Tijd voor het hoofdgerecht van een fantastisch mooie sportzomer

Alexander Doom is een van de speerpunten van de olympische delegatie. © ERIC LALMAND BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Het EK was de amuse gueule en de Tour de France het gesmaakte voorgerecht. Maar vanaf vandaag krijgen we drie weken lang het hoofdgerecht van een fantastisch mooie sportzomer geserveerd. Straks starten in Parijs eindelijk de 33ste Olympische Spelen. En met maar liefst 26 West-Vlamingen in de Belgische delegatie zal er ook een stevig mondje West-Vlaams gesproken worden in het olympisch dorp. 26, dat zijn er nog eens vijf meer dan in Tokio.

Onze provinciegenoten zullen ook méér dan een bijrol spelen in de lichtstad, zoveel is zeker. De Belgian Cats – we blijven het herhalen: meer dan de helft (!) van de twaalfkoppige selectie bestaat uit West-Vlaamse dames – dromen van goud, Alexander Doom liep nooit beter op de 400 meter, Emma Plasschaert wil revanche voor de nipt gemiste medaille in Tokio, Oshin Derieuw wil verrassen in de boksring en Arthur De Sloover wil de olympische titel van de Red Lions met glans verdedigen… Aan kansen op eremetaal geen gebrek. Het zou ons dan ook niet verbazen mochten we de komende weken meer dan eens een West-Vlaams feestje mogen bouwen.

Onze provinciegenoten zullen in de lichtstad méér dan een bijrol spelen

Een individuele West-Vlaamse medaille was er drie jaar geleden niet. Enkel Arthur De Sloover pakte toen eremetaal met de Red Lions, maar dit keer zal het anders zijn. Dit keer zal De Sloover niet de enige West-Vlaming zijn die met olympisch eremetaal terug naar huis zal keren. Daar durven we onze hand voor in het (olympische) vuur steken. En dan wordt West-Vlaanderen zot. Want stel je voor: een succesvolle olympiër vieren op het Olympic Festival, in eigen provincie, in Middelkerke. Wat voor taferelen zou dat geven?

Naast al dat olympisch geweld zou je nog bijna vergeten dat ook de Jupiler Pro League, jaargang 2024-2025 vanavond zijn startschot kent. Dit weekend beginnen titelverdediger Club Brugge, Europa-ganger Cercle Brugge en KV Kortrijk aan een nieuw voetbalseizoen. Elk met andere ambities.

Maar laat ons eerlijk zijn: momenteel is dat allemaal bijzaak. De komende drie weken draait het namelijk toch vooral om wat er 300 kilometer verderop in de Franse hoofdstad allemaal gebeurt. Wij staan alvast als één man/vrouw/x achter Koen, Helena, Alexander, Philip, Michael, Rani, Nicky, Lindsay, Kyara, Becky, Billie, Emma, Elise, Julie, Nastja, Oshin, Arthur, Tibo, Niels, Glen, Justine, Julie, Margot, Emma, Isaura en Yannick. Maak ons preus!