“Vandaag zijn we bij de zwaksten van eerste klasse”: Freyr Alexandersson heeft nog veel werk bij KV Kortrijk

Freyr Alexandersson beseft dat hij nog veel werk heeft: “Er moet een heel nieuw team worden gecreëerd.” © Kurt Desplenter Foto Kurt
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Er was véél geluk mee gemoeid, maar de IJslander Freyr Alexandersson (41) hield vorig seizoen toch maar mooi KV Kortrijk in eerste klasse. Bij aankomst in januari nog onbekende Iceman, vandaag mirakelman. En meteen de man die niet alle maar wel veel sleutels kreeg. Het is nu aan Alexandersson een nieuwe cultuur in de club wil. Maar hij moet wel een nieuwe ploeg bouwen. Met spoed. We spraken met hem voor onze minireeks ‘Bouwheren’, waarin we de coaches van onze drie eersteklassers op de rooster leggen.

Op 26 mei, de gloriedag dat KVK zich redde, zei je al: morgen begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen?

“Ik was daar zelfs al vroeger mee bezig. Wat is nodig om een nieuwe cultuur in KV Kortrijk te creëren? De staf heroriënteren en een nieuwe ploeg uitbouwen, we hadden veel huurspelers die ons zouden verlaten. We begonnen die eerste meeting vooral met het besef dat we slim zouden moeten zijn op de transfermarkt. Daarna nam ik nauwelijks zes dagen vakantie, waarna ik aan het werk ging: scouting van mogelijke nieuwe spelers, de voorbereiding vastleggen en de staf uitbreiden, zo zorgde ik bijvoorbeeld voor de dagelijkse aanwezigheid van het hoofd van de medische staf, ter preventie van blessures.”

Behalve keeperstrainer Francky Vandendriessche als vervanger van de al te balorige Glenn Verbauwheede is ook de komst van de Deense performance coach Thomas Kjaerbye opvallend.

“Thomas is hoog gekwalificeerd en ervaren, hij werkte al met spelers uit de Bundesliga, uit de Premier League… Spelers vooral die terugkeerden uit blessure en die hij er weer bovenop hielp, hun carrière weer lanceerde. Ik sla Thomas zeer hoog aan. Hij moet mee bijdragen tot de nieuwe cultuur: Kortrijk moet een ontwikkelingsclub worden waarvan spelers weten dat ze er optimaal worden begeleid. Ongeacht hun leeftijd of waar ze staan in hun carrière. Zodat ze graag komen naar KVK. Ik wil geen spelers die hier arriveren omdat ze geen andere club vinden, ik wil spelers met ambitie. Dat was ook wat ik Pieter (Eeclo, ceo Sports, red.) en Rik (Foulon, technisch directeur, red.) op de eerste dag meegaf. Niet alleen welk type spelers ik nodig had, maar ook welke persoonlijkheden. Hun karakter is voor mij even belangrijk als hun voetbalkwaliteiten. Ook omdat de club nu eenmaal zuinig de markt op moest.”

En volgt het management na dat woelige seizoen met twee mislukte overnames en drie trainers en na de kapitaalsinjectie van vorige maand van 10 miljoen euro ook jouw visie? Naar verluidt is Ken Choo, rechterhand van de Maleisische eigenaar Vincent Tan, weer nadrukkelijker aanwezig?

“Ik merk dat iedereen in dezelfde richting meedenkt, alleen… zou het voor mij allemaal wel wat sneller mogen gaan. Al push ik heel hard. En soms zijn we het niet helemaal eens, maar we komen er altijd uit. Ik voel alleen positieve vibes.”

De transfermarkt loopt nog tot eind augustus, jullie kúnnen nog niet klaar zijn tegen 28 juli, de eerste match tegen AA Gent?

“Het zou een droom zijn dan al klaar te zijn, maar het is niet realistisch. Maar we konden ons vorig seizoen pas redden in de laatste minuten én we verloren negen spelers. Maar we kunnen niet wachten tot in september om klaar te zijn, want vandaag zijn we nog steeds één van de zwakste ploegen van eerste klasse.”

“Ik wil geen spelers die hier arriveren omdat ze geen andere club vinden, ik wil spelers met ambitie”

Nog voor de start van vorig seizoen stond het voor ons vast dat KVK nooit boven de degradatieplay-offs kon eindigen. We mogen dus vandaag niet veel optimistischer zijn?

(denkt na) “Zonder clubs te kunnen noemen: ik leerde uit vorig seizoen dat er minstens drie of vier clubs niet gerust aan de competitie mogen beginnen. En daar kan nog een verrassing bijkomen, een club die ónder zijn niveau gaat presteren – moeilijk te voorspellen. Ik denk dat sowieso de clubs die uit tweede klasse komen (Beerschot en Dender, red.) het moeilijk gaan krijgen, maar vandaag hoort Kortrijk daar ook bij. Maar ik benadruk: vandaag. Tegen eind juli moeten we al veel verder staan.”

Hoeveel spelers in je A-kern is ideaal voor jou?

“In mijn ideale wereld twintig spelers, drie doelmannen en drie beloften.”

Veel geluk met de eigen jeugdproducten: in de laatste twintig jaar is nog niet één eigen KVK-talent doorgebroken.

I know. Maar ik zie momenteel toch twee à drie jonge spelers meetrainen die wél de stap zouden kunnen zetten. Ze moeten in zichzelf geloven. En zich bewijzen. Het is afwachten, maar elk jaar twee, drie jonge spelers inpassen, is wel mijn droomscenario, de weg die ik hier wil bewandelen.”

Maar je hebt ongetwijfeld nog een omvangrijk verlanglijstje?

“Ja. Met voor elke vertrekker een vervanger.”

Vorig jaar bewerkstelligde Alexandersson een mirakel door KVK in eerste klasse te houden. Nu wacht hem opnieuw geen gemakkelijke opdracht: “Ik denk dat sowieso de clubs die uit tweede klasse komen (Beerschot en Dender, red.) het moeilijk gaan krijgen, maar vandaag hoort Kortrijk daar ook bij.”
Vorig jaar bewerkstelligde Alexandersson een mirakel door KVK in eerste klasse te houden. Nu wacht hem opnieuw geen gemakkelijke opdracht: “Ik denk dat sowieso de clubs die uit tweede klasse komen (Beerschot en Dender, red.) het moeilijk gaan krijgen, maar vandaag hoort Kortrijk daar ook bij.” © KURT DESPLENTER BELGA

Jullie grepen alvast naast Paul Nardi als mogelijke vervanger voor doelman Tom Vandenberghe die zou willen vertrekken? Blijft Lucas Pirard jouw eerste keeper?

“Weet ik nog niet. Ik heb nog over geen enkele positie een beslissing genomen. Daarvoor dient een voorbereiding, hé. (lacht) Iedereen krijgt zijn kans, dan zien we wel hoe ze die grijpen. In de eerste oefenmatch tegen Lauwe mochten mijn drie keepers elk een half uur spelen, we zien wel hoe het verder evolueert.”

Sterkhouders als Tsunoda achterin, op het middenveld Kangwa en wellicht ook nog Kadri, want daar wil KVK geld van maken, en voorin Davies en Avenatti vervangen, wordt niet evident.

“Er is wel wat interesse in Kadri, maar nog geen enkele concrete aanbieding. De club kan financieel wel zo’n transfer gebruiken. Maar misschien is Avenatti nog het grootste verlies. Hij scoorde niet zoveel, maar zijn ervaring en leiderschap in de kleedkamer waren ontzettend belangrijk. Ik ben alvast heel blij dat Mampassi, defensief heel belangrijk, blijft. Ik moet hopen dat sommige spelers zich dit seizoen verder ontwikkelen. En dat er nog veel gaan bijkomen.”

In welk onderdeel van je ploeg maak je je het meest zorgen?

“Niet specifiek in één onderdeel, daarvoor zijn te veel posities weggevallen. Tsunoda, wellicht Kadri en Davies die er niet meer gaan bij zijn, dat is de hele centrale as, hé. Er moet een heel nieuw team worden gecreëerd.”

Tot vandaag lijken alleen flankverdediger Gilles Dewaele en de Japanse middenvelder Takuro Kaneko directe versterkingen en zijn de creatieve middenvelder Huyghevelde en de spits Ferri, respectievelijk pas 21 en 19, eerder toekomstgerichte versterkingen?

“Dat is nog afwachten. Ferri is hetzelfde profiel als Avenatti, jonger en sneller weliswaar, hij kan misschien op het veld deels zijn rol invullen. Maar op die jonge leeftijd kan je niet verwachten dat hij dezelfde leiderscapaciteiten in de kleedkamer heeft. Ik had Avenatti graag gehouden, maar hij wilde met zijn gezin terug naar Uruguay en dat moet je respecteren.”

Misschien worden Thierry Ambrose en Youssef Challouk, beiden bijna het hele vorige seizoen geblesseerd, nog de belangrijkste versterkingen?

“Youssef zal nog enkele maanden nodig hebben, van zo’n zware kruisbandblessure helemaal herstellen, vraagt tijd. Ik wil hem ook geen enkele druk opleggen, hou hem de komende maanden liever nog wat achter de hand. Thierry Ambrose is een ander verhaal. Die kan heel belangrijk worden. Hij is een type aanvaller wiens toplevel héél hoog ligt, alleen haalt hij dat nog te weinig. En wij moeten hem daarbij helpen. Indien Thierry consistenter kan worden heeft hij het potentieel van een absolute topper. Die consistentie is het verschil tussen een goeie speler en een topper.”

“Ambrose heeft het potentieel van een absolute topper”

Je maakte vorig seizoen vooral indruk als peoplemanager. Staan er in jullie voorbereiding ook teambuildingsactviteiten op het programma?

“Neen, ben ik geen grote voorstander van. Ik geloof veel meer in ‘natuurlijke’ teambuilding. Eerder in leuke spelletjes op training of na een goeie training wat plezier maken en zo. Maar allen samen gaan paintballen of golfen, neen.”

Lens, Cardiff, AZ Alkmaar: het was ook een bewuste keuze om tijdens de voorbereiding een paar zware oefenmatchen in te lassen?

“Ik wilde het zwaarst mogelijke programma. Pas in zulke matchen kan je zien wat er nog schort, welke ontwikkeling de spelers maken. Tegen zwakke tegenstanders krijg je geen antwoorden op je vragen.”

Je ligt nog twee jaar onder contract bij Kortrijk en vorige week verhuisde je hele gezin naar Wevelgem. Je wil hier duidelijk je carrière verder uitbouwen?

“Ik voel me hier in elk geval heel gelukkig. Maar ik wilde heel graag mijn vrouw en kinderen (twee dochters van 16 en 14 jaar en een zoon van 6 jaar, red.) bij mij, ja. Vooral de dochters waren er niet helemaal gerust in, logisch voor tieners. Maar ze toonden zich moedig, zeiden goodbye aan vrienden en vriendinnen en kijken nu uit naar hun nieuw leven. Ik ben heel trots op hen. Ze gaan na de vakantie naar de internationale school in Rijsel, beiden spreken uitstekend Engels. En het zoontje zal Frans leren. En misschien wel Nederlands ook, straks spreekt hij wel vijf talen!” (lacht)

Als je dat mirakelseizoen met Kortrijk kan bevestigen, ben je in België helemaal gelanceerd, niet?

“Wat ik vorig seizoen wilde bereiken, heb ik bereikt. Mijn volgend doel is nu deze club ondanks de bescheiden middelen zo sterk en stabiel mogelijk maken.”