Welke kansen krijgen (en grijpen) onze streekrijders in de Ypres Rally?

Gilles Pyck maakte in de Rally van de Monteberg al kennis met de VW Polo Rally2. © David Mares
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Nu de Ypres Rally niet langer een internationaal kampioenschap over de vloer krijgt, stijgen de kansen voor de Belgen en bijgevolg ook de West-Vlamingen om zich in de kijker te rijden. Heel wat streekrijders vertrekken met ambities voor klassewinst, terwijl er ook een resem kanshebbers voor de algemene top tien zijn.

RC1

De strijd in RC1 lijkt voorlopig vooral een aangelegenheid voor Mitsubishi-rijders te worden, met favoriet Steve Bécaert en Frederik Lerminez als blikvangers.

RC2

De meeste aandacht gaat nog steeds naar de Rally2-wagens in categorie RC2. Van West-Vlaamse zijde was het daar in een recent verleden vooral rekenen op Bernd Casier en Davy Vanneste, maar er lijkt intussen een wissel van de macht te komen met een nieuwe generatie aan de gang. De meeste ogen zullen misschien wel gericht zijn op thuisrijder Bjorn Syx (Citroën C3), die met zijn zege in de Rally van Monteberg toonde net op tijd klaar te zijn. De Dikkebusnaar vertrekt met een top vijf in het achterhoofd. Davy Vanneste wist die ambitie al eens in te vullen. De Menenaar beschikt dit seizoen over een Hyundai i20 van bij BMA en hoopt om in de Rally van Wervik nog het goede gevoel te pakken te krijgen.

De VW Polo van SXM Competition waarmee Vanneste vorig jaar reed, is dit keer in handen van Gilles Pyck. De Poperingenaar was vorig jaar al goed voor een achtste plek en mag ondanks wat gebrek aan ritme opnieuw een plek in de top tien ambiëren. Hetzelfde geldt voor Bernd Casier. De Bellegemnaar zoekt de laatste jaren vooral buitenlandse rally’s op, maar Ieper wil de Fiesta-rijder niet graag missen.

Kurt Boone kende tot dusver een pechvol seizoen met zijn Ford Fiesta Rally2.
Kurt Boone kende tot dusver een pechvol seizoen met zijn Ford Fiesta Rally2. © David Mares

Nog in het Ford-kamp vinden we Moorsledenaar Bert Coene en Pollinkhovenaar Kurt Boone terug. Beiden hadden tot dusver nog niet het seizoen waarop ze hadden gehoopt, maar een goed resultaat in Ieper kan veel goedmaken. Het West-Vlaamse veld in Rally2 wordt vervolledigd door Etienne Verbeke en Philip Barbier, die allebei een Skoda Fabia huren bij het team van SXM. Voor Verbeke wordt het al zijn derde opeenvolgende gelegenheidsdeelname met een Rally2. De ervaren Barbier maakt dan weer zijn Rally2-debuut. Bij de corijders makenKris D’alleine en Jasper Vermeulen, navigatoren van respectievelijk Niels Reynvoet (Citroën C3) en Vincent Verschueren (Citroën C3) kans op een hoge eindnotering.

RC3

De strijd tussen de Rally3-wagens in RC3 lijkt uit te draaien op een puur West-Vlaams onderonsje. Opmerkelijk is de terugkeer van Dominique Bruyneel (Ford Fiesta), die na twaalf jaar nog eens aan de start staat in Ieper. Samen met Bart Sobry (Ford Fiesta) vormt hij de ideale referentie voor Rally3-nieuwkomers Frederic Berville (Ford Fiesta) en Xavier Dekeyser (Renault Clio), die in de Rally van de Monteberg al een mooi duel uitvochten.

De strijd tussen de Rally3- wagens in RC3 lijkt uit te draaien op een West-Vlaams onderonsje

RC4

RC4 wordt bijna uitsluitend het strijdtoneel voor de Peugeots 208 en Opel Corsa’s uit de Stellantis Cup. Stadenaar Jonas Dewilde, leider in het Junior BRC, behoort er samen met Ieper-debutant Lander Depotter tot de favorieten. Komenaar Maxim Decock zal zich in eigen streek ook willen tonen, net als Manuel Merlevede en Stijn Sonneville. Thijs Meirlevede wordt met zijn minder recente Ford Fiesta R2T de vreemde eend in de bijt, maar de Lokernaar zal zeker niet onopgemerkt blijven.

RC5

Geen Renault Clio Trophy aan de start in Ieper, dus ook amper Rally5-wagens te bespeuren. Voormalig Trophy-kampioen Benoit Verlinde (Renault Clio) lijkt er met de beste papieren te vertrekken.

GT

Met onder anderen Patrick Snijers, Kris Princen en Timothy Van Parijs aan de start lijkt een West-Vlaamse zege in GT niet meteen voor de hand te liggen. Het zijn in elk geval uitstekende referenties voor Pieterjanmichiel Cracco, die zijn Porsche 991 GT3 steeds beter onder de knie krijgt. Het is ook uitkijken naar Melissa Debackere die haar ontdekkingstocht met een Porsche 997 GT3 verderzet.

NAT 1 – NAT 2 – NAT3

In de nationale categorieën vertrekken Thierry Cokelaere (BMW M1) en Damon Noyelle (Subaru Impreza) als favorieten in NAT1, terwijl Michaël Pittelioen (BMW Compact) de te kloppen man in NAT2 lijkt te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier