Familie Cool-Defrancq neemt afscheid van Winkel Sport: “Zondag is familie-avond, maar voetbal is er het gespreksonderwerp”

Geert en Rina Cool-Defrancq centraal tussen hun kinderen en kleinkinderen. © gf
Wouter Vander Stricht

Geert Cool zette ruim drie decennia de schouders onder Winkel Sport, bracht de club tot in eerste nationale, maar neemt afscheid. Zaterdagavond 4 mei is er tegen KVK Tienen de laatste thuiswedstrijd waarop wel wat oude bekenden verwacht worden. Niet enkel voor Geert en zijn echtgenote Rina is dit het einde van het hoofdstuk, ook voor de kinderen die mee gezogen werden in de passie van hun vader.

Geert en Rina zijn de ouders van Katja (50), Carl Cool (47) en Jelle (41). Beide zonen voetbalden, maar enkel Carl speelde ook bij Winkel Sport. “Van E. Hooglede was ik via SK Roeselare bij Club Roeselare, toen nog een derdenationaler, beland. Ik stapte over naar Winkel Sport, onder Luc Messelis in eerste provincaile. Eerlijk gezegd bengelde ik wat tussen de eerste ploegen en de reserven. Mijn verblijf zou er ook beperkt blijven tot een jaar, nadien trok ik opnieuw naar Hooglede.” Nadat Carl de schoenen aan de haak hing, legde hij zich volledig toe op het fietsen. “Ik heb dat voetbal eigenlijk volledig los gelaten”, zegt hij. Carl werkt, net als quasi de rest van de familie ook in het bedrijf NV Defrancq. “Zondagavond bij ons is er de traditie dat we allemaal gaan eten bij onze ouders thuis. Dan zijn we er in principe allemaal, de kinderen en de kleinkinderen. Maar er is eigenlijk maar één gespreksonderwerp: voetbal. Pa babbelt dan over de match van Winkel, Jelle over die van Hooglede en als een dood moment is kunnen we het over Club Brugge hebben, we zijn ook allemaal Club-fans.”

“Carl en ik speelden in de eerste ploeg van Hooglede, maar onze pa ging naar ‘zijn’ Winkel Sport kijken” – zoon Jelle

Carl heeft geen ambitie om nog iets in het voetbal te doen, broer Jelle is sportief verantwoordelijke bij tweedeprovincialer E. Hooglede, de club waar hij ook altijd gespeeld heeft en zijn hart aan verpand heeft. “Ik heb 30 jaar bij Hooglede gespeeld, van mijn zesde tot mijn 36ste. En vervolgens ben ik meteen in het bestuur gestapt. Ons bedrijf is ook al ruim 20 jaar hoofdsponsor van de club. Met Winkel Sport had ik minder affiniteit, ik kon ook weinig gaan kijken. We moesten zelf altijd spelen.” Jelle en Carl speelden ook nog een poosje samen voor het eerste elftal van Hooglede. “Maar pa, die ging naar Winkel kijken hé. Veel wedstrijden van ons heeft hij niet gezien. En op zondagavond konden we aan zijn lichaamstaal al merken of Winkel had gewonnen of verloren”, lacht Jelle.

Volgend jaar trekt ook Jarne Derie (22) naar Hooglede. De zoon van Filip Derie en Katja Cool komt over van KFC Meulebeke, maar maakte ook enkele jaren deel uit van de A-kern van Winkel Sport. Filip Derie volgde zijn schoonpa naar Winkel Sport en maakt er jarenlang deel uit van het bestuur. “Maar daar komt nu een einde aan. Met het bedrijf trekken we nu als sponsor naar SK Roeselare. Heel onze menage, ook dochter Jana (25), werkt ondertussen bij Defrancq. Omdat Jarne naar Hooglede trekt, zullen wij nonkel Jelle wat ondersteunen bij de club van zijn hart. We hebben ons altijd geamuseerd in Winkel Sport. Het is een familiale club, net als Hooglede overigens.” Voor de laatste thuismatch moeten Katja en Filip wel verstek geven. “We zitten nu nog op Ibiza”, klonk het vrijdagavond. “En zaterdag is er de broekverbranding, het vrijgezellenfeest van onze dochter die gaat trouwen.”

Zaterdag 4 mei om 20 uur: Winkel Sport – KVK Tienen (gratis toegang).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier