Zwaantjes Roller Club maakt zich op voor EK Inline Skating: “Het is echt fenomenaal wat ze nu op skeelers kunnen brengen”

Voorzitter Marc Decraemer (links) met de meeste leden van het bestuur van Zwaantjes Roller Club maken zich op voor een nieuw EK in Zandvoorde. © ACR
Redactie KW

Er zijn deze maand twee grote evenementen voor de Zwaantjes Roller Club in Zandvoorde (ZRC): dit weekend de 56ste editie van de Flanders Grand Prix inline-speedskating en een week later, van 18 tot 25 juli, het Europees kampioenschap. “Het is niet ons eerste EK. We zijn in 1979 gestart met een EK en zijn stap voor stap gegroeid. We weten als organisator wat er op ons afkomt.”

Op donderdag 18 juli staat in en rond de Mundialpiste in Zandvoorde de openingsceremonie van het EK gepland met een optreden van Edje Ska en de Pilchards. Vanaf vrijdag 19 tot en met zondag 21 juli vinden de wedstrijden op de piste plaats. Dinsdag 23 en woensdag 24 juli is er het EK op de weg aan de Egellaan-Zwanenlaan. De afsluiter is de marathon op donderdag 25 juli in het centrum van Oostende, met aankomst in de Alfons Pieterslaan, ter hoogte van het stadhuis.

“Ik zou als vereniging nooit een EK of WK organiseren als de ervaring er niet is”, opent Marc Decraemer, voorzitter van de Zwaantjes Roller Club. “Het gaat om een budget van ongeveer 270.000 euro. We krijgen dat rond. Hopelijk zal de bar goed draaien en zijn de weergoden ons gunstig gezind.”

Het bestuur en de circa 130 vrijwilligers zijn er alvast klaar voor. Ook voor de Flanders Grand Prix die vrijdag 12 juli is gestart. “Het is de eerste keer dat er zoveel atleten zijn: meer dan 700 inschrijvingen uit 26 landen. Het EK telt de week nadien minder deelnemers. Het gaat om selecties van landen, met zo’n 300 rijders uit ongeveer 16 verschillende landen.”

Thuisrijd(st)ers

Sportieve hoogvliegers zijn Italië en Frankrijk en op de kortere afstanden Spanje en Tsjechië. In de categorie Jeugd is er op het EK geen vertegenwoordiging van ZRC. Bij de junioren komt Lyssa Vansteenkiste als thuisrijdster in actie. Bij de seniores is het uitkijken naar de prestaties van onder anderen wereldkampioen Bart Swings en Jason Suttels, die zijn Europese titel verdedigt op de marathon. Voor de Zwaantjes rijdt Indra Médard. Zijn grote doel is om op 50 meter van zijn deur een medaille te behalen. Verder is het uitkijken naar de prestaties van Brecht Lippens en Jolan Brissinck en de zussen Fran en Stien Vanhoutte.”

Decraemer zag het skeeleren de voorbije twintig jaar enorm evolueren. “De snelheid die ze nu onder de wieltjes steken is ongelooflijk”, vindt hij. “Alles is veel meer gespecialiseerd. Het is echt fenomenaal wat ze nu op skeelers brengen. De rijder is veel beter voorbereid, er is de begeleiding, maar ook de voeding. Twintig jaar geleden was daar geen sprake van. Het waren allerlei pasta’s en daar stopte het. Nu is het allemaal geregeld wat ze dienen te eten en te drinken. En dan is er nog het materiaal. Dat wordt elk jaar straffer. Er hangt daar ook een hoog prijskaartje aan vast. Ik weet niet of je voor 1.000 euro topmateriaal hebt.”

Top van het land

De voorzitter vindt verder dat het aantal leden bij Skate Vlaanderen naar omhoog moet. “Wij hebben in Zandvoorde het geluk met onze schitterende accommodatie. Voor vele atleten is dat een probleem. De piste in Kessel-Lo bij Leuven, waar Bart Swings als een wereldtopper is grootgebracht, blijft dicht omdat ze onveilig is. Wij leggen om de tien jaar een nieuwe laag. De laatste was vorig jaar.”

ZRC behoort in het inlineskaten nog steeds tot de top in ons land. De resultaten liegen er niet om. Ook op het voorbije BK. “We hebben een mooie aangroei van jeugd, wat heel belangrijk is. Dat vraagt de nodige begeleiding. Daarom doen we op maandagavond nu ook een training voor de recreatieve jonge leden die aan competitie beginnen. Zij moeten op termijn de toppers worden”, besluit Decraemer. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier