“Moeten er álles aan doen om toch terug te keren naar 1A” versus “Echt wel nu of nooit”: cruciaal voetbalweekend in Zuid-West Vlaanderen

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Twee zenuwoorlogen in Zuid-West-Vlaanderen dit weekend. Indien Zulte Waregem zaterdag zijn eerste barragematch thuis tegen Lommel niet wint, wordt de kans op doorstoten naar de volgende barrages in 1B – woensdag in Lommel de terugwedstrijd – al heel precair. Dreigt voor de Boeren nog een jaar de ‘hel’ van tweede klasse? En als zondag de buren van KV Kortrijk op RWDM verliezen, zakken de Kerels onherroepelijk naar 1B. Aanvoerders Jelle Vossen en João Silva meten de druk.

Jelle, jullie hebben ongetwijfeld uit jullie laatste twee matchen, op Dender 1-4 en thuis tegen Lierse 4-1, vertrouwen geput?

Jelle Vossen: “We voetbalden de twee matchen daarvoor, tegen Deinze en Patro, ook al beter maar toen misten we onze momenten. Als je dan wel acht goals maakt in de volgende twee matchen, waarin we defensief ook steviger waren dan enkele weken of maanden daarvoor, dan geeft dat vertrouwen, ja. Maar we mogen niet vergeten dat Lommel van een heel ander niveau is dan Lierse. Het wordt in elk geval niet gemakkelijk, Lommel is echt een heel goede ploeg.”

Beter dan jullie? En dan Deinze en Patro Eisden, jullie volgende mogelijke tegenstanders als jullie voorbij Lommel geraken?

“In Lommel was die 1-1 best een goede uitslag, die 0-3 thuis was vooral te wijten aan een aantal geblesseerden bij ons. Wij staan nu in elk geval sterker. We zitten echt in een stijgende lijn, ik ben ervan overtuigd dat van ons het beste nog moet komen. Die 4-1 was ook de eerste thuiszege van 2024, hopelijk is die ban nu gebroken.”

Hoe komt het toch dat Essevee, topfavoriet bij de start, nog zo moest knokken voor een plaatsje in de top 6? Kies maar: lag dat aan de druk, aan het gebrek aan ervaring van de jonge ploeg – 14 spelers van de U21 gebruikt –, aan te lang defensieve problemen, aan de vele blessures of aan onderschatting van de concurrentie in 1B?

“Dat zullen wel de juiste redenen zijn. (lacht) Ik vind toch dat de blessures ons het meest parten hebben gespeeld. We hebben geen drie keer na elkaar met dezelfde ploeg kunnen spelen. Seigers, die de leider van de defensie moest worden, heeft maar heel weinig kunnen spelen, Rommens is heel lang out geweest, Demba ook, Vormer ook, ik ook een maand, Gano is alweer een tijdje geblesseerd… Allemaal jongens uit de centrale as met veel ervaring. Het was elke week puzzelen.”

“Ik voel me heel verantwoordelijk voor wat met deze groep gebeurt. Soms zelfs té veel.”” Jelle Vossen

Het gebrek aan ervaring was het tweede grote manco?

“Vooral dan het gebrek aan ervaring om voor een prijs te spelen. Heel weinig jongens maakten dat al mee en dat is echt wel een andere mindset. Bij wijze van spreken waren velen in 1A gewoon aan 4 punten per maand. Als je kampioen wil spelen, moet winnen de standaard zijn, begrijp je?”

Je noemde daarnet Gano: een mogelijke verklaring is misschien ook dat de goalgetter ondanks het gebrek aan scorend vermogen tot half maart gestraft in de B-kern zat? Kon dat nu echt niet eerder opgelost worden?

“Misschien wel. Maar toch sta ik nog steeds achter de beslissing van de club. Er zijn dingen gebeurd die niet konden, Zinho beseft dat intussen ook wel. Het is achteraf ook makkelijk praten. Hadden we kampioen gespeeld, zei iedereen nu het was de beste beslissing van het seizoen.”

Hebben de andere grote namen bij Essevee, en dan heb ik het over Brüls en Vormer, vaak op de bank, in tegenstelling tot Vossen de ploeg niet te weinig meerwaarde gegeven?

“Dat is niet aan mij om daarover te oordelen, maar het is niet omdat ze minder spelen dat ze geen invloed hebben.”

(lees verder onder de foto)

Jelle Vossen wil met Essevee terugkeren naar het hoogste niveau: “Dat is nu mijn grootste wens.”
Jelle Vossen wil met Essevee terugkeren naar het hoogste niveau: “Dat is nu mijn grootste wens.” © KURT DESPLENTER BELGA

Het is toch niet te vatten dat Zulte Waregem met díé financiële mogelijkheden – eigenaar Tony Beeuwsaert zorgde dit seizoen alleen al voor een kapitaalsinjectie van 16 miljoen euro –, met dát stadion in díé omgeving en met zo’n oefencomplex géén eersteklasser is. En pakweg Dender volgend seizoen wel. En misschien ook nog Deinze.

“Dat beseffen we ook allemaal, Zulte Waregem is gewoon een club die in eerste klasse thuishoort. Maar het moet op het veld gebeuren, hé. En dan hebben we thuis veel te veel weggegeven. Hadden we één match van die slechte reeks gewonnen, dan waren we al gepromoveerd. Het is nu aan ons om er álles aan te doen om toch terug te keren. Al heeft elke speler zíjn persoonlijke motivatie, speelt hij misschien eerder voor een nieuw contract of een transfer dan voor het voortbestaan van de club, dat maakt mij niet uit. Als iedereen er maar álles aan doet om het gemeenschappelijke doel te bereiken.”

Aan de aanvoerder zal het duidelijk niet liggen. Vossen knokt áltijd, Vossen scoort bijna áltijd, Vossen is de publiekslieveling die in Dender na de match gewoon met de fans gaat vieren en Vossen, bij Club minder ‘uitgesproken’, is intussen de absolute leider en woordvoerder van de groep. Fanatieker ook dan Ruud Vormer, nochtans veel luider.

“Ruud veel luider? (grijnst) Ach, ik zit hier intussen al vier jaar (sinds januari 2020, red.) en toen Sammy Bossut vertrok was het niet onlogisch dat ik op mijn 35ste die aanvoerdersband overnam. Ik voel me ook wel heel verantwoordelijk voor wat met deze groep gebeurt. (peinzend) Soms zelfs té veel.”

Hoe bedoel je dat?

Bwaahhh… Ik zit wel eens meer in met onze prestaties dan sommige anderen, merk ik. Ik bedoel daarmee dat ik kritischer ben voor mezelf. Ik was áltijd al zo. Bij Genk, bij Club en nu ook. Ik ben ook redelijk honkvast: lang bij Genk, 4,5 jaar bij Club, nu alweer vier jaar bij Zulte Waregem. Ik heb altijd alles gegeven voor mijn club. En nog een hele grote drijfveer voor mij, ook al omdat ik intussen 35 jaar ben, wil ik nog minstens één grote prestatie neerzetten. En dat is promotie naar eerste klasse. Dat zal misschien voor veel mensen maar raar klinken omdat het máár 1B is, maar die ambitie is even groot als toen ik bij Genk en Club Brugge voor de titel speelde. Ik ben hier ook héél graag, voel me zéér geapprecieerd door iedereen…: ik wil iets teruggeven.”

Dit seizoen scoorde je alweer 13 goals en in je hele carrière zat je ook al aan een gemiddelde van ongeveer 1 goal om de 3 matchen, zou…

(Onderbreekt) “Als je dit seizoen bekijkt, zit ik aan een gemiddelde van 1 op de 2 matchen… Over heel mijn carrière gezien zal dat inderdaad meer naar 1 op de 3 gaan. Maar als je naar de speelminuten bij Club kijkt, komen we toch terug bij 1 op 2, hoor.”

… zou, als Essevee de promotie zou mislopen, een of andere eersteklasser de nog steeds vlot scorende spits met nog zoveel goesting nog kunnen gebruiken?

“Ach, ik geloof nooit dat er nog interesse van een eersteklasser kan komen. Ik heb met volle verstand vorig jaar bijgetekend om met Essevee de missie Eerste Klasse te voltooien.”

Je blijft voetballen tot je Essevee hebt teruggebracht in eerste klasse? Mooie titel!

(lacht) “Het mag nu ook geen zeven jaar meer duren, hé. Maar het is inderdaad nog mijn grootste wens. Liefst al komende maand maar ik lig volgend jaar ook nog onder contract, hé. En ik voel op mijn 35ste nog geen enkele slijtage op mijn lichaam, speelde zelfs al matchen met een scheurtje in mijn lies. Én ik heb er nog steeds evenveel plezier in. Een matchke winnen op training, de sfeer op de bus toen we terugreden van Dender, ik kijk er nu al tegenop die momenten ooit te moeten missen. Maar ik wil wel eerst nog twee, drie jaren doorgaan. Zolang ik mij voel zoals nu…”

De állerlaatste kans voor KVK en João Silva

João Silva heeft zich dit seizoen ontpopt tot de vaste aanvoerder van KV Kortrijk. De Portugees leidt achterhoede én het volledige team. Een team onder ongekende druk, het is niet makkelijk om met de tegenvallende resultaten en vooruitzichten om te gaan, beaamt hij zelf. Maar hij houdt de moed erin en blikt met een mes tussen de tanden vooruit op de volgende confrontaties.

“Ik besef nog amper wat er zondag gebeurd is”, opent Silva (25). “Het is de vreemdste wedstrijd die ik al gespeeld heb in mijn carrière. Dat is zeker. De manier waarop we drie doelpunten binnenkregen in het eerste halfuur is gewoon onaanvaardbaar. Het heeft ons wel doen inzien hoe mentaal weerbaar we zijn. Het is vreemd om te zeggen na 1 op 9, maar ik denk dat we mentaal de bovenhand hebben op de concurrentie. Volgens mij zijn de andere ploegen niet in staat om nog terug te komen als ze drie doelpunten achterstaan. Helaas was het net niet genoeg in de afwerking.”

Knop omgedraaid

Het duurde wel even vooraleer de kapitein het verlies kon verwerken: “De avond en de dag nadien was ik er nog niet goed van. Nu is dat gelukkig al wat beter. Bij de teamgenoten lag dat in dezelfde lijn. We hebben wel een goede week achter de rug. Ik ben trots op de manier waarop iedereen de knop heeft kunnen omdraaien. En we geloven er wel degelijk nog in. De situatie is niet zo uitzichtloos als ze lijkt. Iedereen is er rotsvast van overtuigd dat een overwinning moet lukken op RWDM. En dan is het alweer een ander verhaal. We moeten nu gewoon elke wedstrijd winnen en dat is meer dan mogelijk.”

(lees verder onder de foto)

Volgens Silva is coach Freyr Alexandersson nog steeds zeer positief, zoals we hem kennen. “De coach heeft na de match uitgesproken hoe trots hij is op ons als ploeg. Op de manier waarop we 90 minuten lang strijdvaardig bleven. Ik verwacht ook geen grote veranderingen in de tactiek komende zondag. We zijn goed genoeg om ze te verslaan en moeten in onszelf geloven. Dat geeft de coach ons mee. Ik denk wel dat hij deze week op training meer tijd besteedde aan afwerkingsoefeningen. Het ontbrak afgelopen wedstrijden dan ook aan efficiëntie.”

Realistisch blijven

“We moeten natuurlijk ook realistisch blijven”, nuanceert hij. “Iedereen moet beseffen dat het echt wel nu of nooit is. We spelen al heel het seizoen cruciale wedstrijden, maar al heel het seizoen weten we ook dat er nog een herkansing komt. Na zondag is dat niet meer het geval. Om Kortrijk te redden van de degradatie zal er dus elke keer gewonnen moeten worden. Zo simpel is het. Enkel zo maken we nog kans.”

“Onze situatie is niet zo uitzichtloos als ze lijkt” João Silva

De centrale verdediger weigert dan ook om verder te kijken dan de wedstrijd tegen RWDM. “Eerst moeten we gaan winnen in Molenbeek. Dan pas kunnen we beginnen aan Eupen en Charleroi. Het heeft geen zin om ons daar nu al druk over te maken.” Een belangrijke taak van een kapitein is zorgen dat iedereen op dezelfde lijn staat en teamgenoten motiveren. Hij heeft daar naar eigen zeggen niet zoveel moeite mee in deze groep. “De mannen zijn allemaal verstandig en gemotiveerd. Ze werken graag en doen er alles aan om het behoud over de streep te trekken. Daar ben ik zeker van. Ik pep ze natuurlijk wel op wanneer dat nodig is, maar de meesten zijn vanzelf gemotiveerd om alles te winnen wat ons nog rest.” (Jonas De Bosschere)