De transformatie van KVK: van vogel voor de kat tot kandidaat voor de middenmoot? “Huiswerk is tijdig gemaakt”

“We blikken met een goed gevoel terug op de voorbereiding”, zegt CEO Sports Pieter Eeclo. © Kurt
Redactie KW

KV Kortrijk lijkt op een jaar tijd volledig getransformeerd. Exact een jaar geleden schreef iedereen de club nog af. Nu is dat helemaal anders. KVK wordt gezien als een veelbelovende club die de middenmoot mag ambiëren dit seizoen. Een opmerkelijke verandering en daar zijn meerdere redenen voor, ziet ook Pieter Eecloo die als CEO Sports alles van dichtbij meemaakte.

Eerst even terug in de tijd. Naar begin augustus 2023. KVK leek sportief in exact dezelfde situatie te verkeren als nu. De Kerels hadden hun eerste wedstrijd van het seizoen ook verloren tegen de Buffalo’s, met 3-2 in Gent. Toch was er achter de schermen een wereld van verschil. KVK had amper een voorbereiding achter de rug, de kern was verre van volledig en een degelijk transferbeleid was er evenmin. Dat was allemaal te wijten aan de overnamesoap die zich in het tussenseizoen had afgespeeld. Eigenaar Vincent Tan wilde de club van de hand doen. Dat leek te lukken dankzij de gebroeders Kaminski uit de Verenigde Staten. Later bleken de Amerikanen oplichters te zijn en verdwenen ze weer even snel. Daarna leek een overname door het Burnley van Vincent Kompany in de maak, maar dat ging finaal ook niet door. Zo bleef KV Kortrijk, na veel vijven en zessen, opgescheept met de Maleisische Vincent Tan, die de club liever kwijt dan rijk was.

Die rampzalige zomer had de gekende uitkomst. De resultaten bleven uit, coaches Edward Still en Glen De Boeck waren de slachtoffers van dienst en KVK leek een vogel voor de kat. De degradatie lonkte. Tot Freyr Alexandersson in beeld kwam en de ploeg terug op de rails kreeg. Via de Relegation Play-offs slaagde Kortrijk erin om in eerste klasse te blijven. Exact een jaar na het overnamefiasco kon het contrast niet groter zijn: de Kerels hebben een drukke voorbereiding achter de rug en de club heeft al enkele mooie transfers kunnen versieren. Vincent Tan heeft zelfs een kapitaalsverhoging van tien miljoen doorgevoerd. De Veekaa verloor dan wel hun eerste wedstrijd tegen Gent, maar het gevoel is volledig anders.

Turbulent seizoen

Dat KVK mag hopen op een degelijk seizoen ziet ook Pieter Eecloo, de CEO sports van KV Kortrijk. Eecloo kan terugblikken op een van de zwaarste seizoenen uit zijn carrière, zegt hij zelf: “Het was enorm moeilijk, dat mogen we niet vergeten. De zomer was echt heel zwaar. Vanaf januari hebben we ons gelukkig herpakt. We hebben de nodige transfers gedaan en die waren cruciaal voor het behoud.”

“Het meeste hebben we te danken aan de eigenaar en de verhoging van het kapitaal” – CEO Sports Pieter Eeclo

Dit jaar verloopt de zomer helemaal anders. KV Kortrijk is vroeg in gang geschoten met transfers en heeft er een drukke voorbereiding op zitten. “We blikken met een goed gevoel terug op de voorbereiding”, aldus Pieter Eecloo. “Ondanks het feit dat we geen enkele wedstrijd gewonnen hebben, buiten tegen Lauwe, mogen we fier zijn op wat we al hebben neergezet. De resultaten zijn voor mij van ondergeschikt belang in oefenmatchen. Het voornaamste doel was om de nieuwe spelers in te werken en automatismen te creëren.”

Transferbeleid

Bij de transfers van die nieuwe spelers is Eecloo, als eindverantwoordelijke, nauw betrokken. “Deze zomer zijn we op het elan van januari verder gegaan. We hebben op tijd ons huiswerk gemaakt. Mijn rol is om de transfers af te ronden, maar we mogen het werk van technisch directeur Rik Foulon niet vergeten. Hij is onmisbaar in het hele proces. Ook de waarde van onze coach mogen we niet onderschatten. Toen hij hier aankwam was zijn rol eerder adviserend, maar op heden is hij een belangrijke factor in het transferbeleid. Hij heeft zijn visie overgebracht. Maar het meeste hebben we misschien wel te danken aan de eigenaar die onlangs een kapitaalsverhoging doorvoerde.”

Over het komende seizoen wil Pieter Eecloo nog niet te hard van stapel lopen: “We zijn nog altijd een club die nipt het behoud heeft afgedwongen. Dat mogen we niet vergeten. Daarom zou het arrogant zijn om te zeggen dat we dit jaar die degradatiezone gaan ontlopen. Om te beginnen, hopen we op een betere start dan vorig seizoen en dan zien we wel. Het blijft ons eerste doel om in eerste klasse te blijven, maar zekerheid dat dat lukt, hebben we uiteraard niet.”

Cercle Brugge – KV Kortrijk: zondag 4 augustus om 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier