Voor wie zal de Roemeense Kortrijkzane Tereza supporteren zaterdag 22 juni?

Je vindt Tereza zaterdag 22 juni opnieuw in het EK-dorp voor de match tussen haar twee landen © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Na de openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije, die resulteerde in 0-1, hing er in Kortrijk toch wel even een nerveuze spanning. Twee keer leek het tij te keren, maar de doelpunten werden afgekeurd. Zaterdag 22 juni spelen de Belgen hun tweede EK-match tegen Roemenië, het geboorteland van Tereza Oprea (40). “Ik denk dat de Rode Duivels gisteren gewoon een slechte dag hadden, ze kunnen beter. Alles kan in voetbal, maar ik vermoed dat ze zullen winnen tegen Roemenië.”

Tereza is geboren in Boekarest en bracht haar jeugd door in Roemenië om vervolgens met haar moeder te verhuizen naar Florida. Anderhalf jaar geleden verhuisde ze naar Kortrijk nadat ze geaccepteerd werd voor de DAE-opleiding van Howest. “Ik ben van opleiding farmaceut, maar ik wou iets anders doen. Het is een uitzonderlijk kwalitatieve opleiding, met heel sterke leerkrachten, maar na een jaar heb ik mijn studies toch stopgezet. Het was heel intens. Ik hou van gamen, maar ik ben te weinig toegewijd.” Tereza besloot hier te blijven – “Kortrijk is geweldig, behalve het weer” – en werkt voorlopig als technisch assistent bij apotheek Crocodile tot haar diplomaerkenning klaar is. “Maar daar ben ik nog steeds op aan het wachten. De Belgische administratie is wennen (lacht).”

Gisteren bezocht ze met vrienden het EK-dorp op het Nelson Mandelaplein. “Mensen waren boos. Eén van mijn vrienden gooide zelfs uit frustratie zijn bier op de grond, maar ik ben er niet van overtuigd dat dit een voorbode is. België heeft een sterk team en ze zullen beter spelen zaterdag. Ik gok op 2-1.”

Tereza kijkt graag voetbal. “Mijn papa en ik keken vaak als ik klein was. We bellen nog steeds na het bekijken van een match. Voor Roemenen is voetbal heel belangrijk. Het is echt een nationale trots en voor fanatiekelingen een deel van hun identiteit. Ik weet nog niet voor wie ik zal supporteren. Ik steun graag de underdog, in dit geval Roemenië, maar ik wil ook heel graag voor België rooten. Ik voel me intussen helemaal geïntegreerd en supporteren voor de Rode Duivels lijkt de laatste stap van integratie”, lacht Tereza. “Onze nationale vlaggen lijken sterk op elkaar, misschien kan ik subtiel voor beiden supporteren.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier