Triatleet Tom Defoort droomt van podiumplaats op WK

Tom Defoort in actie. © ACR
Redactie KW

Tom Defoort won vorige maand op de kwartafstand de Viventriatlon in Damme. Op de halve in Lievegem werd hij tweede. Zijn volgende wedstrijd is de Open Lakes in de Champagnestreek in het weekend van 22 en 23 juni: een volledige triatlon, buiten het Ironmancircuit.

Tom Defoort (30) was vroeger al een goede loper op school. Hij trok met die bagage naar het VHSI (Vrij Handels- en Sportinstituut) in Brugge en vond er de uitdaging die hij zocht. Defoort is altijd blijven lopen. Na een kwarttriatlon in Knokke-Heist volgde een wedstrijd op de lange afstand, tot zelfs de Ironman in Hawaï in oktober 2022 waar hij als amateurtriatleet de finish bereikte. “Ik hoopte dat binnen de negen uur te doen. Het werd 9u05’. Daarna volgde nog Frankfurt in 8u38’, goed voor een tweede plaats algemeen. Er stonden geen pro’s aan de start. In totaal deed ik vier Ironmans. De bedoeling is om steeds een betere tijd te hebben.”

“Ik ben mijn eigen coach: ik ken mijn lichaam en ik weet wat ik kan”

Tom Defoort is in zijn woonplaats Knokke-Heist werkzaam bij Cycles Lampo, een fietsenwinkel. “Dat is wel gemakkelijk. Zo kan ik ook wat aan mijn eigen fiets sleutelen”, knipoogt hij. In september volgt voor hem de halve triatlon in Knokke, in aanloop naar 19 oktober, de Ironman in Cascais, Portugal. “Tot vorig jaar had ik een coach, maar nu doe ik alles zelf. Er staat veel op het internet en ik put uit mijn eigen ervaring. Ik ken mijn lichaam en ik weet wat ik kan. Ik maak wekelijks een schema en daar probeer ik mij aan te houden.”

Eenzame sport

Aan een triatlonclub is Defoort niet verbonden, maar hij gaat wel fietsen met amateursportteam De Kletse Kieten, op donderdagavond en zondagmorgen. “Met een groep samen fietsen is wel leuk, want triatlon kan soms een eenzame sport zijn”, vindt de kustbewoner. Ondertussen heeft Defoort een stille droom om in Hawaï nog eens aan de start te staan. “Tegenwoordig wordt de wedstrijd daar om de twee jaar georganiseerd. Ik ga me in 2025 proberen te kwalificeren voor het jaar erop. Mijn doel is om in mijn leeftijdsgroep op een wereldkampioenschap een podiumplaats te behalen.” (ACR)

tdefoort@hotmail.com

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier