Stefaan Baert eert Emiel Pauwels op diens Memorial : “Veel bewondering voor Mieltje”

Stefaan Baert nabij de nieuwe atletiekpiste in Sport Vlaanderen in Brugge neemt deel aan Emiel Pauwels zijn Memorial in Beernem, op zaterdag 8 juni. (foto ACR)
Redactie KW

Emiel ‘Mieltje’ Pauwels overleed in januari 2014 en sindsdien organiseert zijn club Olympic Brugge elk jaar een Memorial. Dit jaar verhuist de atletiekmeeting op zaterdag 8 juni naar Beernem, omdat er in Brugge gewerkt wordt aan de vernieuwde piste in Sport Vlaanderen. Voor Stefaan Baert wordt het een bijzondere editie, want hij had een nauwe band met de legendarische atleet.

De Memorial Mieltje Pauwels staat op de atletiekpiste in sportpark Drogenbrood in Beernem open voor kadetten tot en met masters. De inkom voor het publiek is gratis. Stefaan Baert, atleet bij ABAV in Brugge, schreef zich bij de eersten in voor de Memorial, en daarvoor heeft hij een goede reden.

“Het is tien jaar geleden dat Mieltje overleed en 25 jaar terug liep hij de wedstrijd Damme-Brugge-Damme, zij het de tien kilometer. Hij werd eerste in de categorie 80+ en de trofee die hij toen kreeg gaf hij aan mij. Dat is iets wat ik koester en hopelijk ook tot mijn tachtigste. Ik herinner mij Mieltje ook nog als een speerwerper. We zagen elkaar wekelijks in Julien Saelens. Ik had veel bewondering voor wat hij op zijn leeftijd kon en deed. Twee uur voor zijn overlijden heb ik nog bij hem thuis afscheid kunnen nemen.”

“Twee uur voor zijn dood heb ik bij hem thuis nog afscheid kunnen nemen”

Monument

Emiel Pauwels, een monument bij Olympic Brugge en in het Brugse atletiekleven, was tien jaar geleden de oudste en strafste atleet van het land en veroverde de harten van heel Vlaanderen toen hij als 90-plusser Europees kampioen indoor werd op de 60 meter sprint in zijn leeftijdscategorie, waardoor hij naar het wereldkampioenschap in Brazilië mocht. Mieltje had een ijzeren fysiek, maar toen er kanker vastgesteld werd, wou hij op zijn 95ste niet aan een lange lijdensweg beginnen en koos hij voor euthanasie.

De 100 meter, 400 meter, 1.500 meter, hoogspringen, kogelstoten, discus- en speerwerpen waren enkele favoriete nummers van de legendarische Emiel. Hij behaalde als master door de jaren heen veel medailles in die disciplines. “Doordat hij zolang bezig bleef, was dat voor mij een motivatie om verder te doen”, aldus Stefaan Baert, die in het Brugse maatwerkbedrijf ODAS werkt en supporter van Cercle Brugge is.

Goed opvolgen

Hij begon zo’n dertig jaar geleden met atletiek. Hij sloot zich aan bij Sodibrug en twee jaar nadien bij ABAV. Meer en meer verkiest hij de langere afstanden.

“Met ouder te worden – ik ben nu 47 – gaat het richting de halve en hele marathon. Vorig jaar deed ik mee in Brugge en finishte in 2 u. 49. Ik heb toen alles goed voorbereid. Ik noteerde alles, van hoe ik te werk ging. En alle puzzelstukjes pasten mooi in elkaar.”

“Ik ben dat steeds vaker gaan doen, dat goed opvolgen. Als ik de ene week twintig kilometer doe, doe ik de week erna enkele keren 1.000 meter met daarna eens 300 meter. Ik wissel af, waardoor ik niet verzuur of overbelast geraak. Er is natuurlijk mijn ervaring van al die jaren, en ik volg de raad en de suggesties die ik van de atleten en trainers bij ABAV meekrijg. Tussendoor doe ik kleinere afstanden, voor de snelheid, en dan vooral de 10.000 meter. In Beernem loop ik tijdens de Memorial de 5.000 meter. Ik hoop op een chrono van 17, 18 minuten.”

Marathon Brugge

Stefaan heeft mooie persoonlijke besttijden staan. Tijdens de Shoppingloop In Oostkamp liep hij in 2019 op een perfect vlak parcours de tien kilometer in 34’10”, met een passage op de vijf kilometer in 16’55”. “Mijn beste chrono op de vijf kilometer op de piste liep ik in Ninove in 1998, met 17’12”. In Deinzewerd ik in 2019 winnaar op het provinciaal kampioenschap op diezelfde afstand in 17’37”, en tweede van Vlaanderen in de categorie +40.”

Na de Memorial in Beernem richt Stefaan zijn pijlen op de marathon van Brugge, waarvoor al 3.500 lopers zijn ingeschreven. Daar wil hij op zondag 6 oktober een nieuw persoonlijk record lopen. “En het jaar erop wil ik in Berlijn meedoen. Dat moet een hoogtepunt worden. Het is er naar het schijnt redelijk vlak. Ik wil daar na 42,195 kilometer in 2 u. 40 aankomen.” (Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier