Lierse-redder Sven Vandenbroeck moet Zulte Waregem naar 1A leiden: “Hij zegt waar het op staat”

Sven Vandenbroeck is misschien niet zo’n bekende naam, maar hij heeft al heel wat watertjes doorzwommen. © BELGA
Redactie KW

Zulte Waregem heeft zijn nieuwe hoofdtrainer zo goed als beet. Op punten en komma’s na, bij het schrijven van dit artikel, is de deal rond. Sven Vandenbroeck (44) zou de overstap van Lierse maken en moet komend seizoen Essevee naar succesvolle resultaten leiden.

Na het vertrek van Vincent Euvrard moest Zulte Waregem op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Aan de Gaverbeek mochten ze veel kandidaturen ontvangen. Vreemd is dat niet, gezien de accommodatie, het oefencomplex, het stadion, de structuur, de jeugdacademie. In feite is alles er om opnieuw naar het hoogste niveau te promoveren. Deze club hoort gewoonweg niet thuis in de Challenger Pro League.

De vraag was de voorbije weken: wie zal komende voetbaljaargang het schip naar de Jupiler Pro League leiden? Daarvoor kwam Essevee uit bij Sven Vandenbroeck. Die naam zou een belletje moeten doen rinkelen. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie was hij op bezoek met Lierse, het werd toen 4-1 voor de Boeren. Het moet gezegd: voor Lierse stond er toen niets meer op het spel.

Vandenbroeck werd eind februari aangesteld op het Lisp. Na 23 speeldagen verkeerde Lierse in acuut degradatiegevaar. Een 3-0-verlies in Patro Eisden was er te veel aan voor de toenmalige coach Bernd Brughmans, hij werd de laan uitgestuurd. De 44-jarige Vandenbroeck moest de scheve situatie rechtzetten. Dat deed hij. Met een 13 op 18 leidde hij de club heel snel naar een veilige haven en het daarbij horende behoud.

Ervaren en rechtlijnig

Maar wat voor vlees haalt Essevee nu in de kuip? Sven Vandenbroeck wordt omschreven als ervaren en uiterst rechtlijnig. De voorbije weken maakte hij samen met sportief verantwoordelijke bij Lierse, Jonathan Kindermans, de analyse om de kern voor het volgende seizoen voor te bereiden. Naar verluidt zijn ze op het Lisp not amused over de overgang, want Vandenbroeck had nog een contract tot 2025.

Jonathan Kindermans zei het zo eind mei in Gazet van Antwerpen: “We willen klaar zijn met het grootste deel van ons huiswerk tegen 24 juni. Onze coach Vandenbroeck moet voldoende tijd krijgen. Als hij zijn principes heeft kunnen doordrukken, moeten we een seizoen zonder zorgen kunnen draaien en naar boven kunnen kijken.”

Ook in de spelersgroep heerste tevredenheid over het werk van Sven Vandenbroeck. Viktor Boone omschreef het als volgt bij GVA. “De aanwezigheid van Sven heeft mijn beslissing om hier bij te tekenen zeker mee bepaald. Sinds zijn komst is er stabiliteit. Hij heeft duidelijke tactische inzichten en iedere speler weet wat hij wel én niet moet doen.”

Hetzelfde geluid hoorden we bij Sebastiaan Brebels, toevallig ex-Zulte Waregem. “Sven Vandenbroeck is net op tijd aangesteld. Het is echt geen toeval dat het vanaf dan beter is beginnen te lopen. Zijn komst heeft ongetwijfeld de ommekeer ingeleid. Hij bezit de handleiding om van deze groep een hecht geheel te maken en duidelijkheid en structuur aan te brengen. Sven is heel direct, hij zegt waar het op staat. Dat hadden we nodig.”

Het lijkt voor de hand liggend dat Zulte Waregem al die eigenschappen van een coach ook kan gebruiken. Een directe trainer, die dan ook nog eens structuur aanbrengt, welke club wil dat niet?

Africa Cup gewonnen

Vandenbroeck is misschien niet zo’n bekende naam, de coach heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Hij was al aan de slag in Algerije, Marokko, Zambia en Kameroen. Maar zijn trainerscarrière begon als hulpcoach bij het Griekse Niki Volou, in de tweede afdeling. Tussen 2014 en 2015 verbond hij zijn lot aan Jacky Mathijssen als T2 bij OH Leuven. Samen bewerkstelligden ze de promotie naar de Jupiler Pro League. In 2017 won hij aan de zijde van toenmalig bondscoach Hugo Broos de Africa Cup met Kameroen. In Afrika was hij nog bondscoach van Zambia en trainer bij clubs in Algerije en Marokko. In dat laatste land wist Vandenbroeck de beker te winnen met FAR Rabat.

Sven Vandenbroeck heeft er ook een carrière als profvoetballer opzitten, waar hij als verdedigende middenvelder opereerde tussen 2000 en 2010. Zijn eerste voetstappen op een voetbalveld zette hij bij Sporting Erps en Diegem Sport. Prof worden deed hij bij KV Mechelen om al snel naar Roda JC te verkassen. Na vijf jaar trok Vandenbroeck daar de poort dicht en ging het richting De Graafschap. Een seizoen later trok hij naar Griekenland, meer bepaald Akratitos. Na een voetbaljaargang kwam hij terug naar België om actief te zijn bij Lierse. Op het einde van zijn carrière volgden nog twee jaren bij Visé. Afsluiten deed hij in Noorwegen, bij Lov-Ham. De teller stopte op 168 wedstrijden als prof, met drie goals en vijf assists. In de Jupiler Pro League heeft hij 63 matchen gespeeld, in de Eredivisie waren dat er 74.

Speciale eerste match

Bij het ter perse gaan van dit artikel was overgang nog niet helemaal in kannen en kruiken. Maar een mondeling akkoord met Sven Vandenbroeck was er wél al. Momenteel vertoeft de coach nog in Marokko op vakantie. Physical coach Yohwen Guihard zou met hem de overstap maken naar de boorden van de Gaverbeek. Afsluiten doen we met een amusant detail: Zulte Waregem opent de nieuwe competitie in de Challenger Pro League met een duel tegen… Lierse.

(Jochen Coorevits)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier