Organisator Dieter De Clercq blikt terug op outdoor EK-dorp: “Ruim 15.000 bezoekers gelokt”

Gezien het uurverschil zal het WK hoogstwaarschijnlijk niet kunen vertoond worden in een feestdorp © samed
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Samen met zijn team nam Dieter De Clercq de organisatie van het EK-dorp op het Nelson Mandelaplein op zich. “De voorbereidingen zaten goed, er was geen spurt nodig, dus we zijn enthousiast geopend. Maar het resultaat van de Duivels hadden we helaas niet in de hand.”

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK op maandag 17 juni verloren. Tijdens hun match tegen Slovakije kregen ze na enkele minuten al een doelpunt tegen. “De sfeer zat initieel goed. Met onze frisse promofilmpjes op sociale media konden we het enthousiasme aanwakkeren, maar om dan met achterstand te moeten beginnen … Ja, dat tempert natuurlijk het enthousiasme rond de Rode Duivels, dit EK verder te zoeken dan andere jaren.” Op de maximumcapaciteit van 4.500 tekenden 2.500 bezoekers voor de eerste match – op de minder ideale maandag tijdens de examens – present.

“Het verlies heeft er geen goed aan gedaan. Je merkte de gelatenheid bij bezoekers. Het enthousiasme dat er een beetje was, was snel weer verdwenen na de eerste match. Iedereen besefte dat de volgende match erop of eronder kon zijn. Niemand had verwacht dat het zo snel kon beslist worden.” Desondanks mocht het EK-dorp op zaterdag 22 juni een maximaal aantal bezoekers verwelkomen. “We waren positief verbaasd. Veel volk gaf een boost aan het team en wanneer we dan ook nog eens wonnen, konden we eindelijk al onze toeters en bellen bovenhalen.”

De derde match was een uitzonderlijk warme dag. “Dat had een kleine neerslag op mensen, ook wij waren geveld door de warmte. We mochten geen overkapping plaatsen op het Mandelaplein, dus in de volle zon supporteren is pittig. Na gelijkspel was er opnieuw gelatenheid, maar hoe dichter bij de match, hoe meer mensen hun moed hervonden. Tijdens het wedstrijdverloop tegen Frankrijk voelde je meer vechtlust, maar jammer genoeg is het tijdens de 84ste minuut toch fout gelopen.”

“Het was onze opzet om er een echt feestdorp van te maken, zoals mijn generatie die nog herinnert, maar door de prestaties van de Duivels is dat niet ten volle tot haar recht gekomen. Binnen vier jaar keren we sowieso terug naar deze dankbare locatie. Mogelijks voegen we nog een extra kleine ruimte toe binnen het dorp voor mensen die de andere matchen ook willen bekijken. Het feestverhaal blijft sowieso behouden. In totaal hebben we toch wel ruim 15.000 bezoekers gelokt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier