Manon De Marez uit Roeselare pakt nationaal brons op de 400 meter: “Ik doe er nog een seizoen bij”

Manon De Marez in actie. © GD
Redactie KW

Onlangs werd in het Koning Boudewijnstadion het BK atletiek afgewerkt. Het was een hoogstaand kampioenschap waarbij veel West-Vlaamse atleten goed scoorden. Manon De Marez (27) was een van de grote uitblinkers. Nadat ze eerder dit seizoen al de Vlaamse titel pakte, greep ze nu ook nationaal brons op de 400 meter. Met een chrono van 53”77 liep ze bovendien een schitterend nieuw persoonlijk record.

Manon De Marez is al jarenlang actief bij AV Roeselare en vooral op de 400 meter deed ze het steeds behoorlijk goed. Met chrono’s rond de 57 seconden behoorde ze tot de West-Vlaamse top, maar nationaal stelden die tijden niet heel veel voor. Iedereen wist dat ze het potentieel had om nog sneller te lopen, maar haar voltijdse job als apotheker slorpte ook heel veel van haar tijd en energie op. Ze overwoog zelfs om de spikes op te bergen en te stoppen met atletiek.

“Ik speel inderdaad al een aantal jaar met dat idee. Samen met mijn man, Koen Bellemans, die ook mijn coach is, kijken we elk jaar of we er nog een jaartje bij zullen doen. Bij aanvang van het huidige seizoen waren we het erover eens dat het misschien wel tijd was om mijn carrière af te ronden.”

Enorme evolutie

Niemand had echter verwacht dat ze dit seizoen zo’n grote sprong voorwaarts ging zetten. “Plots loop ik nu tijden die ik nooit voor mogelijk achtte. Op het Vlaams kampioenschap klokte ik 54”02, en na de reeksen op het BK wist ik dat een duik onder de 54 seconden erin zat.”

In de finale van de 400 meter deed ze het dan ook effectief, ze liep naar 53”77 en die knaltijd was eveneens goed voor brons. “Ik ben heel blij dat ik net op het BK onder die 54 seconden duik. De tijd schenkt me heel veel voldoening, maar toch vind ik die bronzen medaille nog net iets belangrijker. Het was een enorm sterk deelnemersveld en dat maakt het allemaal nog zoveel mooier. Een topper als Camille Laus was niet eens zo ver voor mij. Dat is een beetje onwezenlijk.”

Bijzonder podiummoment

Het feit dat De Marez samen met Helena Ponette, de winnares, op het podium mocht, was ook bijzonder. Ze behoren namelijk beiden tot dezelfde trainingsgroep. “Helena heeft echt iets losgemaakt in onze groep. Haar prestaties hebben er bij mij ook voor gezorgd dat mijn motivatie werd aangescherpt. Daarnaast heb ik nu eindelijk ook de balans gevonden tussen mijn job en atletiek. Door het niveau dat ik nu haal, zou het jammer zijn om er na dit seizoen mee op te houden. Vandaar dat ik samen met mijn man al beslist heb om er nog een seizoen bij te doen.” (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier