“Ieper is een overlevingsrally”: Melissa Debackere na acht jaar terug in het Belgisch kampioenschap

Melissa Debackere: “Ieper is een overlevingsrally.” (foto DM) © Mares David
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

Na een afwezigheid van acht jaar staat Melissa Debackere opnieuw aan de start in Ieper. Meer zelfs, de Wervikse pilote kan het Belgisch kampioenschap afwerken aan het stuur van een Porsche 997 GT3.

“Ik ken Laurent Vanneste van Renties al jaren, niet alleen van de rallysport, maar ook privé”, vertelt Melissa. “Hij had terloops al eens laten vallen dat we eens iets samen moesten doen maar echte concrete plannen hadden we nog nooit gemaakt. Toen ik vorig jaar nog op zoek was naar een budget om de 6 Uren van Kortrijk te rijden, heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik langs gegaan bij Laurent Vanneste. Ik wilde graag een Skoda Fabia Evo2 huren en al snel kwamen we tot een akkoord. Maar Laurent merkte ook op dat hij nog een Porsche 997 GT3 had staan en dat het leuk zou zijn om iets met die wagen te doen. Begin dit jaar bespreken we het project van de Porsche. De wagen had een grondige revisie nodig en door een te late levering van wisselstukken zijn we pas in de Monteberg kunnen van start gaan. We reden er één klassementsproef en toen brak er iets in de versnellingsbak. Door opnieuw een gebrek aan wisselstukken moesten we zowel de TAC Rally als de Rallye de Wallonie aan ons laten voorbijgaan zodat we pas in Ieper opnieuw aan de start zullen staan.”

Moeilijk te besturen

Ondanks het feit dat ik nog maar weinig kilometers met de Porsche 997 GT3 reed – de ORC Rally won ik wel, maar dat was aan het stuur van een Skoda Fabia Evo2 – kan ik nu al zeggen dat het een zeer leuke wagen is, maar zeer moeilijk te besturen. Het zal zeker nog wat tijd vragen om de handleiding van de Porsche door te nemen. Gelukkig kunnen we in Wervik de wagen beter leren kennen voor de grote afspraak van het jaar in Ieper.”

Overlevingsrally

“Mijn ambitie voor Ieper? Ik moet eerlijk bekennen dat ik het zelf niet weet”, vervolgt Melissa. “Mijn beste resultaat tot op heden was een zevende plaats in 2013, maar zo’n uitslag gaan we dit jaar zeker niet evenaren of verbeteren. Ik noem Ieper een overlevingsrally want het parcours is lang en lastig. Het is wel leuk dat er heel wat Porsches aan de start zullen staan zodat de onderlinge strijd elkaar naar een hoger niveau zal tillen. We stellen wel vast dat wij de enige zijn die nog met een 3,6 liter motor rijden zodat we toch enkele pk’s tekort komen tegenover de concurrentie. Mijn doelstelling is dan ook om enkele mooie tijden te realiseren en nog punten te pakken voor de Belgische titel bij de GT’s.” (FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier