Stéphane Lefebvre leider na eerste wedstrijddag in Ypres Rally

Zaterdag staan nog tien proeven op het programma, goed voor nog 133 km tegen de klok. © DM
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Stéphane Lefebvre heeft na de acht vrijdagproeven de leiding genomen in de Ardeca Ypres Rally. De Fransman heeft in zijn Hyundai i20 Rally2 7.7” bonus op Maxime Potty (Toyota Yaris Rally2). Bjorn Syx (Citroën C3 Rally2) is de eerste streekrijder op de zesde plaats.

Stéphane Lefebvre had weinig tijd nodig om opnieuw het vertrouwen te vinden na zijn koprol op de shakedown donderdagavond. De voormalige Belgische kampioen zette meteen de eerste drie besttijden op rij neer en keerde na de eerste ronde terug naar Ieper met 5.5” voorsprong op Niels Reynvoet (Citroën C3 Rally2). In de tweede ronde kampte Lefebvre met een Hyundai die moeilijk instuurde, waardoor hij de besttijden aan Maxime Potty (Toyota Yaris Rally2) en Jos Verstappen (Skoda Fabia Rally2) moest laten. Het leverde Potty de tweede plaats op na het wegvallen van BK-leider Reynvoet, die de ophanging brak na het raken van een muurtje in Vleteren. De Toyota-rijder volgt na acht proeven op 7.7” van leider Lefebvre.

Daarachter lieten streekrijders Gilles Pyck (VW Polo Rally2) en Bjorn Syx (Citroën C3 Rally2) zich opmerken door achtereenvolgens elk even de derde plek in te pikken, maar in de slotproeven vielen ze allebei terug. Cédric Cherain (Hyundai i20 Rally2) heeft voorlopig de derde plek in handen, maar volgt wel al op 23” van Lefebvre. Freddy Loix (Toyota Yaris Rally2) bezet de vierde plek op 30” voor Vincent Verschueren (Citroën C3 Rally2) en zijn Izegemse corijder Jasper Vermeulen, die 33” achterstand tellen. Bjorn Syx is voorlopig zesde en net sneller dan Bernd Casier (Skoda Fabia Rally2) in een West-Vlaamse onderonsje, waarin we voor de laatste proef Davy Vanneste (Hyundai i20 Rally2) zagen wegvallen.

In de GT-categorie is de leiding in handen van Kris Princen (Porsche 991 GT3), nadat eerste leider Patrick Snijers (Porsche 997 GT3) af te rekenen kreeg met een kapotte motor. Pieter-Jan Maeyaert (BMW M3) leidt bij de Historics met 13” voorsprong op Paul Lietaer (Opel Ascona 400). Hun Britse uitdager Chris Ingram maakte het hen knap lastig, maar de M3-rijder kende mechanische problemen op de laatste proef. Pierre-Manuel Brasseur (Opel Corsa Rally4) staat op kop in de Stellantis Cup en het Junior BRC voor Maxim Decock (Opel Corsa Rally4) en Lander Depotter (Opel Corsa Rally4).

Zaterdag staan nog tien proeven op het programma, goed voor nog 133 km tegen de klok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier