De EK-gekte barst los, of toch zeker bij Guy Matthys uit De Haan: “ik zie ons nog de finale halen”

Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De woning van Guy Matthys (55) uit De Haan straalt zwart, geel en rood uit. Hij gelooft dan ook volop in de overwinning van de Belgen vanavond. “Het wordt drie tegen een!”

Makkelijk raden welke auto in de straat van Guy is: net als zijn woonkamer en voorgevel kleurt die volledig zwart, geel en rood. “Eigenlijk ben ik Anderlecht-supporter, maar om de paar jaar hangt mijn huizeke vol tricolore vlaggetjes. Hónderden heb ik er zo”, aldus Guy.

Voetbalmicrobe

Hij kreeg de voetbalmicrobe mee van thuis. “Mijn pa was daar ook nogal fanatiek in. Nu, het is wel waar dat het EK bij ons nog niet zo hard leeft. Er is er dan ook maar ene zo zot als gij, zei mijn vriendin gisteren nog (lacht). Hier leeft het dus wél.”

De match tegen Slowakije was teleurstellend, maar toch gelooft hij nog volop in de Rode Duivels. “Ze hebben in ’t begin nochtans een paar goeie kansen gehad: na vijf minuten hadden we al 2-0 kunnen voorstaan. Maar in de zevende minuut hadden we dat doelpunt tegen en was het om zeep. Ik heb geroepen voor heel ’t café”, lacht Guy.

Finale is mogelijk

Desondanks geft hij de moed niet op. “Voor één slecht jaar breekt de boer zijn schuur niet af, zegt het spreekwoord. ’t Is nog al gebeurd dat we het er in de groepsfase slecht van afbrachten en dan toch nog ver geraakt zijn.”

Vanavond is hij er alvast van overtuigd dat we zullen winnen. “Mijn pronostiek voor vanavond? 3-1 voor de Belgen. Lukaku, De Bruyne en Doku. Ik zie ze op dit EK zelfs nog de finale spelen, ja. Hoe ontzettend graag zou ik dat nog eens willen meemaken in mijn leven… Al is de kans groot dat ik dan helemààl zot word”, grijnst Guy.

Na de nederlaag tegen Slovakije stond hij er evenwel wat alleen voor. “Steek je vlaggetjes maar in brand, zeiden de buren. Dat zijn geen echte supporters hé. Neen, onze Rode Duivels zijn toppers, alleen jammer dat Courtois er dit EK niet bij is. Maar hoe dan ook: ik zal morgen wel weer mijn stem kwijt zijn…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier