Ex-speler Mo Messoudi is na tien jaar terug als T2 bij Zulte Waregem: “Stille groep waar nog wat peper bij mag”

Mohamed Messoudi komt ruilt Westerlo in voor Zulte Waregem. © KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Redactie KW

Mo Messoudi is terug van weggeweest. De 40-jarige Antwerpenaar met Marokkaanse roots verdedigde exact tien jaar geleden de kleuren van Essevee voor één seizoen. “Ik voelde me meteen thuis, net als toen ik hier als voetballer aan de slag was.”

Waarom heb je voor Zulte Waregem gekozen?

Mo Messoudi: “Ik heb contacten gehad met verschillende ploegen, maar dat werd nooit concreet. Ik heb mijn Pro License afgerond en ik wil ervaring opdoen. Het zal cliché klinken, maar Zulte Waregem is een ploeg die in 1A thuishoort. Ik hoop onze hoofdcoach Sven Vandenbroeck te ondersteunen. Ik heb toch wat ervaring in 1B.”

Klopt, je was tussen augustus 2021 en december 2023 aan de slag bij Westerlo.

“Ik ben ongeveer drie jaar geleden gestart als T2 bij Westerlo. Het is eigenlijk nog maar vijf en een half jaar geleden dat ik gestopt ben als voetballer. Eerst was ik vooral als commentator en analist bezig voor onder meer Proximus en de VRT. Ik deed ook een Pro License-cursus. Die deed ik niet voor niks. Ondanks mijn andere bezigheden ontdekte ik dat coachen toch mijn grotere passie was.”

Bij Westerlo moest je vertrekken, hoe ging dat precies in zijn werk want je was er al even aan de slag.

“Ik werkte onder hoofdcoach Jonas De Roeck. We werden kampioen in 1B. Ik stak veel op van Jonas. In ons tweede seizoen na de promotie eindigden we zevende in de reguliere competitie. Ik was verantwoordelijk voor de stilstaande fases, maar kreeg gaandeweg meer verantwoordelijkheden. Het laatste halfjaar was heel moeilijk. We misten onze start met een 1 op 21. We moesten veel jonge jongens inpassen, die niet onmiddellijk klaar waren. In december werden we dan aan de kant geschoven. Na een week kon ik eigenlijk al opnieuw aan de slag bij Westerlo.”

Maar je hapte niet toe?

“Ik was ook nog maar pas vader geworden van mijn tweede dochter en het was al een intense periode geweest. De Turkse eigenaars zeiden dat ze wat te emotioneel en te hevig hadden gereageerd. Zo gaat dat met hun temperament (lacht). Het zou raar overkomen zijn naar de spelers toe dat ik er terug zou gestaan hebben. Rik De Mil wilde me erbij, maar ik had nog andere bezigheden, waaronder het afwerken van mijn Pro License. Daarna waren er nog wat contacten met clubs uit de eerste amateurklasse om hoofdcoach te worden.”

Heb je zelf gesolliciteerd bij Zulte Waregem?

“Ja, wat later nam Niels Leroy (de recruitmentmanager, red.) contact op met mij. Ik had een gesprek met hem en Davy De fauw. Ze stelden veel vragen naar mijn visie op voetbal en waar de club naartoe moet. Ze hebben links en rechts ook geïnformeerd. Bij de Pro License hoorden ze positieve signalen en ook in Westerlo waren ze tevreden. Die appreciatie doet toch deugd.”

Kende je hoofdcoach Sven Vandenbroeck al?

“Niet persoonlijk, maar ik heb wel zijn avonturen in bijvoorbeeld Marokko gevolgd. Daar deed hij het uitstekend en ook bij Lierse heeft hij prima werk geleverd.”

Hij staat bekend als een people manager die een groep kan smeden en duidelijke richtlijnen geeft.

“Er blijven heel wat spelers over van een ploeg die gedegradeerd is. Velen hadden gehoopt om meteen te promoveren. Maar alle details moeten dan ook kloppen. Dat is niet simpel. Een hechte groep is een van de pijlers die belangrijk zijn voor ons. Het is een stille groep, er moet nog wat peper bij. Hopelijk komt dat er.”

Is het een voordeel dat je de club kent, aangezien je hier tien jaar geleden één seizoen voetbalde.

“Ik had hier een leuke ervaring en het is tof om zoveel mensen van vroeger terug te zien. Ik voelde me destijds onmiddellijk thuis en dat is nu ook het geval. De infrastructuur is fel verbeterd. Ik had de pech dat het nieuwe oefencomplex pas af was na mijn passage. Ook in Gent was dat het geval, ik speelde het laatste jaar in het Ottenstadion (lacht). Het is jammer dat mijn avontuur hier maar één seizoen duurde, dat was een keuze van Francky Dury. Nochtans deden we het niet zo slecht. De eerste maanden zaten we in het slop, we stonden op de dertiende speeldag laatste. Uiteindelijk pakten we veel punten in november en december. We redden ons makkelijk.”

Ga je nu nog analistenwerk doen?

“Ik ga dat niet meer wekelijks doen. Misschien een paar keer een Champions League-avond omdat ik dat graag doe. Maar ik moet erop letten dat mijn work-lifebalance in evenwicht blijft. Ik moet ook rusten, want ik werk niet bij de deur (lacht).”

Hoe evalueer je de eerste twee weken, jullie wonnen twee oefenwedstrijden tegen Racing Waregem en Zelzate. Tegen Charleroi verloren jullie.

“Die laatste oefenmatch tegen Charleroi levert veel meer op voor ons, beelden die we kunnen gebruiken om fases uit te leggen aan de spelers. Uit die wedstrijden tegen kleinere ploegen leer je niet zoveel. Maar ik snap ook wel dat die gespeeld moeten worden dichter bij huis voor de lokale verankering, de fans, enzovoort. Ik kan wel zeggen dat de groep dus nog niet compleet is. De club is daarmee bezig.”

Jullie vertoeven nu vier dagen op stage in Nederland, wat is het doel van die stage?

“We zijn hard aan het werken en je creëert een groepssfeer. We kunnen de jongens hier ook goed monitoren: wat ze eten, wanneer ze gaan slapen, zorgen dat ze geen blessures oplopen, enzovoort. We hebben de kamers goed gemixt zodat de nieuwe jongens zich integreren. Natuurlijk wil je liever dat iedereen er al bij is, maar dat is nu eenmaal de situatie.”

Het doel is promoveren, over de titel wordt niet luidop gesproken? Het competitieformat is nochtans onveranderd.

“Ik begrijp die instelling wel, de coach wil de druk weghouden. Ik denk niet dat onze groep van de daken moet schreeuwen dat we kampioen worden. We moeten goed starten en onze groep laten evolueren. De eerste twee promoveren, via een eindronde kan er nog een derde club stijgen. Maar dat is een moeilijke weg. Ik heb het nog meegemaakt dat ik met Beerschot het hele seizoen bovenaan stond, maar dan in de finale promotiewedstrijden beten we in het zand. De beste ploeg van het seizoen kon destijds dus naast de promotie grijpen. Alle details zullen moeten kloppen, maar het is aan ons om daarvoor te zorgen.”

(Jochen Coorevits)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier