Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte won eerder dit jaar de triatlon in Willebroek. (foto Stijn Vandecapelle)
Redactie KW

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”

Jonie Vanhoutte (30) heeft een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen achter de rug. Ze kon doortrainen en had geen blessures. “Ik was soms wat ziek waardoor ik wat wedstrijden, en dan vooral in het veldlopen, aan mij voorbij moest laten gaan. Voor het overige had ik een perfecte voorbereiding”, vertelt ze.

Met voor haar dit jaar een deelname aan het BK veldlopen op de korte cross. Daarna waren het korte triatlons, met winst in mei in Izegem, een maand later was er opnieuw een eerste plaats in Willebroek.

Veel getraind

Tussenin deed Vanhoutte (3MD Veldeman) The Championship in het Slovaakse Samorin, het officieuze WK halve triatlon van Challenge Family. Daar werd ze 15de bij de vrouwen. “Zoveel wedstrijden waren er in de eerste jaarhelft niet. Ik heb tijdens de weekends vooral veel getraind. Ik heb het gevoel dat ik in topvorm zit. In vergelijking met twee jaar geleden ben ik meer klaar voor die lange afstand. Er is meer aan volume en die langere afstanden liggen mij beter. Ik heb vorig jaar vijf halve triatlons gedaan en wil toch wel eens zien wat ik in die volledige afstand kan”, aldus Jonie die uit Lichtervelde komt, maar met haar echtgenoot en trainer Brecht De Smedt en hun dochter Marith in het Oost-Vlaamse Borsbeke woont.

Jonie, leerkracht LO in Aalst, doet zondag 7 juli de Challenge in Roth. “Ik zocht een wedstrijd waarin ik uiteraard kan aankomen, maar vooral om een snelle tijd neer te zetten. Er is daar reeds een wereldrecord gevestigd. Het zijn duizend hoogtemeters, maar vooral een snel parcours. Ik start bij de Pro-atleten en zou er graag onder de tien uur finishen. Die eerste lange triatlon in het Duitse Beieren vormt overigens geen eindpunt. Ik wil ooit nog eens Hawaï doen.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier