor de jeugdwerking in dit verhaal. We begrijpen de terecht ontgoochelde reacties van de Diksmuidse supporters. Diksmuide zal na de kampioenstitel en de promotie geen nationaal voetbal zien op De Pluimen, want de eerste ploeg zal spelen in het Albertpark in Oostende. We begrijpen de terechte bezorgdheid van de ouders en jeugdspelers over de jeugdwerking, hun toekomst en kansen om verder door te groeien”, aldus nog Marc De Keyrel. (API)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier