Nieuw skatepark met dank aan skaters Natan, Tim en Flobert: “Resultaat mag er zeker zijn”

De skaters zijn heel blij met de nieuwe infrastructuur. Zo bleek alvast op de opening ervan. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Dankzij de inzet van drie gedreven vrienden, Natan Ranson, Tim Vander Cruyssen en Flobert Engels, hebben Zwevegemse skaters eindelijk een gloednieuw skatepark. “In 2016 maakten skaters al een verslag om de dringende behoefte te benadrukken. Voor hen was het van belang betrokken te zijn bij het ontwerp van het skatepark. Dat deden we dan ook”, zegt jeugdschepen Isabelle Degezelle (CD&V).

Het vorige skatepark werd in 2009 in de schaduw van Jeugdcentrum De Brug aangelegd. Tim Vander Cruyssen: “Het vorige skatepark was verouderd. Het was heel moeilijk voor jonge skaters en de betonconstructie brokkelde af. Een nieuw park aanleggen bleek de beste optie.”

Er werd gekozen voor een gegoten betonpark waar skaters van verschillende niveaus hun gading kunnen vinden. “De oppervlakte van ongeveer 550 m² bleef behouden, waar mogelijk met behoud van de bestaande ondergrond. De lokale gebruikers zijn vooral streetskaters, wat dus een skatepark vereist met elementen zoals kleine niveauverschillen, schuine vlakken, leuningen en lage muurtjes”, zegt Degezelle.

Een geheel

In de centrale zone van het park is er voldoende ruimte om vrij te bewegen. Op die manier kan men meer flow in het park creëren en is er eveneens meer inkijk vanuit het jeugdhuis.

Het skatepark moest een geheel vormen met de rest van de omgeving van het jeugdcentrum. “Aanplantingen, plantenbakken of straatelementen zijn een meerwaarde als originele en uitdagende hindernis voor de meer ervaren skaters en kunnen zorgen voor een unieke uitstraling binnen de skate community.”

Crowdfunding

Dankzij 72.700 euro subsidies voor jeugdvriendelijke buurten van Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle, 50.000 euro van het gemeentebestuur en nog eens 10.000 euro door crowdfunding door de jongeren zelf, kon men aan de slag.

“Het resultaat mag er zijn: een modern en uitdagend skatepark waar beginners én ervaren skaters zich kunnen uitleven. Ik ben ervan overtuigd dat het een ontmoetingsplaats zal worden voor skaters van alle niveaus én voor de buurt”, besluit Degezelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier