De last dance van Ruud Vormer aan de Gaverbeek: 36-jarige middenvelder stopt bij Essevee na veel pech

Vormer had nog een contract tot juni 2025 bij Essevee, maar besloot nu zijn schoenen aan de haak te hangen. © Hein demeyer
Redactie KW

Zaterdag 29 juni staat de eerste training van Zulte Waregem op het programma, fans zijn welkom. Die moeten niet meer zoeken naar Ruud Vormer. De 36-jarige Nederlander besloot om zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. “Na al die jaren met passie, inzet en voetbalgenot is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, postte hij op zijn Instagramaccount. Wij blikken terug op zijn last dance aan de Gaverbeek.

Terug naar 3 januari 2023: Ruud Vormer komt op huurbasis van het grote Club Brugge om het noodlijdende Zulte Waregem van de degradatie te behoeden. Bij blauw-zwart was de Nederlander op een zijspoor beland. Indien Essevee zich zou redden, lag er een contract klaar voor twee seizoenen langer aan de Gaverbeek. “Ik wil gewoon opnieuw lekker voetballen. Of ik blijf als we degraderen? Nee.”

Sleutelbeenbreuk

Het begon lekker met een doelpunt tegen STVV in de beker en assists tegen KV Mechelen en Anderlecht. Maar na 18 minuten tijdens het duel tegen rechtstreekse concurrent KV Oostende sloeg het noodlot toe. Vormer liep een sleutelbeenbreuk op. Het verdict: een operatie en minstens zes weken niet inzetbaar.

Eind maart volgde het nieuws dat de Nederlandse middenvelder toch nog zou kunnen spelen en kon meestrijden om die degradatie te voorkomen. Op speeldag 31 maakte hij zijn rentree tegen Antwerp. Essevee verloor met 0-2. “Eigenlijk is de breuk nog niet helemaal geheeld, maar ik mocht al spelen van de dokter”, zegt Vormer na afloop. “Risico is er altijd, maar ik heb me niet ingehouden. Het wordt nu wel heel moeilijk om het behoud te verzekeren.” Op bezoek bij Charleroi ging Zulte Waregem in ‘Mazzu-time’ kopje onder: 3-2-verlies.

Laatste kunstje?

Het móést dus gebeuren in de laatste twee wedstrijden. Zes op zes was een must om niet te degraderen. Op het veld van KAS Eupen ontbond Vormer zijn duivels. Met drie assists én een doelpunt kroonde hij zich tot man van de match in de 1-5-overwinning. Hij gaf Essevee dus die laatste levenslijn. Thuis tegen Cercle liep het toch fout af, de degradatie was een feit na een 2-3-nederlaag.

“Na al die jaren met passie en inzet is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven”

Begin juni 2023 kwam Essevee met het nieuws dat Vormer én Vossen aan boord bleven om een snelle terugkeer naar de Jupiler Pro League af te dwingen. Beiden zetten hun handtekening onder een contract voor twee seizoenen. “Essevee had een goed verhaal”, zei Vormer op de eerste training vorig jaar. “We moeten gewoon voor die titel gaan. Ik was naar hier gekomen om in 1A te blijven, maar mede door mijn schouderblessure is het niet zo gelopen. Ik wil de mensen hier nog wat teruggeven.”

Operatie Promotie

Operatie Promotie was dus een feit. Vormer begon aan het seizoen als basisspeler, maar nieuwbakken coach Euvrard haalde hem in september prompt naar de kant bij de rust in het duel op bezoek bij Jong Genk.

“Ik kijk niet naar namen”, zei Vincent Euvrard. Was dat al een teken aan de wand? De week nadien stond Vormer weer in de basis. Tot het fout liep op bezoek bij RSCA Futures. De routinier werd vervangen tijdens de 2-5-pandoering en dat was niet naar zijn zin, getuige het gesticuleren. Voor de volgende wedstrijd stond hij niet op het wedstrijdblad. Maar Ruud Vormer knokte terug en heroverde zijn plaatsje op het middenveld. Of werd hij gewoon gespaard voor het bekerduel tegen zijn ex-ploeg Club Brugge? Dat kan ook… Toch genoot hij van zijn terugkeer naar het oude nest. “Die 4-0 is klote, maar Skoffie (Skov Olsen, red.) schiet ze gewoon goed binnen”, is zijn analyse.

Knieblessure

In januari kende Vormer nog maar eens pech. Na 12 minuutjes moest hij de strijd staken in de thuispartij tegen Jong Genk: een maand buiten strijd door een blessure aan de knie. Na die revalidatie kwam de Nederlander weer in het team. Tijdens de laatste twee speeldagen verkaste hij naar de bank, de tandem Nnadi-Diop genoot de voorkeur.

Vormer had nog een contract tot juni 2025 bij Essevee, maar besloot nu zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. “Na al die jaren met passie, inzet en voetbalgenot is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, postte hij op zijn Instagramaccount. “Vanaf dat ik kon lopen, was het met de bal. Het was mijn grote droom om profvoetballer te worden. Ik ben 36 jaar en had nooit gedacht zo’n geweldige carrière te maken. Van mijn debuut in de Champions League, over het Nederlandse elftal tot de Gouden Schoen.” (Jochen Coorevits)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier